Αναλυτικά η συνταγή
Την επόμενη φορά που θα καλέσετε τους φίλους για καφέ, κόψτε τους από μια φέτα από αυτό το αφράτο φθινοπωρινό κέικ με τα ζουμερά και μαλακά τόσο-όσο μήλα. Είναι το πιο ωραίο κέρασμα.
40′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25′
Υλικά
Μερίδες: για 2 φόρμες 20 εκ.
Κέικ
325 γρ. (2 1⁄2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τις φόρμες
15 γρ. (1 κουτ. σούπας) μπέικιν πάουντερ
240 γρ. (1 + 1/4 κούπας) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
5 αυγά
240 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο για τις φόρμες
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμ
Κομποτέ μήλου
500 γρ. μήλα Golden Delicious (τα κίτρινα), καθαρισμένα και κομμένα σε 12 κομμάτια το καθένα
200 γρ. (1 κούπα) νερό
150 γρ. (3/4 κούπας) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
25 γρ. (1/4 κούπας) κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 50 γρ. (1/4 κούπας) νερό
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το κέικ μήλου, ξεκινάμε πρώτα με το κομποτέ μήλου και αφήνουμε να κρυώσει.
Κομποτέ μήλου*
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα κομμένα μήλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν (όχι πάρα πολύ, θέλουμε να «κρατάνε» λίγο).
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ που έχουμε διαλύσει σε νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι. Τέλος προσθέτουμε και την κανέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κομποτέ να κρυώσει.
Κέικ
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε ζάχαρη, αλάτι, αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε με το «φτερό» σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο ταψάκια ή τσέρκια διαμέτρου 20 εκ. και μοιράζουμε το μείγμα μέσα σε αυτά (αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκια, τα κλείνουμε στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο).
Με ένα κουτάλι μοιράζουμε στην επιφάνεια από κάθε κέικ το κομποτέ μήλου, διάσπαρτα χωρίς να ανακατέψουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για περίπου 45 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Μυστικά
* Το κομποτέ μήλου είναι κάτι σαν μια πιο φρέσκια, γρήγορη και δεμένη κομπόστα. Τα φρούτα μαλακώνουν αλλά «κρατούν», ενώ το σιρόπι που απομένει είναι λιγοστό και συνήθως το δένουμε με λίγο κορν φλάουρ.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Πυροβολισμοί στα Άνω Λιόσια: «Βροχή» οι σφαίρες έξω από κατάστημα χαλιών
Σοκ στη Λάρισα: Νεκρή ξαφνικά 28χρονη από ανακοπή καρδιάς
Ηράκλειο: Νέες αποκαλύψεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ - Δεν έχει τέλος το παράνομο «φαγοπότι»
Ντόμινο εξελίξεων στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Σε εξέλιξη η έρευνα στο Ηράκλειο Κρήτης
Σοκ στο Κολωνάκι: Δολοφονία και όχι ατύχημα ο θάνατος της 87χρονης Ελένης Παπαδοπούλου
Μαρτυρία «κλειδί» για τον 33χρονο γιατρό: «Τον είδα, εκείνος τρόμαξε και έτρεξε στα χωράφια» - Δείτε βίντεο
Αδιανόητο τροχαίο: ΙΧ τούμπαρε και προσγειώθηκε σε αυλή σπιτιού
Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός οδηγός Ι.Χ. στην Αγία Μαρίνα
Θρίλερ με την εξαφάνιση του Αλέξη Τσικόπουλου: Βίντεο δείχνει τον γιατρό λίγες ώρες πριν χαθούν τα ίχνη του