Ηράκλειο: 10oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες

26.01.2025, 21:42

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Κόκορας κοκκινιστός με αχνιστές χυλοπίτες, ζουμερή κατακόκκινη σάλτσα ντομάτας και φρεσκοτριμμένη μυζήθρα πασπαλισμένη από πάνω να δένει με την σάλτσα.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 1 κόκορας περίπου 1.700 γρ., κομμένος σε 10 κομμάτια
  • 200 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
  • 900 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε ψιλά καρέ, μαζί με το ζουμί τους
  • 1 φύλλο δάφνης
  • τα φύλλα από 1/4 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 400 ml σπιτικός ζωμός κότας
  • 100 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
  • 200 γρ. χυλοπίτες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για τον κόκορα κοκκινιστός με χυλοπίτες, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας τον κόκορα.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κόκορα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Προσθέτουμε την ντομάτα και τη δάφνη, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το στήθος του κόκορα.
  6. Βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα τα κομμάτια με το στήθος σε ένα σκεύος, ρίχνουμε το ζωμό, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  7. Βράζουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, και προσθέτουμε τις χυλοπίτες.
  8. Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά και να μαλακώσουν και τα υπόλοιπα μέρη του κόκορα. (Το κρέας από το μπούτι χρειάζεται γύρω στα 10 – 15 λεπτά περισσότερο χρόνο μαγειρέματος για να μαλακώσει.)
  9. Προσθέτουμε τα κομμάτια με το στήθος κοτόπουλου, ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν με τη σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Αφαιρούμε τη δάφνη, σκορπίζουμε το δυόσμο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 10 λεπτά.
  11. Μοιράζουμε τον κόκορα με τις χυλοπίτες στα πιάτα, σκορπίζουμε τη μυζήθρα και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Κρήτη

Θρίλερ με την εξαφάνιση του Αλέξη Τσικόπουλου: Βίντεο δείχνει τον γιατρό λίγες ώρες πριν χαθούν τα ίχνη του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Πνευματικά

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 20 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κόσμος

Αντίποινα της Ρωσίας μετά το ουκρανικό πλήγμα στο τάνκερ νότια της Κρήτης – 7 νεκροί στην Οδησσό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κρήτη

ΔΕΔΔΗΕ: Που θα κοπεί το ρεύμα σήμερα Σάββατο (20/12) στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Βροχερό Σαββατοκύριακο στην Κρήτη – Που θα σημειωθούν καταιγίδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ελλάδα

Πυροβολισμοί στα Άνω Λιόσια: «Βροχή» οι σφαίρες έξω από κατάστημα χαλιών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Δέκα «μυστικά» για τα πρώτα Χριστούγεννα με μωρό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Λαχανοσαλάτα με ρόδια και καρύδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Αθλητικά

Euroleague: Ξέσπασε στη Βιλερμπάν ο Ολυμπιακός και επέστρεψε στις νίκες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

Εξαφανίστηκε 13χρονος στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →