Ηράκλειο: 29oC

Κουνέλι στιφάδο με καστανό ρύζι και κάστανα

29.12.2024, 19:17

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Κρασάτο και πληθωρικό, το κουνέλι στιφάδο ζητά ένα δυνατό κόκκινο κρασί στο ποτήρι. Το καστανό ρύζι με τα κάστανα είναι ταιριαστό συνοδευτικό με ρωμαλέα νοστιμιά.

Υλικά

Μερίδες: 5

  • 1 κουνέλι βάρους περίπου 2 κιλών, χωρίς το κεφάλι, πλυμένο και στεγνό, κομμένο σε 5 κομμάτια-μερίδες

Για τη μαρινάδα

  • 1 φιάλη (750 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 2-3 φύλλα δάφνης

Για το στιφάδο

  • 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα, ολόκληρα
  • 250 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 300 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. κάστανα προβρασμένα, καθαρισμένα και ολόκληρα
  • 350 γρ. καστανό ρύζι
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Για να φτιάξουμε κουνέλι στιφάδο με καστανό ρύζι και κάστανα ξεκινάμε με το μαρινάρισμα και αποβραδίς βάζουμε τα κομμάτια του κουνελιού σε μια λεκάνη.
  2. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρασί. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μπαχάρι και τις δάφνες.
  3. Μαρινάρουμε σε σχετικά δροσερό σημείο (όχι απαραίτητα στο ψυγείο), για 1 βράδυ

Στιφάδο

  1. Την επόμενη ημέρα στραγγίζουμε το κουνέλι και πετάμε τη μαρινάδα.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  3. Σοτάρουμε τα κομμάτια του κουνελιού για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.
  4. Βγάζουμε το κουνέλι από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε ένα μπολ.
  5. Μετριάζουμε τη φωτιά και στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια του στιφάδου για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
  6. Ξαναβάζουμε το κουνέλι στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε προσεκτικά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  7. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ και το σκόρδο.
  8. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να πιάνει ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας.
  9. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κάστανα και νερό τόσο ώστε να μισοκαλύψει τα υλικά και το αφήνουμε να πάρει βράση.
  10. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κουνέλι και τα κρεμμυδάκια να μελώσουν στη σάλτσα.
  11. Παράλληλα, βράζουμε το καστανό ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  12. Σερβίρουμε το κουνέλι με τα κρεμμυδάκια και τη σάλτσα του και συνοδεύουμε με το αφράτο καστανό ρύζι.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Συνελήφθησαν ανήλικος και δυο 18χρονοι για σωρεία κλοπών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Style

Οι Μπαράκ Ομπάμα και Τζίμι Κίμελ κέρδισαν βραβεία Emmy 2025

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κόσμος

Τρία χρόνια χωρίς την Ελισάβετ Β’, οι εκδηλώσεις μνήμης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Αθλητικά

Σπανούλης: «Είμαστε έτοιμοι από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας για τα νοκ άουτ»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Τρεις συλλήψεις μετά την καταγγελία για λάθος μετάγγιση αίματος σε ιδιωτική κλινική!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Αθλητικά

Ερασιτέχνης ΟΦΗ: Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια διαρκείας της ομάδας βόλεϊ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Δείτε που θα σημειωθούν εργασίες κλαδέματος αύριο Τρίτη 9/9

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Κρήτη

Μαφία στην Κρήτη: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι για τη μοναστική περιουσία – Καταθέτουν αρχιμανδρίτης και επίσκοπος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Αθλητικά

Κριστιάνο Ρονάλντο, η πρόκληση, το σερί και το ρεκόρ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Το «The Late Show With Stephen Colbert» κέρδισε βραβείο Emmy

Διαβάστε περισσότερα