Ηράκλειο: 15oC

Χορτόπιτα αρωματική – Δείτε πως να τη φτιάξετε

07.01.2025, 23:00

Αναλυτικά η συνταγή

Πιο αρωματική χορτόπιτα δε θα έχετε ξαναφάει. Φροντίστε μόνο να χρησιμοποιήσετε όλα ανεξαιρέτως τα χορταρικά που αναφέρει η συνταγή.

50′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 50′

Υλικά
Μερίδες: για 1 ταψί 35 εκ.
2 φύλλα χειροποίητα ή 2 φύλλα κουρού

Για τη γέμιση
1 κιλό ανάμεικτα χόρτα (καθαρό βάρος), όπως σπανάκι, ζοχοί, σέσκουλα, λάπαθα κ.ά.
90 ml ελαιόλαδο
250 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
250 γρ. πράσα, σε λεπτές ροδέλες
2 μάτσα καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας τραχανάς, περασμένος στο μούλτι για να γίνει σκόνη
3 αυγά, καλά χτυπημένα
αλάτι, μπόλικο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την πίτα
ελαιόλαδο, για τα φύλλα και το ταψί
2 κουτ. σούπας πασατέμπος
2 κουτ. σούπας ηλιόσποροι

Διαδικασία

Γέμιση
Για να φτιάξουμε τη χορτόπιτα, ξεκινάμε με τη γέμιση και βάζουμε τα χόρτα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε καλά, ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε για περίπου 4 ώρες, μέχρι να στραγγίξουν καλά τα υγρά τους, χωρίς να τα στύψουμε.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες, το μοσχοκάρυδο, τα στραγγισμένα χορταρικά από το σουρωτήρι, τον δυόσμο και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά, ίσα να μαραθούν τα χόρτα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τον τραχανά και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.

Πίτα
Αλείφουμε το ταψί με λάδι και στρώνουμε το ένα φύλλο, αφήνοντάς το να εξέχει από το ταψί.
Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, λίγο τσαλακωμένο.
Φέρνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις τυλίγουμε σε στεφάνι.
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λάδι, πασπαλίζουμε με πασατέμπο και ηλιόσπορους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε χαμηλό ράφι στους 180° C, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε τη χορτόπιτα ζεστή ή κρύα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 ώρες
Υγεία

Ποιες είναι οι 8 καλύτερες τροφές για τον θυρεοειδή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Συνταγή για ομελέτα φούρνου με λαχανικά και φέτα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Euroleague: Απογοήτευσε ο Παναθηναϊκός στο Βελιγράδι, ήττα 86-68 από τον Ερυθρό Αστέρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Πολιτική

Πιερρακάκης: «Τα ΕΛΤΑ είχαν 7,5 εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα το μήνα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Υγεία

Σε έξαρση οι ιοί και οι λοιμώξεις στην Ευρώπη – Η εικόνα στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη για διαβουλεύσεις σχετικά με το σχέδιο εκεχειρίας στη Γάζα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2672: Δείτε τους τυχερούς αριθμούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Πατέρας Στάθη Λαζαρίδη: «Κανείς δεν μιλάει στην Κρήτη, γιατί το θεωρούν ρουφιανιά»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Λάρισα: Ποινή φυλάκισης δύο ετών για τον 41χρονο που κυνηγούσε γυναίκα με τσεκούρι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Πολιτισμός

Πένθος στον καλλιτεχνικό κόσμο: «Έφυγε» ο εικαστικός και σκηνογράφος Νίκος Στεφάνου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →