Ηράκλειο: 12oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα

26.12.2024, 20:17

Χριστούγεννα και γαλοπούλα, πάνε μαζί. Κι αυτή, είναι η καλύτερη που έφαγες ποτέ!

Υλικά

Μερίδες: 8
  • η γαλοπούλα που βράσαμε για τη σούπα
  • 500 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών
    Για τη γέμιση
  • 150 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 200 γρ. συκωτάκια πουλιών, ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 6 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 40 ml μπράντι
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος ή λάδι
  • 80 ml φρέσκο γάλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για τη γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα συκωτάκια μέχρι να ροδίσουν.
  3. Σβήνουμε με το μπράντι, αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά της γαλοπούλας.
  4. Αν θέλουμε, κλείνουμε το άνοιγμα με 2 οδοντογλυφίδες. Περιχύνουμε με το ζωμό, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά, μέχρι να γίνει.
  5. Δεν θα χρειαστεί περισσότερη ώρα γιατί την έχουμε ήδη βράσει. (Σε κάθε περίπτωση, ελέγχουμε τρυπώντας τη με ένα μαχαίρι, γιατί οι γαλοπούλες ανάλογα με τον τρόπο εκτροφής τους έχουν και διαφορετικό χρόνο ψησίματος.
  6. Για παράδειγμα, οι κατεψυγμένες γαλλικές γαλοπούλες ψήνονται γρηγορότερα από τις νωπές ελληνικές συμβατικής αλλά και βιολογικής εκτροφής.)
  7. Βγάζουμε προσεκτικά τη γαλοπούλα σε ξύλο κοπής και την αφήνουμε για λίγο να «σταθεί».
  8. Σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει στη γάστρα σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που μας αρέσει.
  9. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αδειάζουμε σε σαλτσιέρα.

Σερβίρισμα

  • Ανοίγουμε την κοιλιά της γαλοπούλας και αδειάζουμε προσεκτικά τη γέμιση σε μια πιατέλα. Κόβουμε το πουλερικό σε μερίδες με ένα κοφτερό, μυτερό μαχαίρι με μακριά και εύκαμπτη λάμα, ώστε να μπορεί να κόβει κλειδώσεις και να λυγίζει ακολουθώντας τις καμπύλες του.
  • Βάζουμε σε μια πιατέλα ξεχωριστά τα λευκά από τα σκούρα μέρη της γαλοπούλας. Σερβίρουμε με τη γέμιση στην πιατέλα και τη σάλτσα σε σαλτσιέρα, για να βάζει ο καθένας στο πιάτο του όση θέλει.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 ώρα
Οικονομία

Χριστούγεννα 2025: Το ακριβότερο εορταστικό τραπέζι τα τελευταία πέντε χρόνια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Πάτρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε γυναίκα και την παράτησε στον δρόμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Λασίθι: Έντονη ανησυχία για τον «φλοιοτρίβη» που καταστρέφει τις ελιές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Έλενα Παπαρίζου: Eπέστρεψε στο Voice – «Ήταν δύσκολη περίοδος» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Style

Αυτά τα 4 ζώδια θα πάρουν επιτέλους όσα ζήτησαν από το σύμπαν το 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Καισαριάνη: Φωτιά σε διαμέρισμα – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τροχαίο στον δρόμο Σκαλάνι – Πεζά – Ένα άτομο τραυματίστηκε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: 13χρονος που αγνοούνταν, βρέθηκε σε σπίτι όπου διέμεναν δύο Τούρκοι υπήκοοι – Κατηγορούνται για αρπαγή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Έκλεβαν, παραποιούσαν και πουλούσαν αυτοκίνητα σε ανυποψίαστους πολίτες – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Style

Ο 22χρονος δεν αλλάζει στάση στις καταγγελίες κατά του Γιώργου Μαζωνάκη

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →