Ηράκλειο: 30oC

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στον φούρνο

03.11.2024, 21:06

Αναλυτικά τα υλικά και η διαδικασία

Οι χυλοπίτες μαγειρεύονται στη σάλτσα του κοτόπουλου και απορροφούν τη νοστιμιά του με αποτέλεσμα ένα μελωμένο, πολύ comfort φαγητό.

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή.

30′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά
Μερίδες: 4-5
1 κοτόπουλο μεγάλο, κομμένο σε 6-8 κομμάτια
120 ml κόκκινο ξηρό κρασί
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
2 κομμάτια από φλούδα λεμονιού
1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
20 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
350 γρ. χυλοπίτες της αρεσκείας μας
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο με χυλοπίτες, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C.
Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέσα σε φαρδιά κατσαρόλα, μέχρι να ροδίσουν παντού.
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από την κατσαρόλα και τα τακτοποιούμε σε ένα σκεύος για φούρνο (πήλινο για γιουβέτσι ή σε βαθύ ταψί ή σε γάστρα) που να τα χωράει άνετα σε μονή στρώση.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με αλατοπίπερο σε χαμηλή φωτιά, για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
Σβήνουμε με την ντομάτα, ρίχνουμε τις φλούδες λεμονιού, τον δυόσμο, λίγο αλάτι και 500 ml νερό και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά.
Αποσύρουμε και αδειάζουμε τη σάλτσα στο σκεύος με το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε και κλείνουμε με καπάκι ή σκεπάζουμε πρώτα με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
Καθαρίζουμε καλά την κατσαρόλα όπου ετοιμάσαμε τη σάλτσα και ζεσταίνουμε εκεί το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τις χυλοπίτες και τις καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα (προσέχουμε να μην αρπάξουν και σκουρύνουν). Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βγάζουμε το σκεύος με το κοτόπουλο από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε τις χυλοπίτες, σκορπίζοντάς τες ανάμεσα στα κομμάτια.
Αλατίζουμε και ανακατεύουμε τη σάλτσα, η οποία πρέπει να είναι τόση ώστε το ζυμαρικό να βυθιστεί σε αυτήν. Αλλιώς, προσθέτουμε το ανάλογο καυτό νερό.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά (ή για όσο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού) με ξεσκέπαστο σκεύος, μέχρι να γίνει, αλλά να μη μελώσει και να έχει μείνει σάλτσα στο ταψί.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι το ζυμαρικό να απορροφήσει κι άλλη σάλτσα και να μελώσει.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 4 λεπτά
Κρήτη

Οροπέδιο: Βολές Στεφανάκη για…κίνδυνο απώλειας έργων 25 εκατ. ευρώ -Αποσύρθηκε άρον-άρον εξπρές…ανάθεση εργολαβίας!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Οικονομία

Νέοι κανόνες της ΕΕ για τις αναλήψεις από ΑΤΜ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Πυρκαγιές: Βελτιωμένη η κατάσταση σε Τροιζηνία, Πάργα και Μελιγαλά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: «Υπάρχει άλλη επιλογή – Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι ουτοπία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Style

Αυτές είναι οι 3 πιο θανατηφόρες τροφές στον κόσμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Ερωτοαπαντήσεις για το τι ισχύει στην Ελλάδα για την ηλεκτροκίνηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Κόσμος

Tesla: «Κατάρρευση» των πωλήσεων στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κρήτη

Θλίψη στo Λασίθι: Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Κτενάκης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Αθλητικά

ΠΑΟΚ: Κανένα θέμα με Κωνσταντέλια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Ασπρόπυργος: Χειροπέδες σε 12 άτομα για ρευματοκλοπή

Διαβάστε περισσότερα