Ηράκλειο: 10oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Κέικ με πετιμέζι

15.01.2025, 0:01

Δείτε τη συνταγή 

Το πετιμέζι δίνει γλυκιά και φρουτώδη γεύση και προστατεύει το κέικ από το να στεγνώσει στο ψήσιμο. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχα μαλακό και αφράτο κέικ που θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά
Μερίδες: 10

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 110 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη, ανοιχτόχρωμη ή σκούρα
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
  • 180 ml πετιμέζι
  • 180 γρ. ξινόγαλα λίγη κοπανισμένη καρυδόψιχα, για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε κέικ με πετιμέζι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις πάνω κάτω) ή στους 160°C (με αέρα).
  • Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου 22 εκ.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μαλακωμένο βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα ανοιχτόχρωμο, κρεμώδες και αφράτο μείγμα.
  • Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια και το πετιμέζι.
  • Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε στο μείγμα το μισό μείγμα αλευριού.
  • Ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται να ενσωματώσουμε πλήρως το αλεύρι· ας μείνουν κάποια λευκά σημάδια εδώ κι εκεί).
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό ξινόγαλα και ανακατεύουμε ξανά.
  • Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο μείγμα αλευριού και το υπόλοιπο ξινόγαλα μέχρι να ενσωματωθούν, προσέχοντας όμως να μην ανακατέψουμε πολλή ώρα το μείγμα, γιατί θα αναπτυχθεί
  • η γλουτένη του αλευριού και θα βγει σκληρό το κέικ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Χτυπάμε τη φόρμα δύο-τρεις φορές πάνω στον πάγκο μας, για να απλώσει καλά το μείγμα μέσα της.
  • Τοποθετούμε στο δεύτερο (από κάτω) ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 45-55 λεπτά.
  • Αν δούμε ότι παίρνει πολύ γρήγορα χρώμα, ανοίγουμε τον φούρνο αφού περάσει ένα μισάωρο και καλύπτουμε το κέικ από πάνω χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
  • Για να δούμε αν είναι έτοιμο, δοκιμάζουμε οπωσδήποτε με μια οδοντογλυφίδα ή με ένα λεπτό μαχαίρι: Τα βυθίζουμε στο πιο ψηλό σημείο του κέικ και τα βγάζουμε. Αν είναι λερωμένα με υγρή ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμα.
  • Μόλις το βγάλουμε, αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Πασπαλίζουμε με κοπανισμένη καρυδόψιχα (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 49 λεπτά
Υγεία

Δέκα «μυστικά» για τα πρώτα Χριστούγεννα με μωρό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Λαχανοσαλάτα με ρόδια και καρύδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Αθλητικά

Euroleague: Ξέσπασε στη Βιλερμπάν ο Ολυμπιακός και επέστρεψε στις νίκες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Εξαφανίστηκε 13χρονος στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έρχονται νέες προσλήψεις – Δείτε τις ειδικότητες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Σοκ στη Λάρισα: Νεκρή ξαφνικά 28χρονη από ανακοπή καρδιάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Οικονομία

Αλλαγές στη χρήση της υπηρεσίας IRIS έρχονται από τις 15 Ιανουαρίου 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Τραμπ: Δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου με τη Βενεζουέλα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Συνελήφθη 41χρονος στον Νέο Κόσμο για ναρκωτικά και ληστείες στην Τουρκία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Σεισμός ανοιχτά της Κάσου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →