Ηράκλειο: 31oC

Χοιρινό με τα λάχανα

17.12.2024, 4:40

Ένα έξοχο μακεδονίτικο μπρεζέ

Χοιρινό και λάχανο είναι ο αδιαφιλονίκητος χειμωνιάτικος μακεδονίτικος γαστρονομικός συνδυασμός. Αν χρησιμοποιήσετε λάχανο αρμιά η γευστική εμπειρία απογειώνεται!

Υλικά

Μερίδες: 8-10

  • 1 χοιρινός λαιμός ολόκληρος, γύρω στα 2 κιλά
  • 400 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτρια καρέ
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης αποξηραμένες, κομμένες σε μέτρια καρέ
  • 1-2 πιπεριές μικρές καυτερές, ψιλοκομμένες
  • 1 λευκό λάχανο, χοντροκομμένο
  • 50 γρ. πελτές ντομάτας
  • 25 γρ. πάπρικα γλυκιά
  • 400 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου
  • 5 κλωνάρια σέλινο με τα φύλλα του, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για το χοιρινό με τα λάχανα, ένα έξοχο μακεδονίτικο μπρεζέ, αρχικά σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα βουτύρου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον λαιμό για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές.
  2. Απομακρύνουμε το χοιρινό από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο βούτυρο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε όλες τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε τον πελτέ και την πάπρικα και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  5. Περιχύνουμε με το κρασί και τον ζωμό και ξαναβάζουμε τον λαιμό μέσα στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.
  6. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το λάχανο και το σέλινο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος τους.
  7. Αφού περάσει η 1 ώρα που βράζει το χοιρινό, το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τα λάχανα μαζί με το ζουμί του και τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  8. Σε αυτόν τον χρόνο το χοιρινό θα είναι μαλακό και ζουμερό, και το λάχανο θα έχει μελώσει. Επίσης θα έχουν εξατμιστεί τα περισσότερα υγρά.
  9. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για μισή ώρα και σερβίρουμε σε πιατέλα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Σε ποια σχολεία θα παρευρεθεί αύριο για τον αγιασμό ο Αλέξης Καλοκαιρινός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Φακελάκι σε γιατρό στο Ιπποκράτειο: Έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για τον ίδιο λόγο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κόσμος

Μπλακ άουτ στην Κούβα – Πρόκειται για το 5ο μέσα σε έναν μήνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Αθλητικά

ΠΑΕ Χανιά: Στο δυναμικό της ομάδας ο Μιχάλης Αγριμάκης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κρήτη

Λασίθι: Επικίνδυνη προσπέραση λεωφορείου σε διπλή γραμμή (φωτογραφία)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κόσμος

Λιθουανία: Έκρηξη σε τρένο με υγροποιημένο αέριο πετρελαίου στο Βίλνιους – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Τραγικό χτύπημα για την ελληνική άγρια ζωή: « Μαυρόγυπας» εντοπίστηκε νεκρός – Κίνδυνος για τον πληθυσμό στη χώρα μας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Τροχαίο με δύο τραυματίες στο Βόλο, συγκρούστηκαν μηχανάκια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Style

Ηλιακή Έκλειψη 21ης Σεπτεμβρίου: Έρχονται ριζικές αλλαγές σε 4 ζώδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ελλάδα

Ιωάννινα: Τι ισχυρίζεται ο πατέρας του 2,5 μηνών βρέφους που πέθανε

Διαβάστε περισσότερα