Είναι ένα πιάτο με μεγάλη ιστορία
Έχει σερβιριστεί σε πολλά τραπέζια. Πλούσια, με μοσχοβολιστή κόκκινη σάλτσα, αυτά τα παραδοσιακά σμυρναίικα σουτζουκάκια είναι στα αλήθεια πεντανόστιμα.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1/2 κιλό κιμάς ανάμεικτος (μισός μοσχαρίσιος, μισός χοιρινός)
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 φέτες ψωμί, μουσκεμένες και καλά στυμμένες
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, φρεσκοτριμμένο
- 60 ml λευκό κρασί, ξηρό
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
- 80 ml ελαιόλαδο + για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο αλεύρι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 500 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/8 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 80 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα σμυρναίικα σουτζουκάκια ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ καλά τον κιμά, το ψωμί, το σκόρδο, το αυγό, το κύμινο, το κρασί, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
- Ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει ένα αφράτο μείγμα.
- Πλάθουμε το μείγμα σε σουτζουκάκια. Τα αλευρώνουμε ελαφρώς.
- Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
- Βάζουμε τα σουτζουκάκια και τα σοτάρουμε, ίσα να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού και κολλήσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
- Βγάζουμε τα σουτζουκάκια από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από το περιττό λίπος.
Σάλτσα
- Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τα ντοματάκια με 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και, μόλις το υγρό πάρει μία βράση, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το κύμινο, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα, με ξεσκέπαστο σκεύος, για περίπου 5-6 λεπτά.
Σουτζουκάκια
- Βάζουμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά ακόμα, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και να αναμειχθούν αρώματα και γεύσεις.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Εν ψυχρώ εκτέλεση 52χρονου στην Κίσσαμο: Για ένα χαστούκι βάφτηκε με αίμα η γιορτή κάστανου - Τι λέει η οικογένεια του δράστη
Πέντε «μοιραία» λάθη που κάνουν οι άνδρες στο σεξ – Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί
Γνωστός τραγουδιστής υπέβαλε μήνυση εναντίον της πρώην συντρόφου του - Της πέρασαν χειροπέδες
Σταύρος Ζαλμάς: Πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο, έκανα εξετάσεις για AIDS, τις πήρα και τις πήγα στον διευθυντή
Σοκ στα Χανιά από την εν ψυχρώ εκτέλεση 52χρονου: Σκότωσε το «αίμα» του ενώ χόρευε στο πανηγύρι - Φόβοι για βεντέτα
Μπλεγμένος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής – Τι εξετάζουν οι αρχές
«Είδα τον ευχούλη»: Η αντίδραση αγρότη στο First Dates όταν είδε ότι το ραντεβού του είχε αξύριστες μασχάλες...
«Πέρασε» γεννεές δεκατέσσερις τον πρώην υπουργό
Βαρύ το πένθος για τον αναπληρωτή υπουργό - Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του