Ηράκλειο: 23oC

Μοσχάρι γιουβέτσι, κλασικό και μελωμένο

24.02.2024, 20:30

Η συνταγή είναι απλή

Διαολεμένα μελωμένο και πεντανόστιμο γιουβέτσι με μοσχαράκι. Η συνταγή είναι απλή, αλλά, αν πέσουν στα χέρια μας καλές πρώτες ύλες, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικά νόστιμο.

Υλικά
Μερίδες: 6

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο τρανς, χωρίς κόκαλο, σε μέτρια κομμάτια
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • 1/2 κεφαλάκι μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 6 μεγάλες και ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να ετοιμάσουμε το μοσχάρι γιουβέτσι σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος με μονή στρώση (σε δύο δόσεις, αν δεν χωράνε όλα μαζί), για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.
  • Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε βαθύ μπολ.
  • Χαμηλώνουμε ελαφρά τη φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
  • Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα το κρέας μαζί με τα ζουμάκια που άφησε στο μπολ, και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να «πιάσει» ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, ξύνοντας τα καμένα υπολείμματα από τον πάτο της κατσαρόλας για να διαλυθούν.
  • Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και 250 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση και χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά.
  • Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 1 – 1/2 ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και να μείνει αρκετή, δεμένη σάλτσα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  • Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ευρύχωρη γάστρα και σκορπίζουμε το κριθαράκι ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος.
  • Περιχύνουμε με 600-700 ml ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  • Κλείνουμε καλά τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για άλλα 10-12 λεπτά, ώστε το κριθαράκι να αποκτήσει μια λεπτή, σχεδόν διάφανη κρούστα και να είναι μελωμένο, αλλά και να έχει μείνει και λίγο ζουμί στο ταψί, γιατί το κριθαράκι θα συνεχίζει να ψήνεται και να απορροφά υγρά ακόμα και μετά από μερικά λεπτά αφότου το ξεφουρνίσουμε.
  • Σερβίρουμε αμέσως και, αν θέλουμε, συνοδεύουμε με τυρί φέτα ή τρίβουμε ένα παλαιωμένο κίτρινο τυρί πάνω σε κάθε μερίδα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 15 λεπτά
Ηράκλειο

Αποκλειστικό Cretaone: Βρέθηκε κρούσμα Δυτικού Νείλου στο Ηράκλειο – Νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Πάτρα: Απίστευτο βίντεο με αυτοκίνητο να κινείται ανάποδα στην εθνική οδό προς Ρίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Βρέθηκαν τα πυθάρια που είχαν εξαφανιστεί στο Θραψανό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

Σιωπηλή τραγωδία στα νερά της Κρήτης – Μαζικός εκβρασμός Zιφιών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Αύριο Σάββατο η κηδεία του 4χρονου Αντώνη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ελλάδα

Νέα τραγωδία: Νεκρός βρέθηκε ηλικιωμένος κολυμβητής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Ελλάδα

Άγρια επίθεση ανηλίκων με ξύλα σε 17χρονο μέσα στο σχολείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Style

Ρούχα, φαγητό και φαρμακείο: Ολοι αγοράζουν από ελληνικά e-shops

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Ελλάδα

Οικογένεια αγριογούρουνων κάνει βόλτες στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Νέο σοβαρό ατύχημα στο Ηράκλειο με τραυματισμό

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →