Πως να τις φτιάξετε εύκολα και γρήγορα
Εύκολη και γρήγορη συνταγή για μαραθόπιτες στο τηγάνι σε φύλλο από χαρουπάλευρο.
Τη σπανακόπιτα στη Σύρα την καρύκευαν με φρέσκο μάραθο. Με τα χρόνια έγινε ένα από τα πιο τυπικά φαγητά του νησιού. Ο Λεονάρδος Ρούσσος, σεφ και ιδιοκτήτης της ταβέρνας Λιλής, άνοιξε φύλλο από χαρουπάλευρο κι ένωσε τη μυστήρια γλύκα του χαρουπιού με την ευωδιαστή γέμιση.
1 ώρα προετοιμασία
30′ τηγάνισμα
1 ώρα και 20′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50′
Υλικά
Τεμάχια: 10 ατομικές πίτες
Για τα φύλλα
500 γρ. χαρουπάλευρο
50 ml νερό
170 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
1 αυγό
50 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
30 ml ελαιόλαδο
4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας πολτός μάραθου *
1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο, στεγνό και χοντροκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 τμχ. γροθοτυράκι Σύρου, τριμμένο (τυρί από 100% αγελαδινό γάλα, έντονα πικάντικο, σε μικρά στρογγυλά κεφαλάκια των 250 γρ. που θυμίζουν γροθιές (στα μεγάλα ΑΒ και σε τυροπωλεία και μπακάλικα)– εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε άλλο σκληρό, πικάντικο τυρί)
Διαδικασία
Φύλλα
Για να φτιάξουμε μαραθόπιτες στο τηγάνι σε φύλλο από χαρουπάλευρο, αρχικά ζυμώνουμε τα υλικά στο μίξερ με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Γέμιση
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τον πολτό μάραθου και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
Ρίχνουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
Τραβάμε από τη φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, αδειάζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίξει για 15-20 λεπτά.
Μαραθόπιτες
Στο μεταξύ, χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη.
Τα ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, με τον πλάστη, σε λεπτά φύλλα.
Με οδηγό ένα πιάτο διαμέτρου 20 εκ. κόβουμε με μαχαίρι το κάθε φύλλο σε δίσκο.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει.
Ψήνουμε τα φύλλα ένα ένα, για 1 λεπτό από κάθε πλευρά (θα πρέπει να παραμείνουν μαλακά και ευλύγιστα).
Παίρνουμε ένα ζεστό φύλλο, βάζουμε στη μισή επιφάνεια 3-4 κουτ. σούπας γέμιση και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.
Διπλώνουμε το φύλλο να σκεπάσει τη γέμιση, φτιάχνοντας μισοφέγγαρο.
Βρέχουμε τις άκρες του φύλλου και τις πιέζουμε, για να κολλήσουν όσο γίνεται.
Ζεσταίνουμε ξανά το τηγάνι, σκέτο.
Βάζουμε κάθε μισοφέγγαρο για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα για να λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε τις μαραθόπιτες ζεστές και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη τριμμένο τυρί.
Μυστικά
*Πολτός μάραθου: Σε νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε 1 μάτσο φρέσκο μάραθο για 20 δευτερόλεπτα. Τον στεγνώνουμε και τον χτυπάμε στο μούλτι με 1/2 κουταλάκι αλάτι, 5 ml ελαιόλαδο και 5 ml χυμό λεμονιού, μέχρι να γίνει μια λεία πάστα.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Θρήνος για την 32χρονη Στέλλα που «έσβησε» νωρίς
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Γυναικοκτονία στον Βόλο: 20 εκτρώσεις είχε κάνει η 36χρονη – «Ήθελε να την κρατήσει κοντά του με το ζόρι»
Άγριος καβγάς στην Νέα Αλικαρνασσό - Τον έστειλε στο νοσοκομείο για ένα κοίταγμα
Τραγωδία στην Καστοριά: Πήραν κρυφά το αυτοκίνητο τα δύο παιδιά - «Ήταν ζευγάρι ο Θέμης και η Αλεξάνδρα»
Ηράκλειο: «Ναι» στο εμπορικό κέντρο ύψους 22 μέτρων από το δημοτικό συμβούλιο
ΟΠΕΚΕΠΕ: Λιγότεροι κατά 100 χιλιάδες οι αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις επιδότησης
Viral ο μικρός Κρητικός που φλερτάρει νεαρή κοπέλα με μπικίνι - «Έλα να πάμε στο νησί»
Το τελευταίο αντίο στην Αλεξάνδρα Νικολαΐδου – Λύγησαν η μητέρα της και ο σύντροφος της Ντέμης Νικολαΐδης στην κηδεία