Ηράκλειο: 13oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Γιουβέτσι χοιρινό με εσπεριδοειδή

02.01.2025, 4:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Αρωματικό, μελωμένο, ζουμερό γιουβέτσι, το απόλυτο ελληνικό comfort food. Το ετοιμάζουμε με χοιρινή σπάλα και το πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι. Συνοδεύουμε με τραγανή λαχανοσαλάτα με καρότο.

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το χοιρινό

  • 1.200 γρ. χοιρινή σπάλα, σε κομμάτια των 3 εκ.
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένη
  • 1 πορτοκάλι + 1/2 μανταρίνι + 1/2 λεμόνι, με τα φλούδια, αλλά χωρίς τα κουκούτσια, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 300 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ξερό φασκόμηλο, τριμμένο
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γιουβέτσι

  • 30 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (από το βάζο, αυτό για τους κουραμπιέδες)
  • 300 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 120 γρ. κεφαλοτύρι, σε κυβάκια
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Χοιρινό

  1. Για το χοιρινό γιουβέτσι με εσπεριδοειδή η διαδικασία ξεκινάει ως εξής: Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  3. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το τζίντζερ και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας.
  4. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε την ντομάτα, 600 ml ζεστό νερό, τον πολτό εσπεριδοειδών, το φασκόμηλο και αλατοπίπερο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.

Γιουβέτσι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Σε ένα βαθύ ταψί αδειάζουμε το χοιρινό με τη σάλτσα του και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κριθαράκι για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  4. Το αδειάζουμε στο ταψί με το χοιρινό, αλατίζουμε και περιχύνουμε με 600 ml ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και σκορπίζουμε το τυρί.
  5. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Style

Ο 22χρονος δεν αλλάζει στάση στις καταγγελίες κατά του Γιώργου Μαζωνάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Κόσμος

Κορσική: Αστυνομικοί σκοτώνουν 26χρονο που απειλούσε με μαχαίρι περαστικούς – Δείτε Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κρήτη

Xανιά: Η Διοικήτρια της Τροχαίας επισκέφτηκε τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Χειροπέδες, πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος σε 57χρονο μετά από αλκοτέστ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ηράκλειο

Πένθος στη Μεσαρά: Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Γιάννης Τρουλινάκης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Τροχαίο ατύχημα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Κρήτη

Xανιά: Μέλη σπείρας διακίνησης ναρκωτικών οι μαθητές που συνελήφθησαν ενώ ήταν σε σχολική εκδρομή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Γέμισε με λίπασμα ο κόμβος της Σούδας – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Ελλάδα

«Αυγή»: Ο Λάμπρος Τσουκνίδας στη θέση του νέου διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Κρήτη

Φοινικούντα: Προφυλακιστέος ο 30χρονος που κατηγορείται για συνέργεια στη διπλή δολοφονία

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →