Ηράκλειο: 20oC

Συνταγή για σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητη σφολιάτα

24.11.2024, 14:17

Αναλυτικά η συνταγή

Αυτή η σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητη, βουτυράτη σφολιάτα και μπόλικα μυρωδικά είναι μπελαλίδικη αλλά αξίζει τον κόπο.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες

Υλικά
Μερίδες: για ταψί 38 εκ.

Για το φύλλο
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι
40 ml ελαιόλαδο
περίπου 500 ml νερό

Για τη γέμιση
1.500 γρ. σπανάκι, λεπτοκομμένο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
15 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
450 γρ. φέτα, χοντροθρυμματισμένη
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο δυόσμος, χοντροκομμένος
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Ζύμη
Για τη σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητη σφολιάτα, ξεκινάμε με τη ζύμη και ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι στον κάδο του μίξερ.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και λεία ζύμη.
Τη χωρίζουμε σε 2 ίσες μπάλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένες με μεμβράνη, για 1 ώρα.
Γέμιση
Ρίχνουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το σπανάκι και τα μυρωδικά σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε.
Τα τρίβουμε με τις παλάμες μας, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά, να μαραθούν και να στραγγίσουν από τα υγρά τους.
Τα στύβουμε καλά και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.
Πίτα
Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε τη μία μπάλα ζύμης σε ένα μεγάλο φύλλο περίπου 40 x 30 εκ. με τη βέργα, το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα, το διπλώνουμε στη μέση, το βουτυρώνουμε ξανά και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία με τα διπλώματα και τα βουτυρώματα μέχρι να μαζέψουμε όλο το φύλλο σε έναν μικρό κύβο, τον οποίο αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο κομμάτι ζύμης.
Βγάζουμε τους κύβους ζύμης από το ψυγείο. Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάσταση λίγο μεγαλύτερη από αυτήν του ταψιού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα και αδειάζουμε τη γέμιση.
Τη στρώνουμε ομοιόμορφα και την καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, διπλώνοντάς τες σε όμορφο κόθρο, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και αλείφουμε την επιφάνειά της με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 ώρα
Style

Κιμαδόπιτα από το Κεμπέκ (tourtière)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Δύο άνδρες επέτρεψαν την κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικες και συνελήφθησαν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Αθλητικά

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-0: Ο Ταρέμι έβαψε «ερυθρόλευκο» το ντέρμπι της Super League

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Αθλητικά

Αχαΐα: Φίλαθλος υπέστη έμφραγμα στον αγώνα Πάτρα 2005 – ΑΕ Αιγίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κρήτη

Θλίψη στο Λασίθι: Έφυγε από τη ζωή η Άννα Παρσωτάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν λύσεις για τα προβλήματα στην εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Πάνος Ρούτσι από το Σύνταγμα: «Αυτά τα παιδιά δολοφονήθηκαν»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Τζόκερ κλήρωση 2980: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κρήτη

Σητεία: Το πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Φρικτά πλάνα από άγρια επίθεση σε μετρό: Προσπάθησε να της κατεβάσει τα εσώρουχα (βιντεο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →