Ηράκλειο: 30oC

Το πιο αφράτο φθινοπωρινό κέικ μήλου

22.10.2024, 0:43

Αναλυτικά η συνταγή

Την επόμενη φορά που θα καλέσετε τους φίλους για καφέ, κόψτε τους από μια φέτα από αυτό το αφράτο φθινοπωρινό κέικ με τα ζουμερά και μαλακά τόσο-όσο μήλα. Είναι το πιο ωραίο κέρασμα.

40′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25′
Υλικά
Μερίδες: για 2 φόρμες 20 εκ.

Κέικ
325 γρ. (2 1⁄2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τις φόρμες
15 γρ. (1 κουτ. σούπας) μπέικιν πάουντερ
240 γρ. (1 + 1/4 κούπας) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
5 αυγά
240 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο για τις φόρμες
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμ

Κομποτέ μήλου
500 γρ. μήλα Golden Delicious (τα κίτρινα), καθαρισμένα και κομμένα σε 12 κομμάτια το καθένα
200 γρ. (1 κούπα) νερό
150 γρ. (3/4 κούπας) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
25 γρ. (1/4 κούπας) κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 50 γρ. (1/4 κούπας) νερό
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το κέικ μήλου, ξεκινάμε πρώτα με το κομποτέ μήλου και αφήνουμε να κρυώσει.
Κομποτέ μήλου*
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα κομμένα μήλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν (όχι πάρα πολύ, θέλουμε να «κρατάνε» λίγο).
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ που έχουμε διαλύσει σε νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι. Τέλος προσθέτουμε και την κανέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κομποτέ να κρυώσει.

Κέικ
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε ζάχαρη, αλάτι, αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε με το «φτερό» σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο ταψάκια ή τσέρκια διαμέτρου 20 εκ. και μοιράζουμε το μείγμα μέσα σε αυτά (αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκια, τα κλείνουμε στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο).
Με ένα κουτάλι μοιράζουμε στην επιφάνεια από κάθε κέικ το κομποτέ μήλου, διάσπαρτα χωρίς να ανακατέψουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για περίπου 45 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Μυστικά
* Το κομποτέ μήλου είναι κάτι σαν μια πιο φρέσκια, γρήγορη και δεμένη κομπόστα. Τα φρούτα μαλακώνουν αλλά «κρατούν», ενώ το σιρόπι που απομένει είναι λιγοστό και συνήθως το δένουμε με λίγο κορν φλάουρ.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Αυτός είναι ο λόγος που σφαγιάζουν μαζικά τα πρόβατα αντί να τα εμβολιάσουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

«Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να πάρετε την επιδότηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κόσμος

Ο «διάλογος» που είχε ο 16χρονος με το ChatGPT πριν αυτοκτονήσει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Πού θα «χτυπήσουν» καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Οικονομία

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο TWINVEST

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Αθλητικά

Eurobasket: Νίκες για Γεωργία και Ισραήλ (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Κέρκυρα: Νέος συναγερμός με αεροπλάνο – Φλόγες στην τουρμπίνα κατά την απογείωση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Καμίνια: «Το μόνο λάθος της κόρης μου είναι πως πήγε στο περίπτερο και παράτησε το παιδί μόνο του» λέει η μητέρα του 5χρονου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Οικονομία

Αναδρομικά: 370.000 συνταξιούχοι θα λάβουν έως 4.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Κόσμος

Σοκαριστικό βίντεο με τη φονική επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Διαβάστε περισσότερα