Ηράκλειο: 24oC

Μπουτάκια κοτόπουλου με κρασί, μανιτάρια και φρέσκα μυρωδικά

02.12.2024, 14:53

Ένα φαγητό που αρέσει σε όλους

Μια απολαυστική συνταγή για μπουτάκια κοτόπουλου με κρασί, μανιτάρια και φρέσκα μυρωδικά. Ένα φαγητό που αρέσει σε όλους, για τις καθημερινές ή το Σαββατοκύριακο.

20′ προετοιμασία
50′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10′

Υλικά
Μερίδες: 4
12 «κοπανάκια» από μπούτια κοτόπουλου (το κάτω μέρος), αλατοπιπερωμένα
60 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας για τα μανιτάρια
2 – 3 κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
2 φύλλα δάφνης
500 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 2, ή μεγαλύτερα κομμένα στα 4
2 σκελίδες σκόρδου
200 ml λευκό ξηρό κρασί
150 – 200 ml ζωμός κότας ή νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κρασάτα μπουτάκια κοτόπουλου με μανιτάρια, σοτάρουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, στο μισό ελαιόλαδο τα κοπανάκια σε μέτρια φωτιά (σε δύο δόσεις αν δεν χωράνε όλα μαζί) για περίπου 6 – 7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι (30 ml), τα κρεμμύδια, λίγο αλάτι, τα δαφνόφυλλα και 100 ml νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αχνίζουμε, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πιουν το νερό και να μαλακώσουν. Ελέγχουμε μήπως μέσα στο χρόνο αυτό κολλήσουν και χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (1 – 2 κουτ. σούπας). Έτσι, τα κρεμμύδια μαλακώνουν και αποκτούν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.
Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, για περίπου 3 – 4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν όσο γίνεται τα υγρά που θα βγάλουν.
Αποσύρουμε.
Όταν τα κρεμμύδια μαλακώσουν καλά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ροδισμένα «κοπανάκια» και το περιεχόμενο του τηγανιού (μανιτάρια + σκόρδο), σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
Μαγειρεύουμε για 3 – 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το ζωμό.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να μαγειρευτεί καλά και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Αν έχουν μείνει πολλά υγρά, αφαιρούμε τα μπουτάκια και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει.
Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα μυρωδικά και σείουμε την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε τα κρασάτα μπουτάκια με τα μανιτάρια και τη σάλτσα.
Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Στη «φάκα» φυγόποινος για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Πολιτική

Κωστής Χατζηδάκης: Δέσμη πρωτοβουλιών για το στεγαστικό μέχρι το τέλος της χρονιάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Υγεία

Είναι το αγουρέλαιο το πολυτιμότερο ελαιόλαδο;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κόσμος

Νετανιάχου για Γάζα: «Το Ισραήλ θα καθορίσει την πολιτική ασφαλείας του»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στους οκτώ οι κατηγορούμενοι που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Ελλάδα

Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια στο γραφείο του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Ελλάδα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Να διερευνήσει το υπουργείο Παιδείας την καταγγελία για αποκλεισμό μαθητή με αυτισμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 59 λεπτά
Πολιτική

Μάξιμος Σενετάκης: Καταδικάζει τον προπηλακισμό του Μάκη Βορίδη – «Η διαφωνία δεν είναι άλλοθι για την βία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Χανιά

Αναστάτωση στα Χανιά: Μεγάλη φωτιά σε σπίτι στη Χαλέπα – Γείτονες απεγκλώβισαν ηλικιωμένο (φωτο, βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →