Ηράκλειο: 27oC

Πίτα των Χριστουγέννων: Μια γιορτινή κρεατόπιτα από το 1887

30.11.2024, 11:05

Αναλυτικά η συνταγή

Μια πλούσια κρεατόπιτα είναι η πήτα (έτσι γραφόταν το 1887) των Χριστουγέννων.

Έλεγε η αείμνηστη Εύη Βουτσινά: «Μοιάζει να έχει αγγλοσαξονική προέλευση. Όταν ψηθεί, τα μήλα γίνονται πολτός και μαζί με το κρασί δημιουργούν μια μελάτη γέμιση».

Δείτε πως αν την φτιάξετε:

30′ προετοιμασία
1 ώρα και 15′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 45′

Υλικά
Μερίδες: για τα ταψί δοαμέτρου 35 – 36 εκ.
640 γρ. κιμάς βοδινός
320 γρ. μπέικον (αντί για λαρδί), ψιλοκομμένο
3.800 γρ. μήλα, καθαρισμένα από φλούδια και κουκούτσια και τριμμένα στον τρίφτη (προτιμήστε ανάμεικτα είδη)
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
700 ml λευκό κρασί
1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πακέτο (450 γρ.) φύλλα κρούστας
βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, για να το άλειμμα

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την πήτα των Χριστουγέννων σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το μπέικον, τα μήλα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού μαζί με το κρασί, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και αλατοπίπερο, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
Απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στο ταψί, καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε τη γέμιση και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά και τυλίγουμε τις άκρες των κάτω φύλλων με των πάνω προς τα μέσα, σχηματίζοντας έναν όμορφο κόθρο και εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια, χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η γέμιση και να ροδίσουν τα φύλλα.

Πηγή: gastronomos.gr