Ηράκλειο: 13oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Μπουτάκια κοτόπουλου με κρασί, μανιτάρια και φρέσκα μυρωδικά

02.12.2024, 14:53

Ένα φαγητό που αρέσει σε όλους

Μια απολαυστική συνταγή για μπουτάκια κοτόπουλου με κρασί, μανιτάρια και φρέσκα μυρωδικά. Ένα φαγητό που αρέσει σε όλους, για τις καθημερινές ή το Σαββατοκύριακο.

20′ προετοιμασία
50′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10′

Υλικά
Μερίδες: 4
12 «κοπανάκια» από μπούτια κοτόπουλου (το κάτω μέρος), αλατοπιπερωμένα
60 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας για τα μανιτάρια
2 – 3 κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
2 φύλλα δάφνης
500 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 2, ή μεγαλύτερα κομμένα στα 4
2 σκελίδες σκόρδου
200 ml λευκό ξηρό κρασί
150 – 200 ml ζωμός κότας ή νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κρασάτα μπουτάκια κοτόπουλου με μανιτάρια, σοτάρουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, στο μισό ελαιόλαδο τα κοπανάκια σε μέτρια φωτιά (σε δύο δόσεις αν δεν χωράνε όλα μαζί) για περίπου 6 – 7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι (30 ml), τα κρεμμύδια, λίγο αλάτι, τα δαφνόφυλλα και 100 ml νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αχνίζουμε, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πιουν το νερό και να μαλακώσουν. Ελέγχουμε μήπως μέσα στο χρόνο αυτό κολλήσουν και χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (1 – 2 κουτ. σούπας). Έτσι, τα κρεμμύδια μαλακώνουν και αποκτούν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.
Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, για περίπου 3 – 4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν όσο γίνεται τα υγρά που θα βγάλουν.
Αποσύρουμε.
Όταν τα κρεμμύδια μαλακώσουν καλά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ροδισμένα «κοπανάκια» και το περιεχόμενο του τηγανιού (μανιτάρια + σκόρδο), σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
Μαγειρεύουμε για 3 – 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το ζωμό.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να μαγειρευτεί καλά και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Αν έχουν μείνει πολλά υγρά, αφαιρούμε τα μπουτάκια και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει.
Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα μυρωδικά και σείουμε την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε τα κρασάτα μπουτάκια με τα μανιτάρια και τη σάλτσα.
Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αυτός είναι ο 65χρονος που έχασε την ζωή του σε τροχαίο στο Γάζι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Διπλή επιχείρηση διάσωσης 62 μεταναστών σε Καλούς Λιμένες και Ψαρή Φοράδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Γιώργος Μαζωνάκης: «Τον βοήθησα ανθρώπινα και εισέπραξα αχαριστία» λέει πρώην συνεργάτης του τραγουδιστή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ηράκλειο

Συναγερμός στο Ηράκλειο: Άνδρας έπεσε από τον πρώτο όροφο πολυκατοικίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Μέσα σε 2,5 λεπτά άνοιξαν Ι.Χ., το πήραν και έγιναν καπνός – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Οικονομία

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Μπαράζ πληρωμών και αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Τέρμα τα γκάζια: Συνελήφθη οδηγός μηχανής που έτρεχε με 161 χλμ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Οπτικές ίνες παντού με το απόλυτο «χάος» σε κάθε γειτονιά – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Αθλητικά

NBA: Σκληρά μέτρα κατά του παράνομου στοιχηματισμού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Ηράκλειο

Προσοχή! «Καμπανάκι» από τον Δήμο Μαλεβιζίου για την επερχόμενη κακοκαιρία

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →