Ηράκλειο: 34oC

400 εκατ. ευρώ ρίχνουν οι Αμερικανοί για το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου

06.11.2024, 15:35

Έρχεται μεγάλη δανειακή χρηματοδότηση  από τις ΗΠΑ

Με Αμερικανικά δολάρια παίρνει ώθηση το υποθαλάσσιο καλώδιο Κρήτης-Κύπρου (στο πλαίσιο της ευρύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας) , καθώς οι Αμερικανοί, για την ακρίβεια το κρατικό αναπτυξιακό ταμείο  των ΗΠΑ , ρίχνουν 400 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει το έργο-«μαμούθ» συνολικού κόστους 1,9 δις ευρώ…

Δεν πρόκειται απλώς για μια θεωρητική  σκέψη αλλά για έμπρακτη πρόθεση  καθώς σύμφωνα με  πληροφορίες, το αμερικανικό κρατικό αναπτυξιακό ταμείο Development Finance Corporation (DFC), φέρεται να έχει ενημερώσει ήδη τον ΑΔΜΗΕ ότι προτίθεται να εισηγηθεί τη χρηματοδότηση του έργου Great Sea Interconnector με δάνειο ύψους μέχρι 400 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τα όσα είχαμε γράψει πριν από ένα μήνα εδώ στο cretaone.gr . Όπως είχαμε γράψει τότε σε σχετικό αναλυτικό μας ρεπορτάζ,:

Από το «κρύο στη …ζέστη» για το υποθαλάσσιο καλώδιο Κρήτης-Κύπρου καθώς όχι μόνο ξεπεράστηκε το αδιέξοδο που είχε προκύψει τους προηγούμενους μήνες μεταξύ ελληνικής και Κυπριακής πλευράς αλλά το έργο εξελίσσεται σε επενδυτικό πόλο έλξης, έχοντας  τραβήξει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από Άραβες, Γάλλους κι Αμερικανούς!
Πολύ »ζεστοί» για να μπουν επενδυτικά στο παιχνίδι για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου που αποτελεί το πρώτο έργο της προωθούμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας με τίτλο Great Sea Interconnector εμφανίζονται αυτή τη στιγμή το fund TAQA από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο γαλλικός κολοσσός Meridiam και το Αμερικανικό κρατικό αναπτυξιακό ταμείο DFC.

Να λοιπόν που επιβεβαιώνεται και εμπράκτως το επενδυτικό ενδιαφέρον από την άλλη όχθη του Ατλαντικού , με την επίσημη ενημέρωση εκ μέρους του Αμερικανικού Κρατικού Αναπτυξιακού Ταμείου  για χορήγηση δανείου ύψους μέχρι 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα , οι πληροφορίες  θέλουν τους Αμερικανούς να βρίσκονται σε ανοιχτές συζητήσεις και για απευθείας είσοδο στο μετοχικό σχήμα , με επικεφαλής τον ΑΔΜΗΕ, που θα υλοποιήσει τόσο την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου όσο και το συνολικό έργο του Great Sea Interconnector.

Όπως φυσικά γίνεται εύκολα αντιληπτό, η Αμερικανική εμπλοκή και στήριξη στην ηλεκτρική διασύνδεση προσδίδει πολλά περισσότερο από την αμιγώς οικονομική στήριξη, αφού θα δώσει άλλη βαρύτητα στο φιλόδοξο εγχείρημα. Κι αυτό δεν περιορίζεται μονάχα στον Αμερικανικό παράγοντα. Οι επενδυτικές συμπράξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Κύπρου μέσω Κρήτης αποτελούν κρίσιμο «στοίχημα» όχι μόνο για αμιγώς οικονομικούς λόγους , δηλαδή για τα χρήματα που θα βάλουν στο έργο, αλλά και για γεωστρατηγικούς λόγους. Όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικές πηγές, εφόσον ευοδωθεί το διαγραφόμενο αυτή τη στιγμή σενάριο μιας τριμερούς μετοχικής συμμετοχής από Εμιράτα, Γαλλία και ΗΠΑ  μαζί με τον ΑΔΜΗΕ από ελληνικής πλευράς και την Κυπριακή Δημοκρατία, τότε θα προσδώσει άλλο κύρος και βαρύτητα σε ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την περιοχή της Αν. Μεσογείου…

Καλώδιο Κρήτης - Κύπρου Πηγή: ΑΔΜΗΕ

Το προφίλ του καλωδίου Κρήτης-Κύπρου
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και για όλη την Ε.Ε. Και αυτό, καθώς θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση και ταυτόχρονα θα προωθήσει τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς «καθαρής» ενέργειας.
Το προτεινόμενο έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης, μέσω υποβρύχιων καλωδίων μεταφοράς συνεχούς ρεύματος, εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας και σημείο προσαιγιάλωσης στην περιοχή της Κορακιάς, στο δήμο Μαλεβιζίου. Το εν λόγω καλώδιο θα ξεκινά από τη θέση Κοφίνος της Κύπρου και θα καταλήγει στη θέση Κορακιά του δήμου Μαλεβιζίου (ανατολική παραλία) , με το συνολικό μήκος να ανέρχεται στα 898 χλμ. Επίσης, μελετάται η εγκατάσταση από το σημείο προσαιγιάλωσης, υπόγειων καλωδίων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης μέχρι τη διασύνδεσή τους με το Σταθμό Μετατροπής Δαμάστας, ο οποίος αποτελεί έργο της «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Α.Ε.Ε.Σ.»., καθώς και τα έργα διασύνδεσης με το Σταθμό Μετατροπής και το σύστημα μεταφοράς στην Κρήτη.

Advertisment