Ηράκλειο: 24oC

Μπουτάκια κοτόπουλου με κρασί, μανιτάρια και φρέσκα μυρωδικά

02.12.2024, 14:53

Ένα φαγητό που αρέσει σε όλους

Μια απολαυστική συνταγή για μπουτάκια κοτόπουλου με κρασί, μανιτάρια και φρέσκα μυρωδικά. Ένα φαγητό που αρέσει σε όλους, για τις καθημερινές ή το Σαββατοκύριακο.

20′ προετοιμασία
50′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10′

Υλικά
Μερίδες: 4
12 «κοπανάκια» από μπούτια κοτόπουλου (το κάτω μέρος), αλατοπιπερωμένα
60 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας για τα μανιτάρια
2 – 3 κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
2 φύλλα δάφνης
500 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 2, ή μεγαλύτερα κομμένα στα 4
2 σκελίδες σκόρδου
200 ml λευκό ξηρό κρασί
150 – 200 ml ζωμός κότας ή νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κρασάτα μπουτάκια κοτόπουλου με μανιτάρια, σοτάρουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, στο μισό ελαιόλαδο τα κοπανάκια σε μέτρια φωτιά (σε δύο δόσεις αν δεν χωράνε όλα μαζί) για περίπου 6 – 7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι (30 ml), τα κρεμμύδια, λίγο αλάτι, τα δαφνόφυλλα και 100 ml νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αχνίζουμε, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πιουν το νερό και να μαλακώσουν. Ελέγχουμε μήπως μέσα στο χρόνο αυτό κολλήσουν και χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (1 – 2 κουτ. σούπας). Έτσι, τα κρεμμύδια μαλακώνουν και αποκτούν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.
Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, για περίπου 3 – 4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν όσο γίνεται τα υγρά που θα βγάλουν.
Αποσύρουμε.
Όταν τα κρεμμύδια μαλακώσουν καλά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ροδισμένα «κοπανάκια» και το περιεχόμενο του τηγανιού (μανιτάρια + σκόρδο), σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
Μαγειρεύουμε για 3 – 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το ζωμό.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να μαγειρευτεί καλά και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Αν έχουν μείνει πολλά υγρά, αφαιρούμε τα μπουτάκια και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει.
Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα μυρωδικά και σείουμε την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε τα κρασάτα μπουτάκια με τα μανιτάρια και τη σάλτσα.
Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 4 λεπτά
Style

Σοκολατένιο γιαούρτι με κεράσια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κόσμος

Μακελειό στη Μινεάπολη: 12χρονη ομογενής ανάμεσα στους τραυματίες – Δύο παιδιά νεκρά από τα πυρά του 23χρονου τρανς (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Κρήτη

Υδρογονάνθρακες: Δύο ισχυροί «παίκτες» έτοιμοι για προσφορές για τα μπλοκ της Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στην Καστοριά: Νεκρά δύο ανήλικα παιδιά σε τροχαίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Οικονομία

ΟΠΕΚΑ: Πληρώνονται σήμερα (28/8) 17 επιδόματα – Τι ώρα θα μπουν τα λεφτά στους λογαριασμούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Ελλάδα

Πώς έγινε το τροχαίο με θύμα την Αφροδίτη Λατινοπούλου – Συνελήφθη ένας 35χρονος (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Ηράκλειο

Θρήνος στο Ηράκλειο: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Βλάσση που έφυγε πολύ νωρίς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη 28 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

«Παραλύει» σήμερα Πέμπτη (28/8) το δημόσιο και στην Κρήτη – Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Ηράκλειο: «Αστακός» σήμερα το λιμάνι για την άφιξη του ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου

Διαβάστε περισσότερα