Από παράταση σε…παράταση η πολύπαθη μελέτη για την ενοποίηση των όψεων των μαγαζιών
Ακόμα …περιμένουν την περίφημη αρχιτεκτονική μελέτη για την περιοχή των Λιονταριών που αφορά στην αισθητική αναβάθμιση-ενοποίηση των όψεων των καταστημάτων οι καταστηματάρχες και οι δημότες που θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο αφού η αρχιτεκτονική μελέτη που ήταν να είχε ήδη παραδοθεί μέσα στον Δεκέμβριο πήρε κι άλλη παράταση…
Η νέα προθεσμία ολοκλήρωσης ορίστηκε για τις 10 Απριλίου 2025 . Κι αυτή είναι σημειωτέον, η 7η κατά σειρά παράταση που δίνεται από τον δήμο στην αρχιτεκτονική μελέτη με τίτλο «ΕΙΔΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΝΗΣ ΜΟΡΟΖΙΝΙ».
Η μελέτη , σημειωτέον, συμβασιοποιήθηκε, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, τον Μάρτιο του 2022, αλλά έκτοτε προχωρά «αγκομαχώντας», όχι με ευθύνη του μελετητή ή του δήμου Ηρακλείου αλλά κυρίως λόγω των πολύ αργών ρυθμών από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.
Εδώ και πολύ καιρό καταγράφεται ένα ατέρμονο «πήγαινε-έλα» της μελέτης μεταξύ μελετητή, Δήμου Ηρακλείου και Αρχαιολογίας λόγω διαδοχικών παρατηρήσεων που φέρνουν τροποποιήσεις ενώ όπως προκύπτει από το αιτιολογικό πίσω από τη χορήγηση νέας παράτασης, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκφραση γνώμης από πλευράς των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, όπως είναι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης(ΥΝΜΤΕΚ). Μάλιστα καθυστέρηση προέκυψε και λόγω της συνταξιοδότησης της επιβλέπουσας αρχιτεκτόνισσας!
Με αυτά και με αυτά, ο ανάδοχος μελετητής , εν προκειμένω η Ένωση μελετητικών γραφείων που έχει αναλάβει με σύμβαση την αρχιτεκτονική μελέτη για την ευρύτερη περιοχή της κρήνης Μοροζίνι , αιτήθηκε προς τον δήμο Ηρακλείου νέα παράταση της συνολικής προθεσμίας παράδοσης της μελέτης κατά 4 μήνες λόγω καθυστέρησης διατύπωσης των απόψεων ως προς την οριστική μελέτη από την ΥΝΜΤΕΚ.
Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό αίτημα κι έτσι φτάσαμε στην 7η , αισίως , παράταση , της προθεσμίας ολοκλήρωσης της μελέτης που πηγαίνει πλέον για τις 10 Απριλίου 2025 και βλέπουμε.
Ακόμα πιο πίσω λοιπόν, πηγαίνει το εγχείρημα της αισθητικής-εμπορικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής των Λιονταριών μέσω της πολυσυζητημένης ενοποίησης των προσόψεων των επιχειρήσεων στην «καρδιά» ακριβώς του Ηρακλείου. Θυμίζουμε ότι η περιοχή στην οποία αφορά η προωθούμενη ειδική αρχιτεκτονική μελέτη , γεωγραφικά, χωροθετείται γύρω από το περίφημο οικοδομικό τετράγωνο 33 (θέση του Δουκικού Ανακτόρου) και το ανατολικό τμήμα του Ο.Τ. 50α. Δηλαδή μεταξύ των οδών Ίδης, Απ. Παύλου, πλ. Καλλεργών, Ανδρόγεω, 25ης Αυγούστου, Αρκολέων, Καντανολέων, Ταγμ. Τζουλάκη, Ίδης. Το πιο κεντρικό αστικό κομμάτι δηλαδή της πόλης, στο οποίο θα καθιερωθεί ένα πλαίσιο γενικών κανόνων που θα διέπει τις επεμβάσεις στον δημόσιο χώρο (όψεις κτηρίων και κοινόχρηστο χώρο).
Το ζητούμενο μέσα από το εγχείρημα αυτό είναι τα κτήρια και οι όψεις των καταστημάτων στην περιοχή των Λιονταριών να αποκτήσουν μια ενιαία, εναρμονισμένη όψη (μιλώντας κανείς για προσόψεις, τέντες, σκιάδια, πέργκολες, ανεμοθωράκια, τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.), κάτι βεβαίως που, αν επιτευχθεί, θα βελτιώσει άρδην την εικόνα και την εμπορική ταυτότητα στο σημείο-κατατεθέν αυτό της πόλης.
Κι αυτό ακριβώς θα υποδείξει η πολυσυζητημένη αρχιτεκτονική μελέτη, όποτε παραδοθεί.
Για την ιστορία του πράγματος, να θυμίσουμε ότι η αρχή του νήματος, πηγαίνει πίσω, στο 2017 με μια επεισοδιακή – όπως αποδείχτηκε στην πράξη – προσπάθεια κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών (κατά βάση πέργκολες και τέντες καφετεριών).
Μετά τις αντιδράσεις και τα παρατράγουδα, η τότε δημοτική αρχή Λαμπρινού ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης για την αισθητική αποκατάσταση των όψεων των κτηρίων και την αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου (Λιοντάρια).
Ο σχετικός ανοιχτός διαγωνισμός προκηρύχθηκε πράγματι το 2019, με στόχο την αναζήτηση της βέλτιστης αισθητικής λύσης στην περιοχή γύρω από την ιστορική κεντρική πλατεία της πόλης, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις εμπορίου και αναψυχής να συνυπάρξουν με τα μνημεία της, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία, και παράλληλα να μπαίνει ένα πλαίσιο συνεπούς χρήσης και οργανωμένης διαχείρισης του δημόσιου χώρου.
Η μελέτη συμβασιοποιήθηκε, μια 3ετία μετά, το 2022. Και από τότε έχει μπλέξει στα αργόσυρτα γραφειοκρατικά «γρανάζια» κατά βάση του Υπουργείου Πολιτισμού, οδεύοντας από παράταση σε…παράταση!
Δημοφιλή
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα