Ηράκλειο: 15oC

Συνταγή για να φτιάξετε την πιο light μακαρονάδα μπολονέζ

23.10.2024, 8:48

Μια ζουμερή, νόστιμη και μυρωδάτη μπολονέζ με κιμά από στήθος κοτόπουλου, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις λιπαρές ξαδέρφες της. Και ετοιμάζεται σε μισή ώρα!
Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή με ζουμερό και μυρωδάτο κιμά από το ολιγοθερμιδικό κοτόπουλο και για τα ζυμαρικά επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει, όπως ολικής άλεσης, οσπρίων κ.ά. Δώστε σημασία στο κόλπο της σεφ για να μείνει ο κιμάς ζουμερός και χρησιμοποιήστε το σε όποια συνταγή σάς εξυπηρετεί: Μαγειρεύει ξεχωριστά τον κιμά κοτόπουλο από τη σάλτσα γιατί, αν μαγειρευτεί όση ώρα χρειάζεται η σάλτσα, θα στεγνώσει και θα γίνει σαν «σχοινί». Το αποτέλεσμα; Μια μπολονέζ με 670 Κcal/μερίδα και υψηλή διατροφική αξία. «Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, λόγω της περιεκτικότητας του κιμά σε απαραίτητα αμινοξέα, αφομοιώσιμο σίδηρο, βιταμίνη D, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδίως της Β12, συνδυάζονται με φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο λόγω των ζυμαρικών σε ένα θρεπτικό πιάτο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη», σημειώνει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος.
15′ προετοιμασία
15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 30′

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την light μπολονέζ βράζουμε τα ζυμαρικά οσπρίων σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε.
  2. Κρατάμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου τα βράσαμε στην άκρη.
  3. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το καρότο και αλατοπίπερο για περίπου 2-3 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε την ντομάτα και τη ρίγανη και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά ή να μελώσει χωρίς να στεγνώσει εντελώς.
  5. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε στην άκρη.
  6. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε τη σάλτσα στο μάτι ώστε να μένει ζεστή.
  7. Παράλληλα, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
  8. Βάζουμε τον κιμά από στήθος κοτόπουλου και τον καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με έντονες κινήσεις ώστε να γίνει σπυρωτός.
  9. Η διαδικασία αυτή θα μας πάρει γύρω στα 7-8 λεπτά.
  10. Αδειάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα ντομάτας που είναι έτοιμη, μαγειρεμένη.
  11. Αφήνουμε το όλον να πάρει μία βράση ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
  12. Δεν μαγειρεύουμε παραπάνω, γιατί ο κιμάς έχει ήδη μαγειρευτεί με το καβούρδισμα μέσα στα υγρά του.
  13. Μην ξεχνάμε πως γενικά το στήθος κοτόπουλου θέλει σύντομο μαγείρεμα.
  14. Αν το μαγειρέψουμε περισσότερο, θα στεγνώσει και η υφή του θα είναι σαν λάστιχο.
  15. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου.
  16. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά οσπρίων και ανακατεύουμε να αναμειχθούν όμορφα

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 ώρες
Υγεία

Ποιες είναι οι 8 καλύτερες τροφές για τον θυρεοειδή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Συνταγή για ομελέτα φούρνου με λαχανικά και φέτα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Euroleague: Απογοήτευσε ο Παναθηναϊκός στο Βελιγράδι, ήττα 86-68 από τον Ερυθρό Αστέρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Πολιτική

Πιερρακάκης: «Τα ΕΛΤΑ είχαν 7,5 εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα το μήνα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Υγεία

Σε έξαρση οι ιοί και οι λοιμώξεις στην Ευρώπη – Η εικόνα στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη για διαβουλεύσεις σχετικά με το σχέδιο εκεχειρίας στη Γάζα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2672: Δείτε τους τυχερούς αριθμούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Πατέρας Στάθη Λαζαρίδη: «Κανείς δεν μιλάει στην Κρήτη, γιατί το θεωρούν ρουφιανιά»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Λάρισα: Ποινή φυλάκισης δύο ετών για τον 41χρονο που κυνηγούσε γυναίκα με τσεκούρι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Πολιτισμός

Πένθος στον καλλιτεχνικό κόσμο: «Έφυγε» ο εικαστικός και σκηνογράφος Νίκος Στεφάνου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →