Ηράκλειο: 24oC

Γιουβέτσι χοιρινό με εσπεριδοειδή

02.01.2025, 4:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Αρωματικό, μελωμένο, ζουμερό γιουβέτσι, το απόλυτο ελληνικό comfort food. Το ετοιμάζουμε με χοιρινή σπάλα και το πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι. Συνοδεύουμε με τραγανή λαχανοσαλάτα με καρότο.

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το χοιρινό

  • 1.200 γρ. χοιρινή σπάλα, σε κομμάτια των 3 εκ.
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένη
  • 1 πορτοκάλι + 1/2 μανταρίνι + 1/2 λεμόνι, με τα φλούδια, αλλά χωρίς τα κουκούτσια, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 300 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ξερό φασκόμηλο, τριμμένο
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γιουβέτσι

  • 30 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (από το βάζο, αυτό για τους κουραμπιέδες)
  • 300 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 120 γρ. κεφαλοτύρι, σε κυβάκια
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Χοιρινό

  1. Για το χοιρινό γιουβέτσι με εσπεριδοειδή η διαδικασία ξεκινάει ως εξής: Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  3. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το τζίντζερ και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας.
  4. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε την ντομάτα, 600 ml ζεστό νερό, τον πολτό εσπεριδοειδών, το φασκόμηλο και αλατοπίπερο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.

Γιουβέτσι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Σε ένα βαθύ ταψί αδειάζουμε το χοιρινό με τη σάλτσα του και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κριθαράκι για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  4. Το αδειάζουμε στο ταψί με το χοιρινό, αλατίζουμε και περιχύνουμε με 600 ml ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και σκορπίζουμε το τυρί.
  5. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Τίτος Πατρίκιος: «Η 28η Οκτωβρίου παραμένει για μένα πάντα ζωντανή»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ: Στο Ηράκλειο ο Κόντης, υπογράφει για 2 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Πολιτική

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Τιμούμε εκείνους που υπερασπίστηκαν την ελευθερία και τις αξίες του έθνους μας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

28η Οκτωβρίου – Θεσσαλονίκη: Παρακολουθήστε ζωντανά τη στρατιωτική παρέλαση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Κρήτη

«Χτυπούν» ταβάνι οι τιμές ακινήτων – Τι ισχύει για την Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Σύνταγμα: Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας για τη μαθητική παρέλαση – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ηράκλειο

Η Νέα Αλικαρνασσός τίμησε την επέτειο του ΟΧΙ – Με λαμπρότητα η μαθητική παρέλαση (φωτογραφίες και βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Πολιτική

Κωστής Χατζηδάκης: Συγκινημένος και περήφανος για τον πατέρα του που τραυματίσθηκε στο ελληνοαλβανικό μέτωπο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Πολιτική

Πολάκης για την κηδεία Σαββόπουλου: «Καλά κάναμε και δεν πήγαμε, ούτε ο ίδιος δεν θα το ήθελε»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Κρήτη

28η Οκτωβρίου: Όταν οι ήρωες του αλβανικού μετώπου χάθηκαν στον ποταμό Λούρο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →