Ηράκλειο: 38oC

28η Οκτωβρίου: Ο πόλεμος μέσα από 10 συγκλονιστικές φωτογραφίες

28.10.2024, 8:00

Η άρνησή του, το περίφημο «Όχι», πέρασε στον ελληνικό Τύπο και σήμανε την είσοδο της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου

«Έλληνες, τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας που μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών», κατέληγε ο Μεταξάς στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Τίποτε δεν συγκρατούσε το πλήθος που ξεχύθηκε στους δρόμους, φωνάζοντας αντι-ιταλικά συνθήματα και τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια. Χιλιάδες νέοι εισέβαλαν σε ιταλικά γραφεία και επιχειρήσεις, άνδρες και γυναίκες έσπευσαν να καταταγούν.

Με την Ιστορία να ζωντανεύει κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από τον πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση που συνέλεξε η τότε Ελληνική Υπηρεσία Ενημέρωσης, νυν Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ), που ανήκει στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

Η Βιβλιοθήκη, το Φωτογραφικό Αρχείο και η Συλλογή Εφημερίδων της ΓΓΕΕ φιλοξενούν περίπου 25.000 βιβλία με έτος έκδοσης από το 1677, πάνω από 15.000 δεμένους τόμους εφημερίδων και περίπου 100.000 φωτογραφίες. Η προϊσταμένη του Τμήματος Αρχείων Έρευνας και Τεκμηρίωσης, Άννα Μάστορα, αναφέρει ότι το υλικό της Υπηρεσίας «καταγράφει την επικαιρότητα ενός και πλέον αιώνα».

Όλες αυτές οι πηγές πληροφόρησης (φωτογραφίες, βιβλία, εφημερίδες) αποτελούν ενεργές συλλογές που ανανεώνονται συνεχώς με στόχο την καταγραφή της ιστορίας της δημόσιας ενημέρωσης. Φέτος, η Βιβλιοθήκη της ΓΓΕΕ συμπληρώνει 70 χρόνια (1954-2024) από την ίδρυσή της και προσφέρει δράσεις εξωστρέφειας για γνωριμία του κοινού με τις συλλογές και υπηρεσίες της.

Η κήρυξη του πολέμου προκαλεί παλλαϊκές εκδηλώσεις ενθουσιασμού

Ελληνες πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή: Η ζωή στις σκηνές. Καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων σε χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η ελληνική σημαία ζωγραφισμένη στο βομβαρδιστικό αεροσκάφος Martin A-30 Baltimore «Επτάνησος» της 3ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού.

Γερμανική φάλαγγα ενώ προελαύνει σε ελληνική πόλη, πιθανώς στη Λαμία.

«Η πιο όμορφη, η πιο ελαφριά μέρα του κόσμου», έγραψε για την Απελευθέρωση ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Η Απελευθέρωση βρίσκει την Ελλάδα να μετρά απώλειες, οικονομικά κατεστραμμένη και σε αναζήτηση πολιτικών ισορροπιών.

Οι Γερμανοί, ως αντίποινα για τη δολοφονία δύο στρατιωτών τους από αντάρτες στο χωριό Κλαδοράχη Φλώρινας, εκτέλεσαν με απαγχονισμό 15 Eλληνες (9/8/1943), οι οποίοι έμειναν κρεμασμένοι επί τρεις ημέρες προς παραδειγματισμό.

Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα», τυπική «επιχείρηση εξιλασμού», υπήρξε ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα πολέμου από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σφαγή στο Δίστομο: «Εδώ εσφάγη ο ιερεύς μαζί με οκτώ» αναγράφεται στο κατεστραμμένο σπίτι.

Στο μέτωπο, το δύσβατο έδαφος επιφέρει δυσκολίες στη μεταφορά πολεμικού υλικού για τον ελληνικό στρατό.

Το «Μαύρο Λεύκωμα» της Κατοχής: Παρά την αυστηρή απαγόρευση φωτογράφησης, όταν η πείνα έπληξε την πρωτεύουσα, η Ελληνίδα φωτογράφος Βούλα Παπαϊωάννου επισκέπτεται τα νοσοκομεία και αποτυπώνει τις συγκλονιστικές μορφές των αποσκελετωμένων παιδιών και των ενηλίκων που λιμοκτονούν.

Στρατιώτες λαμβάνουν ασφαλή θέση σε χαράκωμα για να προστατευθούν από αναγνωριστικό αεροπλάνο.