Ηράκλειο: 28oC

Συνταγή για τάρτα λεμονιού

20.02.2024, 0:16

Αναλυτικά η συνταγή

Μία από τις πιο επιτυχημένες τάρτες όλων των εποχών είναι η τάρτα λεμόνι. Εδώ σας τη δίνουμε με μια πολύ νόστιμη κρέμα λεμονιού, που ψήνεται μαζί με τη βάση.

35′ προετοιμασία
55′ ψήσιμο
1 ώρα και 30′ αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για μια φόρμα 24 – 25 εκ.

Για τη βάση

1½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
185 γρ. βούτυρο αγελάδας, πολύ κρύο, από το ψυγείο, σε μικρά κομμάτια

Για την κρέμα λεμονιού
1/2 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
2/3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός λεμονιού
4 κρόκοι από μεγάλου μεγέθους αυγά
1 αυγό μεγάλου μεγέθους

Διαδικασία

Για την βάση
Για την κρέμα λεμονιού, βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με αποσπώμενα τοιχώματα ή μια ταρτιέρα με διάμετρο 24-25 εκ.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη βάση στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύουμε με το φτερό, μέχρι να ενωθούν και να σχηματίζονται ακανόνιστοι σβόλοι – αρχικά η ζύμη θα είναι στεγνή και ψιχουλιαστή, όσο όμως χτυπάμε θα ομογενοποιείται και θα σχηματιστούν οι σβόλοι.

Σταματάμε το μίξερ, μαζεύουμε τη ζύμη με τα χέρια, τη βάζουμε στο ταψάκι και την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να καλύψει ομοιόμορφα τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
Τρυπάμε τη βάση εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι, την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη, καλύπτουμε τη ζύμη με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά, στο μεσαίο ράφι.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 5-7 λεπτά.

Κρέμα λεμονιού
Την ετοιμάζουμε όσο ψήνεται η βάση.
Πλένουμε και σκουπίζουμε τον κάδο και το φτερό του μίξερ και χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τον χυμό, τους κρόκους και το αυγό, μέχρι να ενωθούν σε ενιαίο μείγμα.

Ψήσιμο
Βγάζουμε την προψημένη βάση από τον φούρνο, αδειάζουμε εκεί την κρέμα λεμονιού και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 160°C για 25-35 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα αλλά να τρεμουλιάζει ελαφρά όταν ταρακουνήσουμε τη φόρμα.
Αφήνουμε την ψημένη τάρτα να χλιαρύνει αρκετά και έπειτα τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Τη βγάζουμε και, αν δεν έχει κρυώσει ακόμα, την αφήνουμε στην άκρη.
Μόλις κρυώσει, την ξεφορμάρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη 28/8 – Δείτε χάρτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ηράκλειο

Προειδοποιεί για αύριο Πέμπτη το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Υγεία

Γυμναστική: Ποιες ώρες της ημέρας πρέπει να γυμναζόμαστε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Δημιουργείται νέος χώρος πρασίνου στην πόλη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κόσμος

Καρέ καρέ η συντριβή του αεροσκάφους στην Αλάσκα – Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κρήτη

Δύο παιδιά νεκρά σε πυροβολισμούς σε εκκλησία στη Μινεάπολη (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Καιρός

Τι καιρό θα έχουμε αύριο στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Σάλος στη Χαλκίδα: Απέλυσαν εργαζόμενη με κινητική αναπηρία – Σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Style

Τα παγωτά των ’80s που μας ξυπνούν αναμνήσεις σήμερα!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Κόσμος

Diddy: Δικαστική νίκη για τον μουσικό παραγωγό – Απορρίφθηκε αγωγή εις βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση

Διαβάστε περισσότερα