Αναλυτικά η συνταγή
Μία πολύ αρωματική vegan συνταγή για μελομακάρονα.
Έχει μπαχαρικά, κονιάκ, ξύσμα πορτοκαλιού και σιρόπιασμα με σιρόπι αγαύης.
30′ προετοιμασία
20′ ψήσιμο
Σύνολο: 50′
Υλικά
Βάρος: 2 κιλά
Ζύμη
630 γρ. (περίπου 5 κούπες) αλεύρι μαλακό
420 γρ. (περίπου 2 1⁄2 κούπες) σιμιγδάλι ψιλό
7 γρ. (1 κουτ. σούπας) μπέικιν πάουντερ
140 ml (3/4 της κούπας) νερό
240 ml (1 + 1/4 της κούπας) ηλιέλαιο
140 ml (3/4 της κούπας) χυμός πορτοκαλιού
40 ml (2 +1/2 κουτ. σούπας) κονιάκ
50 ml (3 κουτ. σούπας) σιρόπι αγαύης
125 γρ. (2/3 της κούπας) ζάχαρη κρυσταλλική
6 γρ. (1 κουτ. γλυκού) κανέλα
3 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) γαρίφαλο
3 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) μοσχοκάρυδο
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Σιρόπι
500 ml (2 + 1/2 κούπες) νερό
380 γρ. (2 + 2/3 της κούπας) ζάχαρη κρυσταλλική
400 ml (2 κούπες) σιρόπι αγαύης
1 ξυλάκι κανέλας
φλούδα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Σερβίρισμα
αρκετή τριμμένη καρυδόψιχα
Διαδικασία
Για το σιρόπι
Για τα vegan μελομακάρονα ξεκινάμε με το σιρόπι και σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα ανακατεύουμε ελαφρώς με το σύρμα.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Για την ζύμη
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το νερό, το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το σιρόπι αγαύης και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Τα αδειάζουμε σταδιακά στο μπολ με το υγρό μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. (Προσοχή στο ανακάτεμα, θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερες και απαλές κινήσεις.)
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης περίπου 25-30 γρ. και τα πλάθουμε σε μελομακάρονα.
Τα τακτοποιούμε στο ταψί με μικρή απόσταση μεταξύ τους και πιέζουμε την επιφάνειά τους ελαφρώς με ένα κόσκινο ή μεταλλικό σουρωτήρι με μεγάλες κυψέλες για να δημιουργήσουμε το χαρακτηριστικό σχέδιο.
Ψήνουμε για 17-20 λεπτά, μέχρι να σφίξουν και να ροδίσουν.
Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε με μια τρυπητή κουτάλα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10- 15 δευτερόλεπτα.
Τα βγάζουμε και τα τακτοποιούμε όμορφα σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Εν ψυχρώ εκτέλεση 52χρονου στην Κίσσαμο: Για ένα χαστούκι βάφτηκε με αίμα η γιορτή κάστανου - Τι λέει η οικογένεια του δράστη
Πέντε «μοιραία» λάθη που κάνουν οι άνδρες στο σεξ – Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί
Γνωστός τραγουδιστής υπέβαλε μήνυση εναντίον της πρώην συντρόφου του - Της πέρασαν χειροπέδες
Μπλεγμένος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής – Τι εξετάζουν οι αρχές
Σταύρος Ζαλμάς: Πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο, έκανα εξετάσεις για AIDS, τις πήρα και τις πήγα στον διευθυντή
Βαρύ το πένθος για τον αναπληρωτή υπουργό - Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του
«Πέρασε» γεννεές δεκατέσσερις τον πρώην υπουργό
Σοκ στα Χανιά από την εν ψυχρώ εκτέλεση 52χρονου: Σκότωσε το «αίμα» του ενώ χόρευε στο πανηγύρι - Φόβοι για βεντέτα
«Είδα τον ευχούλη»: Η αντίδραση αγρότη στο First Dates όταν είδε ότι το ραντεβού του είχε αξύριστες μασχάλες...