Ηράκλειο: 11oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Χορτόπιτα αρωματικότατη

18.01.2025, 20:54

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Πιο αρωματική και γλυκόφαγη χορτόπιτα δε θα έχετε ξαναφάει. Φροντίστε μόνο να χρησιμοποιήσετε όλα ανεξαιρέτως τα χορταρικά που αναφέρει η συνταγή.

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 35 εκ.

  • 2 φύλλα χειροποίητα ή 2 φύλλα κουρού

Για τη γέμιση της χορτόπιτας

  • 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα (καθαρό βάρος), όπως σπανάκι, ζοχοί, σέσκουλα, λάπαθα κ.ά.
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. πράσα, σε λεπτές ροδέλες
  • 2 μάτσα καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας τραχανάς, περασμένος στο μούλτι για να γίνει σκόνη
  • 3 αυγά, καλά χτυπημένα
  • αλάτι, μπόλικο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την πίτα

  • ελαιόλαδο, για τα φύλλα και το ταψί
  • 2 κουτ. σούπας πασατέμπος
  • 2 κουτ. σούπας ηλιόσποροι

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε τη χορτόπιτα, ξεκινάμε με τη γέμιση και βάζουμε τα χόρτα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε καλά, ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε για περίπου 4 ώρες, μέχρι να στραγγίξουν καλά τα υγρά τους, χωρίς να τα στύψουμε.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  3. Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες, το μοσχοκάρυδο, τα στραγγισμένα χορταρικά από το σουρωτήρι, τον δυόσμο και το ξύσμα.
  4. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά, ίσα να μαραθούν τα χόρτα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τον τραχανά και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.

Πίτα

  1. Αλείφουμε το ταψί με λάδι και στρώνουμε το ένα φύλλο, αφήνοντάς το να εξέχει από το ταψί.
  2. Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  3. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, λίγο τσαλακωμένο.
  4. Φέρνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις τυλίγουμε σε στεφάνι.
  5. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λάδι, πασπαλίζουμε με πασατέμπο και ηλιόσπορους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε
  6. χαμηλό ράφι στους 180° C, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει.
  7. Σερβίρουμε τη χορτόπιτα ζεστή ή κρύα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ στη Λάρισα: Νεκρή ξαφνικά 28χρονη από ανακοπή καρδιάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Οικονομία

Αλλαγές στη χρήση της υπηρεσίας IRIS έρχονται από τις 15 Ιανουαρίου 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κόσμος

Τραμπ: Δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου με τη Βενεζουέλα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Συνελήφθη 41χρονος στον Νέο Κόσμο για ναρκωτικά και ληστείες στην Τουρκία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Σεισμός ανοιχτά της Κάσου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Γιώργος Μαζωνάκης: Τον κατήγγειλε για ασέλγεια αλλά γιόρτασε τα γενέθλιά του με φωτογραφία του Μαζώ στην τούρτα του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Αθλητικά

Ο Κώστας Παπανικολάου αποχώρησε με αίματα στο πρόσωπο από το Ολυμπιακός – Βιλερμπάν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Καταδικάστηκε ο ψευτοερευνητής για απόπειρα εξαπάτησης της οικογένειας του 33χρονου γιατρού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Ελλάδα

Μαγνησία: Μεθυσμένος έσπασε με τσόκαρο ΙΧ και το πέταξε σε αστυνομικούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Οικονομία

Ξεκίνησε η καταβολή των αυξημένων συντάξεων Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →