Ηράκλειο: 19oC

Συνταγή για τάρτα λεμονιού

20.02.2024, 0:16

Αναλυτικά η συνταγή

Μία από τις πιο επιτυχημένες τάρτες όλων των εποχών είναι η τάρτα λεμόνι. Εδώ σας τη δίνουμε με μια πολύ νόστιμη κρέμα λεμονιού, που ψήνεται μαζί με τη βάση.

35′ προετοιμασία
55′ ψήσιμο
1 ώρα και 30′ αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για μια φόρμα 24 – 25 εκ.

Για τη βάση

1½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
185 γρ. βούτυρο αγελάδας, πολύ κρύο, από το ψυγείο, σε μικρά κομμάτια

Για την κρέμα λεμονιού
1/2 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
2/3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός λεμονιού
4 κρόκοι από μεγάλου μεγέθους αυγά
1 αυγό μεγάλου μεγέθους

Διαδικασία

Για την βάση
Για την κρέμα λεμονιού, βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με αποσπώμενα τοιχώματα ή μια ταρτιέρα με διάμετρο 24-25 εκ.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη βάση στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύουμε με το φτερό, μέχρι να ενωθούν και να σχηματίζονται ακανόνιστοι σβόλοι – αρχικά η ζύμη θα είναι στεγνή και ψιχουλιαστή, όσο όμως χτυπάμε θα ομογενοποιείται και θα σχηματιστούν οι σβόλοι.

Σταματάμε το μίξερ, μαζεύουμε τη ζύμη με τα χέρια, τη βάζουμε στο ταψάκι και την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να καλύψει ομοιόμορφα τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
Τρυπάμε τη βάση εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι, την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη, καλύπτουμε τη ζύμη με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά, στο μεσαίο ράφι.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 5-7 λεπτά.

Κρέμα λεμονιού
Την ετοιμάζουμε όσο ψήνεται η βάση.
Πλένουμε και σκουπίζουμε τον κάδο και το φτερό του μίξερ και χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τον χυμό, τους κρόκους και το αυγό, μέχρι να ενωθούν σε ενιαίο μείγμα.

Ψήσιμο
Βγάζουμε την προψημένη βάση από τον φούρνο, αδειάζουμε εκεί την κρέμα λεμονιού και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 160°C για 25-35 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα αλλά να τρεμουλιάζει ελαφρά όταν ταρακουνήσουμε τη φόρμα.
Αφήνουμε την ψημένη τάρτα να χλιαρύνει αρκετά και έπειτα τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Τη βγάζουμε και, αν δεν έχει κρυώσει ακόμα, την αφήνουμε στην άκρη.
Μόλις κρυώσει, την ξεφορμάρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Πολιτική

Δένδιας: «81 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και το τέλος της Γερμανικής Κατοχής»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Style

Γιατί οι χειρουργοί φορούν πράσινο και μπλε και τα νοσοκομεία «ντύνονται» στα ίδια χρώματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Κόσμος

Financial Times: «Οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία να στοχοποιήσει ενεργειακές υποδομές στη Ρωσία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Οικονομία

Με τον λογιστή στο χωράφι για το φετινό λιομάζωμα οι παραγωγοί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Οικονομία

Νέα αύξηση τιμών στα καπνικά – Πάνω από 6 ευρώ το πακέτο τσιγάρων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Σαν σήμερα: Η απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Πηγαδάκια

Μας μπερδέψατε κ. Δήμαρχε…

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κόσμος

Το Πεκίνο θα λάβει αντίμετρα εναντίον της Ουάσιγκτον εάν ο Τραμπ υλοποιήσει την απειλή του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Viral

The Voice: Η 16χρονη ανιψιά του Τζίμη Πανούση εντυπωσίασε τους κριτές – «Του γνωστού;»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Style

Εύκολο κοτόπουλο φούρνου με ψητά λεμόνια

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →