Ηράκλειο: 25oC

Μηλόπιτα με ρολά κανέλας βήμα-βήμα

12.01.2025, 21:24

Δείτε πως να τη φτιάξετε

Τραγανά, μυρωδάτα μήλα και βουτυράτα ρολάκια κανέλας κάνουν τον τέλειο συνδυασμό σ’ αυτή τη μηλόπιτα, που με την πρώτη μπουκιά σε έχει κερδίσει.

20′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα 26 εκ.
2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας
4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
8 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 αυγό, ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας γάλα
Γέμιση
1,5 κιλό μήλα κόκκινα (Στάρκινγκ) ή άλλα της αρεσκείας μας, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
παγωτό της αρεσκείας μας

Διαδικασία
Για τη μηλόπιτα με ρολά κανέλας, ξεκινάμε ξετυλίγοντας σε λεία επιφάνεια και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, το αλείφουμε με λίγο από το βούτυρο και το πασπαλίζουμε με τη μισή κανέλα.
Τυλίγουμε τη σφολιάτα από τη μεγάλη πλευρά της σε ρολό.
Κόβουμε το ρολό σε φέτες με πάχος περίπου 2 εκ. Αυτές οι φέτες είναι τα ρολά κανέλας.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα (προσοχή, να μην είναι ρηχή) και καλύπτουμε το εσωτερικό της ταρτιέρας με τα ρολά κανέλας, τα οποία τοποθετούμε στον πάτο το ένα δίπλα στο άλλο. Συνεχίζουμε βάζοντας ρολά κανέλας και στα τοιχώματα.
Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε τα ρολά να πλατύνουν και να ενωθούν τα κενά.
Αλείφουμε με το μισό μείγμα αυγού.

Γέμιση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
Αδειάζουμε στην ταρτιέρα πάνω στη βάση από τα ρολά κανέλας και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και φτιάχνουμε ξανά ρολά κανέλας. Αυτά τα τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα, σχηματίζοντας έναν μεγάλο δίσκο.
Σκεπάζουμε τα ρολά κανέλας με άλλο ένα φύλλο λαδόκολλας και πιέζουμε από πάνω με τον πλάστη, για να λεπτύνουν, να ενωθούν τα κενά και να σχηματιστεί ένα ενιαίο φύλλο.
Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και αναποδογυρίζουμε το φύλλο πάνω από τα μήλα.
Αφαιρούμε και την άλλη λαδόκολλα και πιέζουμε να κολλήσει καλά το φύλλο αυτό με τα ρολά κανέλας στα πλαϊνά.
Κόβουμε όσο περισσεύει και εξέχει από την ταρτιέρα.
Αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο μείγμα αυγού και με ένα μαχαίρι κάνουμε δύο μικρές οπές στο κέντρο, για να φεύγει ο αέρας κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 40 λεπτά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

Κρήτη: Χάνονται 50.000 τόνοι ελαιολάδου – 400 εκατομμύρια ο αντίκτυπος στην τοπική οικονομία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ηράκλειο

Έντονη ανησυχία στη Βιάννο – Γέμισε με φόλες το χωριό! (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Παραδόθηκε ο 23χρονος άνδρας που σκότωσε τον 52χρονο θείο του στα Χανιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Κομισιόν: Μέτρο έσχατης ανάγκης ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Πηγαδάκια

«Άστραψε και βρόντηξε» ο Τζώρτζογλου για τον Αυγενάκη: «Τολμά και βγαίνει δημόσια και καταδικάζει την βία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Οδηγός ταξί ισχυρίστηκε σε δημοσιογράφο πως δεν λειτουργεί το POS και την ανάγκασε να καλέσει άλλο (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Πολιτική

Τσιάρας: «Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι σημαντικός παράγοντας κοινωνικής συνοχής»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Οικονομία

Ποια επιδόματα πληρώνονται έως τις 31 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Nέες εξελίξεις στην υγεία του φίλαθλου που έπαθε έμφραγμα στα επεισόδια προσπαθώντας να προστατεύσει το παιδί του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Οδηγός εγκατέλειψε αυτοκίνητο όπου εντοπίστηκαν περισσότερα από 193 κιλά κάνναβης (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →