Ηράκλειο: 31oC

5 λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε μπεσαμέλ

19.10.2024, 16:36

Αν και η παρασκευή της είναι σχετικά εύκολη, η σπιτική μπεσαμέλ και τα μυστικά της επιτυχίας της είναι το μεγάλο ζητούμενο

Η μπεσαμέλ χρησιμοποιείται σε έναν μεγάλο αριθμό πιάτων, τα οποία συνήθως μπαίνουν στο φούρνο, όχι όμως απαραίτητα. Η κρεμώδης υφή της ταιριάζει υπέροχα με μουσακά, παστίτσιο, μελιτζάνες παπουτσάκια και πολλές άλλες συνταγές όπως οι κρέπες ή ορισμένες τυρόπιτες αλλά σερβίρεται επίσης και με λαχανικά, αυγά και πουλερικά.

Αν και η παρασκευή της είναι σχετικά εύκολη, η σπιτική μπεσαμέλ και τα μυστικά της επιτυχίας της είναι το μεγάλο ζητούμενο για να έχουμε το πιο νόστιμο και πιο βελούδινο αποτέλεσμα.

Λάθος αναλογίες

Συχνά στις συνταγές μας βάζουμε τα υλικά με το μάτι όμως αυτή η πρακτική δεν λειτουργεί καλά στη μπεσαμέλ. Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ακολουθούμε τη βασική συνταγή για Μπεσαμέλ.

Ετοιμάζουμε λάθος το roux

Roux είναι η βάση της μπεσαμέλ και η παρασκευή της έχει κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους χρόνους μαγειρέματος, καθώς θα καταλάβουμε πότε είναι έτοιμο με το μάτι. Αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για το roux (ρου) και πώς να το πετύχουμε διαβάζουμε όλα τα σχετικά tips.

Χρησιμοποιούμε κρύο γάλα

Μπορούμε να παρασκευάσουμε μπεσαμέλ με κρύο γάλα, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί. Ζεσταίνουμε το γάλα μας για ένα με δύο λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων.

Προσθέτουμε όλο το γάλα μαζί

Η προσθήκη όλου του γάλακτος με τη μια θα έχει σαν αποτέλεσμα να σβολιάσει το μίγμα μας, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούμε κρύο γάλα. Προσθέτουμε περίπου το ένα τέταρτο του ζεστού γάλακτος και ανακατεύουμε δυνατά ώστε να διαλυθούν τυχόν σβώλοι πριν προσθέσουμε αργά το υπόλοιπο γάλα.

Δεν μαγειρεύουμε όσο και όπως πρέπει

Η μπεσαμέλ απαιτεί περισσότερα από ένα απλό ψήσιμο και λίγο σταθερό χτύπημα πριν φτάσει στη σωστή υφή. Γενικά είναι καλύτερα το ψήσιμο να γίνεται πολύ αργά γιατί με τη θερμότητα τα μόρια του αλευριού σκληραίνουν και δεν αναμιγνύονται εύκολα με το υγρό με αποτέλεσμα να μη δένει σωστά η σάλτσα.

olivemagazine.gr

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Γάζα: «Οι χώρες που θα στείλουν δυνάμεις ασφαλείας θα αρνηθούν να επιβάλουν την ειρήνη» δήλωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Πολιτική

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κρήτη

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Ρέθυμνο: Ταράτσα πλάκωσε εργάτη στον Μυλοπόταμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορουμένων – 11 μέχρι στιγμής στη φυλακή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ηράκλειο

28 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και μεταμοσχεύσεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κρήτη

Δολοφονία στην Κίσσαμο: Από το ένα μέτρο εκτέλεσε το «αίμα» του ο 23χρονος – Τον πυροβόλησε 2 φορές χωρίς να πει κουβέντα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Απατεώνας παρίστανε υπάλληλο υγειονομικού και ζητούσε χρήματα από τους επιχειρηματίες για να μην κόψει πρόστιμα – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Πολιτική

Ο Κώστας Καραμανλής, απέτισε φόρο τιμής στα μνημεία των Ελλήνων πεσόντων στη Βόρεια Ύπειρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Κρήτη

Μία ακόμη τραγωδία στη θάλασσα: Τελευταίο μπάνιο για 50χρονη στην Ιεράπετρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Ελλάδα

Νεαροί γονείς έβαζαν τα ανήλικα παιδιά τους να ζητιανεύουν στη πλατεία

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →