Ηράκλειο: 25oC

Γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα

26.12.2024, 20:17

Χριστούγεννα και γαλοπούλα, πάνε μαζί. Κι αυτή, είναι η καλύτερη που έφαγες ποτέ!

Υλικά

Μερίδες: 8
  • η γαλοπούλα που βράσαμε για τη σούπα
  • 500 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών
    Για τη γέμιση
  • 150 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 200 γρ. συκωτάκια πουλιών, ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 6 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 40 ml μπράντι
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος ή λάδι
  • 80 ml φρέσκο γάλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για τη γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα συκωτάκια μέχρι να ροδίσουν.
  3. Σβήνουμε με το μπράντι, αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά της γαλοπούλας.
  4. Αν θέλουμε, κλείνουμε το άνοιγμα με 2 οδοντογλυφίδες. Περιχύνουμε με το ζωμό, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά, μέχρι να γίνει.
  5. Δεν θα χρειαστεί περισσότερη ώρα γιατί την έχουμε ήδη βράσει. (Σε κάθε περίπτωση, ελέγχουμε τρυπώντας τη με ένα μαχαίρι, γιατί οι γαλοπούλες ανάλογα με τον τρόπο εκτροφής τους έχουν και διαφορετικό χρόνο ψησίματος.
  6. Για παράδειγμα, οι κατεψυγμένες γαλλικές γαλοπούλες ψήνονται γρηγορότερα από τις νωπές ελληνικές συμβατικής αλλά και βιολογικής εκτροφής.)
  7. Βγάζουμε προσεκτικά τη γαλοπούλα σε ξύλο κοπής και την αφήνουμε για λίγο να «σταθεί».
  8. Σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει στη γάστρα σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που μας αρέσει.
  9. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αδειάζουμε σε σαλτσιέρα.

Σερβίρισμα

  • Ανοίγουμε την κοιλιά της γαλοπούλας και αδειάζουμε προσεκτικά τη γέμιση σε μια πιατέλα. Κόβουμε το πουλερικό σε μερίδες με ένα κοφτερό, μυτερό μαχαίρι με μακριά και εύκαμπτη λάμα, ώστε να μπορεί να κόβει κλειδώσεις και να λυγίζει ακολουθώντας τις καμπύλες του.
  • Βάζουμε σε μια πιατέλα ξεχωριστά τα λευκά από τα σκούρα μέρη της γαλοπούλας. Σερβίρουμε με τη γέμιση στην πιατέλα και τη σάλτσα σε σαλτσιέρα, για να βάζει ο καθένας στο πιάτο του όση θέλει.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Φρίκη με μητέρα που έπνιξε το παιδί της σε λίμνη, λέγοντας πως: «το έδωσα στον Θεό» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Βίντεο σοκ: Τούμπαρε αυτοκίνητο μετά από τρελή πορεία – Από το πορτ μπαγκάζ βγήκε ο οδηγός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Νέα καταγγελία για τον διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής που συνελήφθη για χρηματισμό (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

Καρέ – καρέ η ληστεία σε κατάστημα: Απείλησαν με μαχαίρι των υπάλληλο και άδειασαν το ταμείο (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Χειροπέδες σε 43χρονο «ταραξία» που έκανε άνω κάτω τα Λιοντάρια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Τεχνολογία

Οι πρωτοποριακές αλλαγές της Apple με το iPhone Air

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Viral

Όλα του γάμου δύσκολα: Η πεθερά πέταξε το νυφικό της νύφης λίγο πριν το μυστήριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Μονή Μεγάλου Σπηλαίου: Βρέθηκαν και «ροζ βίντεο» στα κινητά των συλληφθέντων – Ο τιμοκατάλογος του Ηγούμενου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Κόσμος

Εικόνες χάους στο Νεπάλ: Διαδηλωτές έσυραν γυμνό τον αντιπρόεδρο της χώρας ενώ έκαψαν ζωντανή τη σύζυγο πρώην πρωθυπουργού – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 59 λεπτά
Κρήτη

Σχολεία: Με 44.000 λιγότερα «πρωτάκια» το πρώτο κουδούνι – 42 σχολεία δεν θα ανοίξουν φέτος στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα