Αναλυτικά η συνταγή
Ζουμερά κομμάτια χοιρινού, μαγειρεμένα με φρέσκο πράσο, σιγοψήνονται για να δώσουν ένα πιάτο που συνδυάζει την απλότητα με τη νοστιμιά.
Υλικά
- 1.200 γρ. χοιρινή σπάλα, σε κύβους των 3 εκ.
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κιλό πράσα (το λευκό και το μεγαλύτερο τμήμα από το πράσινο μέρος, εκτός από τις σκληρές άκρες), σε μέτριες ροδέλες
- χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι (ή περισσότερο, αν θέλουμε)
- 2 ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για τη χοιρινή πρασοτηγανιά, ξεκινάμε και σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας μαζί με λίγο αλάτι για 6-7 λεπτά, με συχνό ανακάτεμα, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να ξανθύνει και να μαλακώσει καλά.
- Ρίχνουμε και τα πράσα και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πέσει ο όγκος τους.
- Σβήνουμε με τον χυμό, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ντοματάκια και βραστό νερό που να μισοκαλύψει τα υλικά.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι το νερό σχεδόν να σωθεί.
Ρίχνουμε άλλη μία δόση βραστό νερό, ώστε και πάλι να μισοκαλύψει τα υλικά, και μαγειρεύουμε μέχρι κι αυτό να απορροφηθεί. - Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, με τακτικές προσθήκες βραστού νερού, σαν να ετοιμάζουμε ριζότο, μέχρι να μαλακώσουν καλά τόσο το κρέας όσο και το πιο σκληρό μέρος από τα πράσα. Η διαδικασία διαρκεί 1 ώρα ή και περισσότερο.
- Στο τέλος το φαγητό πρέπει να μείνει με μια μελωμένη σάλτσα τόση ώστε να μπορούμε να βουτήξουμε μπουκιές από ψωμί.
- Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντοπίστηκαν τα πρώτα 100 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις και στην Κρήτη
Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για την οικογένεια Βελημβασάκη
Κρήτη: Σεισμός 3,2 ρίχτερ βόρεια του Ηρακλείου
«Νέκρα στην Σαντορίνη, η Κρήτη είναι φίσκα»: Αλλάζει ο χάρτης των διακοπών στην Ελλάδα - Ποια νησιά εγκαταλείπουν οι τουρίστες
Κρήτη: 250 αδέσποτα πρόβατα μάζεψε η αστυνομία - Ψάχνουν τους ιδιοκτήτες
Κρήτη: Κάνουν μπάνιο δίπλα στα λύματα - Εικόνες ντροπής σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντίστροφη μέτρηση για τις κατασχέσεις περιουσίας - Ποιοι δεν γλιτώνουν με τίποτα
Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών στον Καράβολα
Ο γραμματέας που «φεύγει με το κεφάλι ψηλά» και ο δήμαρχος που «δεν αντέχει συνεργάτες με άποψη»