Ηράκλειο: 29oC

Κέικ χριστουγεννιάτικο

11.12.2024, 23:36

Δείτε την συνταγή 

Αντί για βασιλόπιτα φτιάχνουμε αυτό το υπέροχο γιορτινό κέικ με ξηρούς καρπούς και γλυκά του κουταλιού.

Υλικά

  • 1/2 ποτήρι καρύδια, χοντροκοπανισμένα
  • 1/2 ποτήρι αμύγδαλα, χοντροκοπανισμένα
  • 1/2 ποτήρι σταφίδες
  • 1 πιάτο γλυκά του κουταλιού της επιλογής μας, χωρίς το σιρόπι, πλυμένα και ψιλοκομμένα
  • 1/2 ποτήρι κονιάκ
  • 1 ποτήρι ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 ποτήρι σπορέλαιο
  • 6 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Διαδικασία

  • Για το χριστουγεννιάτικο κέικ, βάζουμε τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες και τα γλυκά του κουταλιού σε ένα μπολ. Τα περιχύνουμε με το κονιάκ και τα αφήνουμε για 1 ώρα να ποτίσουν.
  • Χτυπάμε στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, τη ζάχαρη με το σπορέλαιο μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  • Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει, για περίπου 5 λεπτά.
  • Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό προσεκτικά –ιδανικά σε ένα βαθύ μπολ –γιατί η σόδα θα αφρίσει.
  • Προσθέτουμε τον χυμό με τη σόδα στο μείγμα με τα αυγά και, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο, μέχρι να αναμειχθούν.
  • Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το μείγμα με τα γλυκά του κουταλιού.
  • Μόλις ενωθούν, προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθούν.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα για κέικ ή σε ένα στρογγυλό ταψάκι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 1 ώρα.
  • Όταν κρυώσει το κέικ, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Πηγή: gastronomos.gr