Ηράκλειο: 29oC

Χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες

07.12.2024, 23:36

Απλό και νόστιμο φαγητό για το καθημερινό τραπέζι

Υλικά

Χταπόδι κοκκινιστό, με το σκόρδο του και το πορτοκάλι του, μαζί με πατάτες κυδωνάτες. Αυτή η συνταγή είναι απλή και νόστιμη για το καθημερινό τραπέζι.

Υλικά

  • 2 κιλά χταπόδι, καθαρισμένο, ολόκληρο (θα χρειαστούμε περίπου 1-2 χταπόδια)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5-6 ολόκληροι κόκκοι πιπέρι
  • ο χυμός και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 120 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1.500 γρ. πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 600 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες, αρχικά βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα χταπόδια, ολόκληρα, μαζί με τη δάφνη, τους ολόκληρους κόκκους πιπέρι, τον πορτοκαλοχυμό και το κρασί.
  • Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το χταπόδι να αρχίσει να βγάζει τα υγρά του.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, το χταπόδι θα βράσει κυρίως στα υγρά που θα βγάλει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε τα χταπόδια από την κατσαρόλα και κόβουμε τα πλοκάμια και τα κεφάλια σε μέτρια κομμάτια.
  • Σουρώνουμε τον ζωμό της κατσαρόλας και τον αφήνουμε κατά μέρος.
  • Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και το χταπόδι και οι πατάτες.

Πηγή: gastronomos.gr