Ηράκλειο: 22oC

Κλασικοί κουραμπιέδες με καταγωγή… ανατολίτικη

20.12.2024, 18:35

Δείτε την συνταγή και την ιστορία του πιο παραδοσιακού γλυκού των Χριστουγέννων 

Στην αιώνια διαμάχη «κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;», όσοι προτιμούν τους αφράτους, θρυπτούς κουραμπιέδες θα βρουν εδώ την κλασική, αξεπέραστη συνταγή.

Η καταγωγή τους είναι ανατολική, ωστόσο ελληνικά Χριστούγεννα χωρίς τα αφράτα αυτά μπισκότα τυλιγμένα σε άχνη, δεν νοούνται. Έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην περσική κουζίνα, ως kurabiya, και ήταν μπισκότα με βάση τα αμύγδαλα που έμοιαζαν με εργολάβους. Από εκεί πέρασαν στην οθωμανική και την τουρκική κουζίνα ως kurabiye, που σημαίνει γενικά «μπισκότο». Σε εμάς ο κουραμπιές παραμένει μπισκότο που φτιάχνεται όμως σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως Χριστούγεννα ή ως κέρασμα σε σημαντικές οικογενειακές γιορτές, όπως σε γάμους και βαπτίσεις. Το χαρακτηριστικό του είναι η εξαιρετικά εύθρυπτη και αφράτη σύστασή του – κάτι αντίστοιχο με τη ζύμη κουρού, που είναι κι αυτή μια θρυπτή, «μπισκοτένια» ζύμη, όπως δηλώνει και το συγγενικό ηχητικά όνομά της. Ο κουραμπιές βασίζεται στο καλό αιγοπρόβειο βούτυρο, όχι μόνο για το άρωμά του, αλλά και για την αφράτη υφή του.

1 ώρα προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά
Τεμάχια: για περίπου 70 κουραμπιέδες
2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο κλαριφιέ ή αιγοπρόβειο βούτυρο από βάζο
1/2 φλιτζ. τσαγιού άχνη ζάχαρη
5-6 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού χοντροκομμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
2 κάψουλες βανιλίνη
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα (4 φλιτζ. τσαγιού περίπου)

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τους κλασικούς κουραμπιέδες, ξεκινάμε χτυπόντας στον κάδο του μίξερ υο βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
Ρίχνουμε τα 2 φλιτζ. τσαγιού από το αλεύρι, μαζί με τη βανιλίνη και τα αμύγδαλα και χτυπάμε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή, αφράτη και εύπλαστη (ρίχνουμε όσο αλεύρι χρειαστεί). Προσοχή: δεν παραζυμώνουμε, για να μη γίνουν οι κουραμπιέδες σφιχτοί.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και μετά τα πατάμε ελαφρά ή τα πλάθουμε μισοφέγγαρα. Εναλλακτικά, ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1-1,5 εκ. και κόβουμε αστεράκια με κουπάτ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Τακτοποιούμε στο ταψί τους κουραμπιέδες και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα άλλο ταψί.
Βγάζουμε τα κουραμπιεδάκια από τον φούρνο, αφήνουμε 5-10 λεπτά στο ταψί να κρυώσουν και μετά τα μεταφέρουμε προσεκτικά στο καθαρό ταψί με τη λαδόκολλα.
Με ένα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίζουμε από πάνω την άχνη και τα καλύπτουμε επιμελώς.
Αφού κρυώσουν καλά, τα μεταφέρουμε σε πιατέλα ή σε μεταλλικό κουτί.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 ώρες
Style

Μια νόστιμη κρέπα για τα παιδιά, ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Υγεία

Είναι η διατροφή χωρίς γλουτένη πραγματικά πιο υγιεινή;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Σπανούλης: «Παίξαμε εξαιρετικά, έχουμε πολύ σημαντικά παιχνίδια μπροστά μας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Αθλητικά

Ελλαδάρα για μετάλλιο! Σάρωσε 76-87 την Λιθουανία και πέρασε στους «4» του Eurobasket! (βίντεο-φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Τα ζώδια που θα θριαμβεύσουν τον Σεπτέμβριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κρήτη

Λασίθι: Αναβάλλονται τα μαθήματα σε σχολική μονάδα του Δήμου Σητείας – Δείτε το λόγο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Το μυστικό για έναν καλό ύπνο μπορεί να βρίσκεται στην κουζίνα σας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Θρίλερ με πτώμα που βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένο Tesla – Το αυτοκίνητο ανήκει σε γνωστό τραγουδιστή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Πυροσβεστική: Σε 31 ανέρχονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ηράκλειο

Κρήτη: Πού θα σημειωθούν διακοπές ρεύματος αύριο Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα