Ηράκλειο: 26oC

Κλασικοί κουραμπιέδες με καταγωγή… ανατολίτικη

20.12.2024, 18:35

Δείτε την συνταγή και την ιστορία του πιο παραδοσιακού γλυκού των Χριστουγέννων 

Στην αιώνια διαμάχη «κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;», όσοι προτιμούν τους αφράτους, θρυπτούς κουραμπιέδες θα βρουν εδώ την κλασική, αξεπέραστη συνταγή.

Η καταγωγή τους είναι ανατολική, ωστόσο ελληνικά Χριστούγεννα χωρίς τα αφράτα αυτά μπισκότα τυλιγμένα σε άχνη, δεν νοούνται. Έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην περσική κουζίνα, ως kurabiya, και ήταν μπισκότα με βάση τα αμύγδαλα που έμοιαζαν με εργολάβους. Από εκεί πέρασαν στην οθωμανική και την τουρκική κουζίνα ως kurabiye, που σημαίνει γενικά «μπισκότο». Σε εμάς ο κουραμπιές παραμένει μπισκότο που φτιάχνεται όμως σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως Χριστούγεννα ή ως κέρασμα σε σημαντικές οικογενειακές γιορτές, όπως σε γάμους και βαπτίσεις. Το χαρακτηριστικό του είναι η εξαιρετικά εύθρυπτη και αφράτη σύστασή του – κάτι αντίστοιχο με τη ζύμη κουρού, που είναι κι αυτή μια θρυπτή, «μπισκοτένια» ζύμη, όπως δηλώνει και το συγγενικό ηχητικά όνομά της. Ο κουραμπιές βασίζεται στο καλό αιγοπρόβειο βούτυρο, όχι μόνο για το άρωμά του, αλλά και για την αφράτη υφή του.

1 ώρα προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά
Τεμάχια: για περίπου 70 κουραμπιέδες
2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο κλαριφιέ ή αιγοπρόβειο βούτυρο από βάζο
1/2 φλιτζ. τσαγιού άχνη ζάχαρη
5-6 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού χοντροκομμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
2 κάψουλες βανιλίνη
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα (4 φλιτζ. τσαγιού περίπου)

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τους κλασικούς κουραμπιέδες, ξεκινάμε χτυπόντας στον κάδο του μίξερ υο βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
Ρίχνουμε τα 2 φλιτζ. τσαγιού από το αλεύρι, μαζί με τη βανιλίνη και τα αμύγδαλα και χτυπάμε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή, αφράτη και εύπλαστη (ρίχνουμε όσο αλεύρι χρειαστεί). Προσοχή: δεν παραζυμώνουμε, για να μη γίνουν οι κουραμπιέδες σφιχτοί.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και μετά τα πατάμε ελαφρά ή τα πλάθουμε μισοφέγγαρα. Εναλλακτικά, ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1-1,5 εκ. και κόβουμε αστεράκια με κουπάτ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Τακτοποιούμε στο ταψί τους κουραμπιέδες και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα άλλο ταψί.
Βγάζουμε τα κουραμπιεδάκια από τον φούρνο, αφήνουμε 5-10 λεπτά στο ταψί να κρυώσουν και μετά τα μεταφέρουμε προσεκτικά στο καθαρό ταψί με τη λαδόκολλα.
Με ένα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίζουμε από πάνω την άχνη και τα καλύπτουμε επιμελώς.
Αφού κρυώσουν καλά, τα μεταφέρουμε σε πιατέλα ή σε μεταλλικό κουτί.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Πολιτική

Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης: Tίμησε τη μνήμη του ευεργέτη και εθνομάρτυρα Δωρόθεου στις Βασιλειές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ηράκλειο

Σοβαρό τροχαίο στο δρόμο του Σκαλανίου (Δείτε αποκλειστικά βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Πολιτική

Σέβη Βολουδάκη: Eπισκέφτηκε το Παράρτημα ΑμεΑ και το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού & Νέων Χανίων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Μητέρα έπιασε οικογενειακή φίλη με τον 10χρονο γιο της – Τη φιλοξενούσε και βίαζε το παιδί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ηράκλειο

Η Κρήτη την… πλήρωσε λόγω Αττικής για τα ακριβά Σπιτάκια Ανακύκλωσης; Τι περιμένουν στον ΕΣΔΑΚ μέσω της προσφυγής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ηράκλειο

Δήμος Βιάννου: Παραλήφθηκε ο φάκελος που αφορά στην τεκμηρίωση της διαχειριστικής ικανότητας παρόχου υπηρεσιών ύδατος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Αθλητικά

Με πολλές απουσίες κόντρα στον ΟΦΗ ο Ηρακλής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ελλάδα

28η Οκτωβρίου: Πώς θα κινηθούν μετρό, τραμ, τρόλεϊ και λεωφορεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Συνεδριάζει την Τετάρτη 29/10 η Δημοτική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Κρήτη

Τροχαίο ατύχημα στη Σούδα – Γυναίκα έχασε τον έλεγχο της μηχανής και εξετράπη της πορείας της

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →