Αναλυτικά η συνταγή
Στην Κρήτη τον ντάκο τον λέμε κουκουβάγια. Αυτή είναι η αυθεντική ρεθυμνιώτικη συνταγή για την παραδοσιακή κρητική κουκουβάγια.
15′ προετοιμασία
Σύνολο: 15′
Υλικά
Μερίδες: 4
4 κουκουβάγιες (κριθαροκουλούρες), ολόκληρες, ή 4 ντάκοι (παραλληλόγραμμα παξιμάδια), σπασμένοι σε μεγάλα κομμάτια
2 µεγάλες ντομάτες, τριμμένες στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
100 γρ. ξινομυζήθρα κρητική*, χοντροθρυμματισμένη
15 – 20 αλατσοελιές** ή άλλες ζαρωμένες ελιές της αρεσκείας μας
100 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τις παραδοσιακές κουκουβάγιες, σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα με το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Βρέχουμε ελαφρώς τους ντάκους, μοιράζουμε πάνω τους το μείγμα ντομάτας και από πάνω βάζουμε την ξινομυζήθρα και τις ελιές.
Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως τις παραδοσιακές κουκουβάγιες.
Μυστικά
Αντί για ξινομυζήθρα μπορούμε να βάλουμε φέτα, αιγοπρόβεια ή γίδινη, ή όποιο άλλο ξινοτύρι μάς αρέσει, π.χ. κατίκι, τσαλαφούτι, γαλοτύρι, αλλά και το πιο ελαφρύ ανθότυρο.
Οι αλατσοελιές ή ψιλολιές είναι μικρές, σταφιδιασμένες και αλατισμένες ελιές της ποικιλίας Κονσερβολιά ή Τσουνάτη. Παράγονται στην Κρήτη. Τις βρίσκουμε σε κρητικά και άλλα μπακάλικα (όπως το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, τον Μανούτα, κ.ά.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Τραγωδία στον ΒΟΑΚ: Νεκρή 19χρονη μετά από παράσυρση
Αυτός ο Κρητικός τραγουδιστής όταν τραγουδάει σου «σηκώνει την τρίχα»
Θρήνος για την 23χρονη Μαρία που έσβησε στην άσφαλτο
Κρήτη: Η δημόσια συγγνώμη που συγκλονίζει μετά το θανατηφόρο τροχαίο του 17χρονου Γιώργου
Άγριο επεισόδιο με Ρομά – Αιμόφυρτος ένας άνδρας
Η νέα μαντινάδα που τραγούδησε ο Σαμόλης «έλιωσε» το Tik Tok
Με τέσσερις κρητικούς παίκτες ξεκινά η «Φάρμα» (φωτογραφίες)
Κρήτη: Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο- Έφυγε από την ζωή η Μαρία Καζαντζάκη
Πόσα λεπτά θεωρούνται ιδανικά στο σεξ