Αναλυτικά η συνταγή
Στην Κρήτη τον ντάκο τον λέμε κουκουβάγια. Αυτή είναι η αυθεντική ρεθυμνιώτικη συνταγή για την παραδοσιακή κρητική κουκουβάγια.
15′ προετοιμασία
Σύνολο: 15′
Υλικά
Μερίδες: 4
4 κουκουβάγιες (κριθαροκουλούρες), ολόκληρες, ή 4 ντάκοι (παραλληλόγραμμα παξιμάδια), σπασμένοι σε μεγάλα κομμάτια
2 µεγάλες ντομάτες, τριμμένες στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
100 γρ. ξινομυζήθρα κρητική*, χοντροθρυμματισμένη
15 – 20 αλατσοελιές** ή άλλες ζαρωμένες ελιές της αρεσκείας μας
100 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τις παραδοσιακές κουκουβάγιες, σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα με το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Βρέχουμε ελαφρώς τους ντάκους, μοιράζουμε πάνω τους το μείγμα ντομάτας και από πάνω βάζουμε την ξινομυζήθρα και τις ελιές.
Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως τις παραδοσιακές κουκουβάγιες.
Μυστικά
Αντί για ξινομυζήθρα μπορούμε να βάλουμε φέτα, αιγοπρόβεια ή γίδινη, ή όποιο άλλο ξινοτύρι μάς αρέσει, π.χ. κατίκι, τσαλαφούτι, γαλοτύρι, αλλά και το πιο ελαφρύ ανθότυρο.
Οι αλατσοελιές ή ψιλολιές είναι μικρές, σταφιδιασμένες και αλατισμένες ελιές της ποικιλίας Κονσερβολιά ή Τσουνάτη. Παράγονται στην Κρήτη. Τις βρίσκουμε σε κρητικά και άλλα μπακάλικα (όπως το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, τον Μανούτα, κ.ά.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντοπίστηκαν τα πρώτα 100 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις και στην Κρήτη
Κρήτη: Σεισμός 3,2 ρίχτερ βόρεια του Ηρακλείου
Κρήτη: 250 αδέσποτα πρόβατα μάζεψε η αστυνομία - Ψάχνουν τους ιδιοκτήτες
Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών στον Καράβολα
Κρήτη: Κάνουν μπάνιο δίπλα στα λύματα - Εικόνες ντροπής σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντίστροφη μέτρηση για τις κατασχέσεις περιουσίας - Ποιοι δεν γλιτώνουν με τίποτα
Ο γραμματέας που «φεύγει με το κεφάλι ψηλά» και ο δήμαρχος που «δεν αντέχει συνεργάτες με άποψη»
Σεισμός τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Κρήτης
Θρήνος στη Μεσαρά για την αγαπητή Στέλλα που έφυγε πρόωρα