Ηράκλειο: 10oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Χοιρινό με τα λάχανα

17.12.2024, 4:40

Ένα έξοχο μακεδονίτικο μπρεζέ

Χοιρινό και λάχανο είναι ο αδιαφιλονίκητος χειμωνιάτικος μακεδονίτικος γαστρονομικός συνδυασμός. Αν χρησιμοποιήσετε λάχανο αρμιά η γευστική εμπειρία απογειώνεται!

Υλικά

Μερίδες: 8-10

  • 1 χοιρινός λαιμός ολόκληρος, γύρω στα 2 κιλά
  • 400 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτρια καρέ
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης αποξηραμένες, κομμένες σε μέτρια καρέ
  • 1-2 πιπεριές μικρές καυτερές, ψιλοκομμένες
  • 1 λευκό λάχανο, χοντροκομμένο
  • 50 γρ. πελτές ντομάτας
  • 25 γρ. πάπρικα γλυκιά
  • 400 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου
  • 5 κλωνάρια σέλινο με τα φύλλα του, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για το χοιρινό με τα λάχανα, ένα έξοχο μακεδονίτικο μπρεζέ, αρχικά σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα βουτύρου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον λαιμό για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές.
  2. Απομακρύνουμε το χοιρινό από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο βούτυρο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε όλες τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε τον πελτέ και την πάπρικα και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  5. Περιχύνουμε με το κρασί και τον ζωμό και ξαναβάζουμε τον λαιμό μέσα στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.
  6. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το λάχανο και το σέλινο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος τους.
  7. Αφού περάσει η 1 ώρα που βράζει το χοιρινό, το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τα λάχανα μαζί με το ζουμί του και τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  8. Σε αυτόν τον χρόνο το χοιρινό θα είναι μαλακό και ζουμερό, και το λάχανο θα έχει μελώσει. Επίσης θα έχουν εξατμιστεί τα περισσότερα υγρά.
  9. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για μισή ώρα και σερβίρουμε σε πιατέλα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 ώρες
Style

Λαχανοσαλάτα με ρόδια και καρύδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Αθλητικά

Euroleague: Ξέσπασε στη Βιλερμπάν ο Ολυμπιακός και επέστρεψε στις νίκες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Εξαφανίστηκε 13χρονος στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έρχονται νέες προσλήψεις – Δείτε τις ειδικότητες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Σοκ στη Λάρισα: Νεκρή ξαφνικά 28χρονη από ανακοπή καρδιάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Οικονομία

Αλλαγές στη χρήση της υπηρεσίας IRIS έρχονται από τις 15 Ιανουαρίου 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κόσμος

Τραμπ: Δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου με τη Βενεζουέλα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Συνελήφθη 41χρονος στον Νέο Κόσμο για ναρκωτικά και ληστείες στην Τουρκία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Σεισμός ανοιχτά της Κάσου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Γιώργος Μαζωνάκης: Τον κατήγγειλε για ασέλγεια αλλά γιόρτασε τα γενέθλιά του με φωτογραφία του Μαζώ στην τούρτα του

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →