Ηράκλειο: 31oC

Ρολό γαλοπούλας με κάστανα και φυστίκια Αιγίνης

15.11.2024, 21:42

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Μια γιορτινή γαλοπούλα σε ρολό, με πλούσια γέμιση -με λουκάνικο, συκωτάκια, κάστανα και ξηρούς καρπούς– που θα μπει σε μια πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού και θα κερδίσει τις εντυπώσεις.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 2 φιλέτα από στήθος γαλοπούλας (περίπου 1.400 γρ. συνολικά) (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τα ετοιμάσει για ρολό, δηλαδή να τα ανοίξει και να τα χτυπήσει για να πλατύνουν)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 150 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. συκωτάκια κότας, ψιλοκομμένα (βρίσκουμε φρέσκα ή κατεψυγμένα στα σούπερ μάρκετ)
  • 50 γρ. φυστίκια Αιγίνης, χοντροθρυμματισμένα
  • 70 γρ. σταφίδες κορινθιακές
  • 100 ml μπράντι
  • 100 γρ. έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, χοντροκομμένα (συσκευασμένα στα σούπερ μάρκετ)
  • 50 γρ. ρύζι parboiled για πιλάφι
  • 900 ml σπιτικός ζωμός κότας
  • 200 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • τα φύλλα από 1/4 μάτσο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 1/4 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ρολό γαλοπούλας γεμιστό με κάστανα και φυστίκια Αιγίνης, ξεκινάμε μουλιάζοντας σε μικρό μπολ τις σταφίδες στο μπράντι για περίπου 10 λεπτά.
  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 40 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τα συκωτάκια και το λουκάνικο για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να ροδίσουν.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί.
  4. Ρίχνουμε 200 ml από το ζωμό, τις σταφίδες με το μπράντι και αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει τα περισσότερα υγρά.
  5. Αποσύρουμε, ρίχνουμε τα φυστίκια, τα κάστανα, το δυόσμο και το μαϊντανό και τα ανακατεύουμε.
  6. Απλώνουμε τα δύο φιλέτα γαλοπούλας και αδειάζουμε τη γέμιση, μοιράζοντάς την ισόποσα.
  7. Την απλώνουμε ομοιόμορφα και τυλίγουμε τα φιλέτα σε 2 ρολά.
  8. Τυλίγουμε τα ρολά με σπάγκο μαγειρικής και τα δένουμε σφιχτά ή τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.
  10. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα ρολά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  11. Τα βγάζουμε προσεκτικά (κρατάμε την κατσαρόλα με το λάδι), τα βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι να γίνει η γαλοπούλα αλλά να παραμείνει ζουμερή.
  12. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε τα ρολά σε ξύλο κοπής και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
  13. Αφαιρούμε το σπάγκο ή τις οδοντογλυφίδες, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε σε πιατέλα.
  14. Παράλληλα, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά την κατσαρόλα όπου σοτάραμε τα ρολά και ρίχνουμε το κρασί.
  15. Αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ξύνουμε με ξύλινη κουτάλα τα υπολείμματα κρέατος που έμειναν από το σοτάρισμα.
  16. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό, αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να «δέσει» η σάλτσα.
  17. Σουρώνουμε τη σάλτσα και την αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος για να βάλει ο καθένας όση θέλει.
  18. Συνοδεύουμε το ρολό με αφράτο λευκό πιλάφι.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα