Ηράκλειο: 24oC

Γαλακτομπούρεκο σοκολάτα

28.11.2024, 18:17

Το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό αλλιώς…

Ένα από τα πολύ αγαπημένα γλυκά του ταψιού, το γαλακτομπούρεκο, υποκύπτει στη γοητεία του πιο εθιστικού υλικού της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής, τη σοκολάτα.

Υλικά

Κομμάτια: 8

  • 5 φύλλα κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, για τα φύλλα

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό
  • 50 γρ. γλυκόζη

Για την κρέμα

  • 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 2 αυγά
  • 800 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 25 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 150 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.
  2. Οταν αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και, χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πινέλο, καθαρίζουμε τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μη μείνει ίχνος ζάχαρης.
  3. Προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 1 λεπτό προτού το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κατά προτίμηση σε άλλο σκεύος για να σταματήσει ο βρασμός.

Κρέμα

  1. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη, το ξύσμα και τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.
  2. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  3. Μόλις πάρει το μείγμα μία βράση, προσθέτουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί η κρέμα

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° – 200° C.
  2. Βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο ένα ταψί διαστάσεων 20×30 εκ. Απλώνουμε ένα φύλλο στο ταψί με τέτοιον τρόπο ώστε να εξέχει αρκετά από δεξιά και αριστερά. Το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο.
  3. Επαναλαμβάνουμε με ένα δεύτερο φύλλο.
  4. Στρώνουμε ένα τρίτο φύλλο κάθετα στα άλλα δύο, έτσι ώστε να εξέχει αρκετά πάνω και κάτω (τα φύλλα θα πρέπει να σχηματίζουν σταυρό).
  5. Βουτυρώνουμε και κάνουμε το ίδιο με ένα ακόμη φύλλο.
  6. Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και διπλώνουμε από πάνω της τα φύλλα που εξέχουν, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
  7. Κόβουμε ένα φύλλο στα 4, περίπου στις διαστάσεις του ταψιού. Στρώνουμε τα κομμάτια πάνω από το γλυκό, αλείφοντάς τα ένα-ένα.
  8. Κόβουμε σε 8 κομμάτια και βρέχουμε λίγο με νερό.
  9. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 45 – 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
  10. Το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο, με το κρύο σιρόπι.
  11. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 47 λεπτά
Style

Η ερωτευμένη Βίκυ Κουλιανού βολτάρει στη Μύκονο με τον νέο της σύντροφο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Style

Ελαιόλαδο: Γιατί ποτέ δεν πρέπει να το αποθηκεύετε κάτω από το νεροχύτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Θυμήθηκαν τη μεσαία τάξη μετά από 6 χρόνια φορολογικής αφαίμαξης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Δείτε ποιες 6 ρουτίνες ακολουθούν όλοι οι χαρισματικοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Ιουλία Καλλιμάνη: Η αντίδρασή της όταν «προσγειώθηκε» στο πρόσωπό της ένα πανέρι με λουλούδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Ηράκλειο: Διανομέας παρέσυρε με το μηχανάκι του ηλικιωμένο πεζό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Αυτή είναι η ιδανική ώρα για σεξ ανάλογα με την ηλικία σου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Πώς να φτιάξετε σπιτικό γύρο εύκολα και γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

ΚΟΚ: Τι πρόστιμα θα πληρώνουν από 13 Σεπτεμβρίου οι παραβάτες οδηγοί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Τα 4 ζώδια που προσελκύουν αφθονία και τύχη όλο τον Σεπτέμβριο

Διαβάστε περισσότερα