Ηράκλειο: 31oC

Το αυθεντικό βιεννέζικο σνίτσελ βήμα-βήμα!

15.01.2025, 22:06

Δείτε πως να το φτιάξετε

Σε σνίτσελ, δηλαδή μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκαλο, τραγανή χρυσαφένια κρούστα, σίγουρα δεν μπορείς να αντισταθείς.

Δείτε πώς θα το φτιάξουμε σωστά στο σπίτι– ο Χριστόφορος Πέσκιας μοιράστηκε μαζί μας όλα τα μυστικά της διάσημης σπεσιαλιτέ.

15′ προετοιμασία
20′ τηγάνισμα
Σύνολο: 35′

Υλικά

Μερίδες: 4
4 μοσχαρίσιες μπριζόλες γάλακτος, κόντρα, χωρίς το κόκαλο, χτυπημένες σε πάχος 0,5 εκ.
2 αυγά
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
200-250 γρ. βούτυρο κλαριφιέ (βλ. μυστικό)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 λεμόνι κομμένο στα 4 για γαρνίρισμα

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το διάσημο βιενέζικο σνίτσελ, πρώτα αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κρέατος.
Σε ένα ταψάκι χτυπάμε τα αυγά και τα αλατοπιπερώνουμε. Σε άλλο ταψάκι απλώνουμε το αλεύρι και αλατοπίπερο και σε τρίτο την τριμμένη φρυγανιά, επίσης με αλατοπίπερο.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε γύρω στα 60 γρ. βούτυρο κλαριφιέ, σε δυνατή φωτιά. (Αν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής να φτάσει στους 180°C).
Βουτάμε κάθε σνίτσελ στο αλεύρι, να καλυφθεί καλά και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
Μετά το βουτάμε στο αυγό, προσέχοντας να κολλήσει παντού.
Τέλος, μεταφέρουμε κάθε σνίτσελ στην τριμμένη φρυγανιά και το πατάμε ελαφρώς και από τις δύο πλευρές ώστε να κολλήσει καλά.
Αμέσως τηγανίζουμε κάθε σνίτσελ στο καυτό βούτυρο για περίπου δύο λεπτά από τη κάθε πλευρά. Θέλουμε να αποκτήσει μια χρυσαφένια, τραγανή κρούστα με φουσκάλες.
Μεταφέρουμε κάθε σνίτσελ σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περιττό λίπος και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα.
Σερβίρουμε με τη φέτα λεμόνι και μια πατατοσαλάτα με κάππαρη, ή πατάτες τηγανητές.

Μυστικά
Για να έχουμε αφράτη, αεράτη και τραγανή κρούστα, καλό είναι να πανάρουμε τα σνίτσελ λίγο πριν τα τηγανίσουμε.
Το βούτυρο κλαριφιέ (ή διαυγασμένο), 100% καθαρό βούτυρο από αγελαδινό γάλα, έχει απίθανη καρυδάτη γεύση και αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για αυτό και είναι ιδανικό για τηγάνισμα και για όλα τα γλυκά. Δεν το βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα, αν και τόσο το γαλλικό κλαριφιέ όσο και το ινδικό βούτυρο ghee πωλούνται σε ορισμένα ντέλι και κάποιες φορές σε μεγάλα σούπερ μάρκετ – χύμα κλαριφιέ από Έλληνα παραγωγό έχουμε βρει στο κατάστημα Καρατζάς στην οδό Αθηνάς, στο κέντρο της Αθήνας. Μπορούμε όμως να το ετοιμάσουμε εύκολα ως εξής: Για 250 γρ. βούτυρο κλαριφιέ, ζεσταίνουμε, σε χαμηλή φωτιά, 360 γρ. βούτυρο αγελάδας για περίπου 25 λεπτά. Το ρίχνουµε σε ένα βάζο, περνώντας το από ένα σουρωτήρι που έχουµε επενδύσει µε τουλουπάνι. Το διαυγές υγρό που μένει στο βάζο είναι το βούτυρο κλαριφιέ. Κλείνουμε καλά το βάζο και το διατηρούμε για πολλούς μήνες στο ψυγείο, όπου θα σταθεροποιηθεί.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα