Ηράκλειο: 27oC

Μαγειρεμένο φαγητό: Πόσο αντέχει στη συντήρηση και πόσο στην κατάψυξη

01.03.2025, 20:42

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Στις γιορτές είθισται να περισσεύει φαγητό που μπορούμε να φάμε τις επόμενες μέρες. Πόσο αντέχει όμως το φαγητό στο ψυγείο;

Η απάντηση εξαρτάται από το είδος του, τον τρόπο αποθήκευσης, αλλά και από το πόσο γρήγορα το τοποθετήσατε στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα, απαντά διαιτολόγος και συνεργάτις της Cleveland Clinic στο Οχάιο.

«Ιδανικά το φαγητό πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το τέλος του μαγειρέματος», τονίζει. «Πρέπει επίσης να τοποθετείται σε ρηχά δοχεία για να ψύχεται γρήγορα. Και βεβαίως να μην έρχεται σε επαφή με ωμά τρόφιμα που χρειάζονται μαγείρεμα, όπως το κρέας ή τα θαλασσινά».

Και δεν χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό πριν το βάλετε στο ψυγείο. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρει ότι μπορεί να είναι και ζεστό ή καυτό. Αρκεί να είναι συσκευασμένο σε αρκετά μικρές ποσότητες που θα κρυώσουν γρήγορα.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να διαθέτετε ένα γερό ψυγείο, που ψύχει σωστά τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων είναι:

  • Στο ψυγείο: 4,4 βαθμοί Κελσίου ή χαμηλότερη
  • Στην κατάψυξη/καταψύκτη: μείον (-) 17,8 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη

Εάν το φαγητό που έχει περισσέψει είναι πολύ, χωρίστε το σε μερίδες και βάλτε το στην κατάψυξη, συνιστά η ειδικός. Ειδάλλως πρέπει να το έχετε καταναλώσει μέσα σε λίγες ημέρες. Αν περάσουν πολλές, υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν μικρόβια και να μην είναι πια ασφαλές για κατανάλωση.

Στην κατάψυξη πρέπει να μπαίνουν τα μαγειρεμένα φαγητά εντός δύο-τριών ημερών. Εννοείται ότι στο μεσοδιάστημα θα βρίσκονται στο ψυγείο.

Η διάρκεια ζωής που έχει το φαγητό στο ψυγείο

Πόσες μέρες, λοιπόν, αντέχει το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο; Η διάρκεια ζωής του διαφέρει αναλόγως με το αν θα τοποθετηθεί στη συντήρηση ή στην κατάψυξη. Ο ΕΟΔΥ αναφέρει τα εξής:

  • Σούπες και μαγειρευτά φαγητά με λαχανικά ή κρέας: Στην συντήρηση 3 έως 4 ημέρες (στην κατάψυξη: 2 έως 3 μήνες)
  • Βραστά αυγά, σφικτά: 1 εβδομάδα στην συντήρηση (μην τα καταψύχετε)
  • Σαλάτα (με αυγό, κοτόπουλο, ζαμπόν, τόνο) και σαλάτες ζυμαρικών: 3-4 ημέρες στη συντήρηση (δεν καταψύχονται επαρκώς)
  • Μαγειρεμένο κρέας ή πουλερικά: 3-4 ημέρες στη συντήρηση (2-6 μήνες στην κατάψυξη)
  • Κοτομπουκιές ή μπουρεκάκια: 3-4 ημέρες (στην κατάψυξη 1-3 μήνες)
  • Σουφλέ με αυγά: 3-4 ημέρες (2-3 μήνες στην κατάψυξη)
  • Κις με γέμιση: 3-5 μέρες στη συντήρηση (στην κατάψυξη 2-3 μήνες)
  • Ψητές μπριζόλες και παϊδάκια (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί): 3-5 ημέρες (4 -12 μήνες στην κατάψυξη)
  • Λουκάνικο (από κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, μοσχαρίσιο κρέας): 1 εβδομάδα στη συντήρηση (στην κατάψυξη 1-2 μήνες)
  • Πίτσα: 3-4 ημέρες (1-2 μήνες στην κατάψυξη)

Σημειώνεται πως το ρύζι ανήκει στα ευπαθή προϊόντα που πρέπει να καταναλώνονται σε μια-δυο μέρες.

Πηγή: iatropedia.gr

πριν από 2 λεπτά
Κρήτη

Μαφία της Κρήτης: Οι συλλήψεις ενδέχεται να φτάσουν τις 90 – Στόχος τους η εκκλησιαστική περιουσία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Φρίκη στην Πεύκη: Άνδρας σκοτώνει γατάκια για να εκπαιδεύσει τα σκυλιά του (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Αυτοί είναι οι δύο φερόμενοι ως αρχηγοί της «Κρητικής Μαφίας» (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Kινητοποιούνται οι κτηνοτρόφοι με αποκλεισμούς σε Πετρέ και Παντάνασσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Ελλάδα

Ειρήνη Μουρτζούκου για τον θάνατο του Παναγιωτάκη: «Δεν τον σκότωσα εγώ»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Ελλάδα

Μέγαρα: Φορτηγό ανατράπηκε και τυλίχτηκε στις φλόγες (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Φωτιά ξέσπασε στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής – Επιχειρούν εναέρια μέσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Ρέθυμνο: Γυναίκα κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Σεισμική δόνηση 3,6 ρίχτερ στη Χαλκιδική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

«Δεν εγκατέλειψα κανέναν, απλώς έπαθα αμνησία», υποστηρίζει η 45χρονη οδηγός της Porsche

Διαβάστε περισσότερα