Ηράκλειο: 25oC

Τα κλασικά σμυρναίικα σουτζουκάκια

10.01.2025, 15:47

Είναι ένα πιάτο με μεγάλη ιστορία

Έχει σερβιριστεί σε πολλά τραπέζια. Πλούσια, με μοσχοβολιστή κόκκινη σάλτσα, αυτά τα παραδοσιακά σμυρναίικα σουτζουκάκια είναι στα αλήθεια πεντανόστιμα.

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 1/2 κιλό κιμάς ανάμεικτος (μισός μοσχαρίσιος, μισός χοιρινός)
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 φέτες ψωμί, μουσκεμένες και καλά στυμμένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, φρεσκοτριμμένο
  • 60 ml λευκό κρασί, ξηρό
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 80 ml ελαιόλαδο + για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο αλεύρι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 500 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/8 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα σμυρναίικα σουτζουκάκια ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ καλά τον κιμά, το ψωμί, το σκόρδο, το αυγό, το κύμινο, το κρασί, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
  2. Ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει ένα αφράτο μείγμα.
  3. Πλάθουμε το μείγμα σε σουτζουκάκια. Τα αλευρώνουμε ελαφρώς.
  4. Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
  5. Βάζουμε τα σουτζουκάκια και τα σοτάρουμε, ίσα να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού και κολλήσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
  6. Βγάζουμε τα σουτζουκάκια από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από το περιττό λίπος.

Σάλτσα

  1. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τα ντοματάκια με 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και, μόλις το υγρό πάρει μία βράση, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το κύμινο, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  2. Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα, με ξεσκέπαστο σκεύος, για περίπου 5-6 λεπτά.

Σουτζουκάκια

  1. Βάζουμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά ακόμα, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και να αναμειχθούν αρώματα και γεύσεις.

Πηγή: gastronomos.gr

 

πριν από 2 λεπτά
Ηράκλειο

Έντονη ανησυχία στη Βιάννο – Γέμισε με φόλες το χωριό! (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Παραδόθηκε ο 23χρονος άνδρας που σκότωσε τον 52χρονο θείο του στα Χανιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Κομισιόν: Μέτρο έσχατης ανάγκης ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Πηγαδάκια

«Άστραψε και βρόντηξε» ο Τζώρτζογλου για τον Αυγενάκη: «Τολμά και βγαίνει δημόσια και καταδικάζει την βία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Οδηγός ταξί ισχυρίστηκε σε δημοσιογράφο πως δεν λειτουργεί το POS και την ανάγκασε να καλέσει άλλο (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Πολιτική

Τσιάρας: «Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι σημαντικός παράγοντας κοινωνικής συνοχής»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Οικονομία

Ποια επιδόματα πληρώνονται έως τις 31 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Nέες εξελίξεις στην υγεία του φίλαθλου που έπαθε έμφραγμα στα επεισόδια προσπαθώντας να προστατεύσει το παιδί του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Οδηγός εγκατέλειψε αυτοκίνητο όπου εντοπίστηκαν περισσότερα από 193 κιλά κάνναβης (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ: Η αποστολή κόντρα στον Ηρακλή, χωρίς Νους απέναντι στην ΑΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →