Ηράκλειο: 24oC

Κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες

26.01.2025, 21:42

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Κόκορας κοκκινιστός με αχνιστές χυλοπίτες, ζουμερή κατακόκκινη σάλτσα ντομάτας και φρεσκοτριμμένη μυζήθρα πασπαλισμένη από πάνω να δένει με την σάλτσα.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 1 κόκορας περίπου 1.700 γρ., κομμένος σε 10 κομμάτια
  • 200 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
  • 900 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε ψιλά καρέ, μαζί με το ζουμί τους
  • 1 φύλλο δάφνης
  • τα φύλλα από 1/4 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 400 ml σπιτικός ζωμός κότας
  • 100 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
  • 200 γρ. χυλοπίτες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για τον κόκορα κοκκινιστός με χυλοπίτες, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας τον κόκορα.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κόκορα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Προσθέτουμε την ντομάτα και τη δάφνη, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το στήθος του κόκορα.
  6. Βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα τα κομμάτια με το στήθος σε ένα σκεύος, ρίχνουμε το ζωμό, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  7. Βράζουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, και προσθέτουμε τις χυλοπίτες.
  8. Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά και να μαλακώσουν και τα υπόλοιπα μέρη του κόκορα. (Το κρέας από το μπούτι χρειάζεται γύρω στα 10 – 15 λεπτά περισσότερο χρόνο μαγειρέματος για να μαλακώσει.)
  9. Προσθέτουμε τα κομμάτια με το στήθος κοτόπουλου, ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν με τη σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Αφαιρούμε τη δάφνη, σκορπίζουμε το δυόσμο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 10 λεπτά.
  11. Μοιράζουμε τον κόκορα με τις χυλοπίτες στα πιάτα, σκορπίζουμε τη μυζήθρα και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 5 λεπτά
Υγεία

Είναι το αγουρέλαιο το πολυτιμότερο ελαιόλαδο;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Κόσμος

Νετανιάχου για Γάζα: «Το Ισραήλ θα καθορίσει την πολιτική ασφαλείας του»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στους οκτώ οι κατηγορούμενοι που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια στο γραφείο του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Να διερευνήσει το υπουργείο Παιδείας την καταγγελία για αποκλεισμό μαθητή με αυτισμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Πολιτική

Μάξιμος Σενετάκης: Καταδικάζει τον προπηλακισμό του Μάκη Βορίδη – «Η διαφωνία δεν είναι άλλοθι για την βία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Πολιτική

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Χανιά

Αναστάτωση στα Χανιά: Μεγάλη φωτιά σε σπίτι στη Χαλέπα – Γείτονες απεγκλώβισαν ηλικιωμένο (φωτο, βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Ποια ζώδια βρίσκουν λύσεις στα οικονομικά τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Κρεμλίνο: Είναι λάθος να μιλάμε για ακύρωση της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →