Ηράκλειο: 26oC

5 λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε μπεσαμέλ

19.10.2024, 16:36

Αν και η παρασκευή της είναι σχετικά εύκολη, η σπιτική μπεσαμέλ και τα μυστικά της επιτυχίας της είναι το μεγάλο ζητούμενο

Η μπεσαμέλ χρησιμοποιείται σε έναν μεγάλο αριθμό πιάτων, τα οποία συνήθως μπαίνουν στο φούρνο, όχι όμως απαραίτητα. Η κρεμώδης υφή της ταιριάζει υπέροχα με μουσακά, παστίτσιο, μελιτζάνες παπουτσάκια και πολλές άλλες συνταγές όπως οι κρέπες ή ορισμένες τυρόπιτες αλλά σερβίρεται επίσης και με λαχανικά, αυγά και πουλερικά.

Αν και η παρασκευή της είναι σχετικά εύκολη, η σπιτική μπεσαμέλ και τα μυστικά της επιτυχίας της είναι το μεγάλο ζητούμενο για να έχουμε το πιο νόστιμο και πιο βελούδινο αποτέλεσμα.

Λάθος αναλογίες

Συχνά στις συνταγές μας βάζουμε τα υλικά με το μάτι όμως αυτή η πρακτική δεν λειτουργεί καλά στη μπεσαμέλ. Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ακολουθούμε τη βασική συνταγή για Μπεσαμέλ.

Ετοιμάζουμε λάθος το roux

Roux είναι η βάση της μπεσαμέλ και η παρασκευή της έχει κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους χρόνους μαγειρέματος, καθώς θα καταλάβουμε πότε είναι έτοιμο με το μάτι. Αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για το roux (ρου) και πώς να το πετύχουμε διαβάζουμε όλα τα σχετικά tips.

Χρησιμοποιούμε κρύο γάλα

Μπορούμε να παρασκευάσουμε μπεσαμέλ με κρύο γάλα, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί. Ζεσταίνουμε το γάλα μας για ένα με δύο λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων.

Προσθέτουμε όλο το γάλα μαζί

Η προσθήκη όλου του γάλακτος με τη μια θα έχει σαν αποτέλεσμα να σβολιάσει το μίγμα μας, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούμε κρύο γάλα. Προσθέτουμε περίπου το ένα τέταρτο του ζεστού γάλακτος και ανακατεύουμε δυνατά ώστε να διαλυθούν τυχόν σβώλοι πριν προσθέσουμε αργά το υπόλοιπο γάλα.

Δεν μαγειρεύουμε όσο και όπως πρέπει

Η μπεσαμέλ απαιτεί περισσότερα από ένα απλό ψήσιμο και λίγο σταθερό χτύπημα πριν φτάσει στη σωστή υφή. Γενικά είναι καλύτερα το ψήσιμο να γίνεται πολύ αργά γιατί με τη θερμότητα τα μόρια του αλευριού σκληραίνουν και δεν αναμιγνύονται εύκολα με το υγρό με αποτέλεσμα να μη δένει σωστά η σάλτσα.

olivemagazine.gr

πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Σύλληψη διευθυντή Καρδιοχειρουργικής Κλινικής μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου για φακελάκι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Συνελήφθη εργολάβος για το τραγικό δυστύχημα στον ΒΟΑΚ – Σήμερα το στερνό αντίο στον 17χρονο Γιώργο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Έντονη και ακραία η ξηρασία στην Κρήτη σύμφωνα με το Meteo

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ηράκλειο

Άγριος ξυλοδαρμός 60χρονου στο Ηράκλειο: «Έβρισε τον γιο μου και τον έπιασε από το λαιμό» λέει ο πατέρας του 14χρονου (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κόσμος

Το Νεπάλ ήρε την απαγόρευση των social media διαδηλώσεις που έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Με 190 χλμ την ώρα έτρεχε ο γόνος της γνωστής οικογενείας που εμβόλισε περιπολικό: «Νόμιζα πως ήταν ληστές»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Κόσμος

Φρικτός θάνατος για γνωστό bodybuilder – Τον μαχαίρωσε η σύντροφός του μετά από καβγά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Παραλίγο τραγωδία με ΙΧ που χωρίς φώτα έκανε αναστροφή στην Εθνική οδό Πύργου-Πατρών (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ελλάδα

Αγωνία για 11χρονο αγόρι: Χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι πέφτοντας από το ποδήλατο – Νοσηλεύεται διασωληνωμένος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Κόσμος

Γάζα: Προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού για νέα στρατιωτική επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα