Ηράκλειο: 29oC

Τα κλασικά σμυρναίικα σουτζουκάκια

10.01.2025, 15:47

Είναι ένα πιάτο με μεγάλη ιστορία

Έχει σερβιριστεί σε πολλά τραπέζια. Πλούσια, με μοσχοβολιστή κόκκινη σάλτσα, αυτά τα παραδοσιακά σμυρναίικα σουτζουκάκια είναι στα αλήθεια πεντανόστιμα.

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 1/2 κιλό κιμάς ανάμεικτος (μισός μοσχαρίσιος, μισός χοιρινός)
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 φέτες ψωμί, μουσκεμένες και καλά στυμμένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, φρεσκοτριμμένο
  • 60 ml λευκό κρασί, ξηρό
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 80 ml ελαιόλαδο + για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο αλεύρι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 500 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/8 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα σμυρναίικα σουτζουκάκια ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ καλά τον κιμά, το ψωμί, το σκόρδο, το αυγό, το κύμινο, το κρασί, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
  2. Ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει ένα αφράτο μείγμα.
  3. Πλάθουμε το μείγμα σε σουτζουκάκια. Τα αλευρώνουμε ελαφρώς.
  4. Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
  5. Βάζουμε τα σουτζουκάκια και τα σοτάρουμε, ίσα να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού και κολλήσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
  6. Βγάζουμε τα σουτζουκάκια από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από το περιττό λίπος.

Σάλτσα

  1. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τα ντοματάκια με 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και, μόλις το υγρό πάρει μία βράση, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το κύμινο, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  2. Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα, με ξεσκέπαστο σκεύος, για περίπου 5-6 λεπτά.

Σουτζουκάκια

  1. Βάζουμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά ακόμα, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και να αναμειχθούν αρώματα και γεύσεις.

Πηγή: gastronomos.gr

 

πριν από 2 λεπτά
Κόσμος

Στα σκαριά βιογραφική ταινία για τη θρυλική Σινέντ Ο’ Κόνορ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ηράκλειο

Κατάργηση στάσης λεωφορείων υπεραστικής γραμμής ΚΤΕΛ στη Δημοτική Κοινότητα Λιμ. Χερσονήσου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Style

Τρία red flags που πρέπει να προσέξετε στα πρώτα ραντεβού σύμφωνα με σεξολόγο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

«Μια άλλη Θήβα» σε σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ηράκλειο

Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Πηγαδάκια

Στα Χανιά για τον Δεκαπενταύγουστο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κόσμος

38χρονος σκηνοθέτησε τον θάνατό του για να αποφύγει κατηγορίες για βιασμό – Έπλασε ψεύτικη ταυτότητα, «πέθανε» και εξαφανίστηκε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Style

Αυτά τα ζώδια είναι η καλύτερη παρέα σε ένα ταξίδι!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Πολιτική

Μανώλης Συντυχάκης: «Οι καταστροφές που ζούμε αναδεικνύουν τα αποτελέσματα της πολιτικής κόστους – οφέλους» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Αθλητικά

Παναθηναϊκός: Ενδιαφέρον και από Λιντς για Ιωαννίδη

Διαβάστε περισσότερα