Ηράκλειο: 25oC

Συνταγή: Αυτό το κέικ με μέλι και μπαχαρικά «μυρίζει» Χριστούγεννα!

19.12.2024, 11:11

Θυμίζει τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαχαρικών gingerbread

Ένα πλούσιο σε γεύση κέικ, γεμάτο αρώματα από γαρίφαλο, τζίντζερ, μέλι και μαύρο πιπέρι! Θα σας θυμίσει τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαχαρικών gingerbread.

50′ προετοιμασία
50′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά
Μερίδες: 8-10
100 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο, αλλά όχι ζεστό + επιπλέον για τη φόρμα
4 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
200 γρ. (2/3 κούπας) μέλι
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ
1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
270 γρ. (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι

Για το γλάσο σοκολάτας (προαιρετικό)
100 γρ. κουβερτούρα
80 γρ. αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο (στον φούρνο, στους 160°C, για 8 λεπτά)

Διαδικασία
Για το κέικ με μέλι και μπαχαρικά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες, ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Προσθέτουμε το μέλι, το λιωμένο βούτυρο και τα μπαχαρικά.
Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη μαρέγκα, όχι πολύ σφιχτή. Την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, με απαλές κυκλικές κινήσεις.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
Βγάζουμε, περιμένουμε μερικά λεπτά και ξεφορμάρουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αν θέλουμε, μπορούμε να το περιχύσουμε με γλάσο σοκολάτας, αλλά σερβίρεται ωραιότατα και σκέτο.

Γλάσο σοκολάτας
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και περιχύνουμε το κέικ, αφού κρυώσει.
Σκορπίζουμε στην επιφάνεια το αμύγδαλο φιλέ, αφήνουμε μισή ώρα να σταθεροποιηθεί το γλάσο και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Βίντεο σοκ: Τούμπαρε αυτοκίνητο μετά από τρελή πορεία – Από το πορτ μπαγκάζ βγήκε ο οδηγός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Νέα καταγγελία για τον διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής που συνελήφθη για χρηματισμό (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Καρέ – καρέ η ληστεία σε κατάστημα: Απείλησαν με μαχαίρι των υπάλληλο και άδειασαν το ταμείο (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Χειροπέδες σε 43χρονο «ταραξία» που έκανε άνω κάτω τα Λιοντάρια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Τεχνολογία

Οι πρωτοποριακές αλλαγές της Apple με το iPhone Air

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Viral

Όλα του γάμου δύσκολα: Η πεθερά πέταξε το νυφικό της νύφης λίγο πριν το μυστήριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Μονή Μεγάλου Σπηλαίου: Βρέθηκαν και «ροζ βίντεο» στα κινητά των συλληφθέντων – Ο τιμοκατάλογος του Ηγούμενου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Κόσμος

Εικόνες χάους στο Νεπάλ: Διαδηλωτές έσυραν γυμνό τον αντιπρόεδρο της χώρας ενώ έκαψαν ζωντανή τη σύζυγο πρώην πρωθυπουργού – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Κρήτη

Σχολεία: Με 44.000 λιγότερα «πρωτάκια» το πρώτο κουδούνι – 42 σχολεία δεν θα ανοίξουν φέτος στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 59 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ: Οι 17+1 καθοριστικοί αγώνες του 2025

Διαβάστε περισσότερα