Ηράκλειο: 12oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Η κλασική ιταλική καρμπονάρα (βίντεο)

13.10.2024, 1:55

Αναλυτικά η συνταγή

Ο Χριστόφορος Πέσκιας ετοιμάζει την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα, χρησιμοποιώντας φυσικά, αυγά και όχι κρέμα γάλακτος.

Η καρμπονάρα δεν μπορεί να «περιμένει». Εμείς πρέπει να την περιμένουμε. Για αυτό προτού αρχίσουμε να την ετοιμάζουμε, έχουμε στρωμένο το τραπέζι, έτοιμα τα συνοδευτικά και μαζεμένους τους συνδαιτημόνες.

10′ προετοιμασία
10′ μαγείρεμα
Σύνολο: 20′

Υλικά
Μερίδες: 4
400 γρ. σπαγγέτι
4 κρόκοι αυγών (κατά προτίμηση βιολογικών), όσο πιο φρέσκων γίνεται
200 γρ. καπνιστή πανσέτα, σε κυβάκια
150 – 200 γρ. pecorino Romanο τριμμένο + επιπλέον για το σερβίρισμα (εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε παρμεζάνα, μια παλαιωμένη γραβιέρα, ένα νιώτικο κεφαλοτύρι κ.α.)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
60 ml ξηρό λευκό κρασί
λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε 4 λίτρα αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.
Παράλληλα, βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία και μόλις κάψει, ρίχνουμε την πανσέτα. Τηγανίζουμε για 5 – 7 λεπτά, ώσπου να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με το κρασί σε ένα μεγάλο μπολ (που να χωρά τα βρασμένα ζυμαρικά). Ρίχνουμε στο μπολ με τους κρόκους σταδιακά, 5 – 6 κουτ. σούπας από το ζεστό νερό των ζυμαρικών που βράζουν και ανακατεύουμε ζωηρά (αυτό γίνεται για να ζεσταθεί το μείγμα των αυγών και να μην στερεοποιηθούν οι κρόκοι όταν, στη συνέχεια, προσθέσουμε τα ζεστά ζυμαρικά).
Ρίχνουμε στο μπολ των κρόκων την πανσέτα και το τυρί και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά με πιρούνα, κατευθείαν από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε σχολαστικά, για περίπου 2 – 3 λεπτά, με μια πιρούνα. Με τον τρόπο αυτό θα μαγειρευτούν οι κρόκοι από τη θερμότητα των μακαρονιών (ώστε να είναι ασφαλείς για κατανάλωση), χωρίς να πήξουν.
Αν δούμε ότι αρχίζουν να στερεοποιούνται σε κάποια σημεία, προσθέτουμε ακόμη 1 – 2 κουτ. σούπας από το ζεστό νερό. Για να είμαστε απολύτως ασφαλείς στερεώνουμε προσεχτικά το μπολ σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) και ανακατεύουμε για 2 – 3 λεπτά. Η σάλτσα καρμπονάρα είναι έτοιμη όταν γίνει παχύρρευστη αλλά όχι στερεοποιημένη.
Ρίχνουμε άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον μαϊντανό (αν θέλουμε) και λίγο επιπλέον τυρί και μοιράζουμε σε πιάτα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 34 λεπτά
Style

Τα χόμπι που μπορούν να κάνουν έναν πατέρα ξεχωριστό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Οικονομία

Χριστούγεννα 2025: Το ακριβότερο εορταστικό τραπέζι τα τελευταία πέντε χρόνια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Πάτρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε γυναίκα και την παράτησε στον δρόμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κρήτη

Λασίθι: Έντονη ανησυχία για τον «φλοιοτρίβη» που καταστρέφει τις ελιές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Έλενα Παπαρίζου: Eπέστρεψε στο Voice – «Ήταν δύσκολη περίοδος» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Αυτά τα 4 ζώδια θα πάρουν επιτέλους όσα ζήτησαν από το σύμπαν το 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Καισαριάνη: Φωτιά σε διαμέρισμα – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τροχαίο στον δρόμο Σκαλάνι – Πεζά – Ένα άτομο τραυματίστηκε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: 13χρονος που αγνοούνταν, βρέθηκε σε σπίτι όπου διέμεναν δύο Τούρκοι υπήκοοι – Κατηγορούνται για αρπαγή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Έκλεβαν, παραποιούσαν και πουλούσαν αυτοκίνητα σε ανυποψίαστους πολίτες – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →