Ηράκλειο: 23oC

Το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας: Γκούλας (goulash)

07.12.2024, 1:30

Αναλυτικά η συνταγή

Το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας, είναι κάτι ανάμεσα σε βραστό και μαγειρευτό. Νόστιμο, χορταστικό, πικάντικο, είναι από εκείνα τα φαγητά που δρουν ιδιαίτερα καταπραϋντικά.

Δείτε πως να το φτιάξετε:

30′ προετοιμασία
2 ώρες και 45′ μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 15′

Υλικά
Μερίδες: 4
500 γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι, κομμένο σε μέτριους κύβους
100 ml ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
2 κιτρινόφλουδα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2-3 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
200 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
2 φύλλα δάφνης
2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
3 μέτριες πατάτες, σε κύβους
3 καρότα, σε μέτριες φέτες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά), για το σερβίρισμα
λίγο ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το ουγγαρέζικο γκούλας, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το κρέας και το σοτάρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα, στο μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε μπολ.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το μπέικον και το σκόρδο για 4 λεπτά. Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί.
Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα, για να ξεκολλήσουν τυχόν καμένα υπολείμματα, και ρίχνουμε τα ντοματάκια, τη δάφνη, τις πάπρικες και το κρέας, μαζί με το ζουμί του μπολ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον ζωμό.
Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση, ξαφρίζοντας για λίγα λεπτά, και στη συνέχεια χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες, μέχρι το κρέας να έχει μαλακώσει αρκετά.
Τότε προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι το κρέας να είναι πλέον πολύ τρυφερό και να έχουν μαλακώσει τα λαχανικά. Αν ο ζωμός έχει μειωθεί αρκετά, ρίχνουμε καυτό νερό – το φαγητό πρέπει να είναι σούπα, όχι απλώς σαλτσάτο.
Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγο καυτερό μπούκοβο. Συνοδεύουμε του ουγγαρέζικο γκούλας με χωριάτικο ψωμί.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Άγριος ξυλοδαρμός στο Κορωπί: Αποσωληνώθηκε η 40χρονη μητέρα – Ο άντρας χτύπησε και το παιδί τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Φωτιά σε σπίτι πάνω από καφενείο – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ηράκλειο

Βαρύ πένθος στη Μεσαρά: «Έφυγε» ο αγαπητός Αντώνης – Σήμερα 26/10 το τελευταίο αντίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Style

Άνοιξε η διαθήκη της Καίτης Γκρέυ: Σε ποιον άφησε τα πάντα η εμβληματική τραγουδίστρια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Πολιτική

ΠΑΣΟΚ για Βορίδη: «Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ηράκλειο

Η Κρητικιά τραγουδίστρια που συγκίνησε με την ιστορία της στο The Voice – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Πολιτική

Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης: Καταδικάζει την επίθεση στον Μάκη Βορίδη – «Η Δημοκρατία ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Κρήτη

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος αύριο (27/10) σε περιοχές της Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Ελλάδα

Black Friday και Cyber Monday 2025: Τι ισχύει για φέτος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έφυγε από την ζωή ο αγαπημένος κρεοπώλης

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →