Ηράκλειο: 11oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Μεγάλοι κεφτέδες φούρνου με καψαλισμένα λεμονάτα πράσα

24.03.2025, 9:29

Μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε

Τα πράσα, με το πράσινο μέρος τους εδώ να αξιοποιείται στο έπακρο, βγάζουν με το ψήσιμο όλη τη γλύκα τους και μελώνουν θαυμάσια σε έναν τέλεια ταιριαστό συνδυασμό με το κρέας.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 240 γρ. ψίχα από ψωμί, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, μουσκεμένη για 2-3 λεπτά σε νερό και καλά στυμμένη
  • 2 αυγά
  • 10 γρ. αλάτι + λίγο επιπλέον, για το ταψί
  • 2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 4 μεγάλα πράσα (μαζί με το γερό πράσινο μέρος), κομμένα σε 3-4 κομμάτια
  • χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κεφτέδες φούρνου με καψαλισμένα λεμονάτα πράσα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το στυμμένο ψωμί, τα αυγά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
  5. Ζυμώνουμε καλά, για 5-6 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές και πολύ αφράτο.
  6. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο από 5 ώρες έως 1 βράδυ, ώστε να αναμειχθούν στο μέγιστο οι γεύσεις και τα αρώματα.
  7. Πλάθουμε μεγάλους, μπαμπάτσικους κεφτέδες και τους αφήνουμε στην άκρη.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Λαδώνουμε γενναιόδωρα ένα ταψί και αραδιάζουμε εκεί τους κεφτέδες, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  10. Ανάμεσά τους τακτοποιούμε τα κομμένα πράσα.
  11. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  12. Πασπαλίζουμε με αλάτι.
  13. Σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  14. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι κεφτέδες.
  15. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ραντίζουμε τα υλικά με τον χυμό λεμονιού.
  16. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία οι κεφτέδες αλλά και τα πράσα, ώστε να δείχνουν ελαφρά καψαλισμένα.
  17. Σερβίρουμε, τους κεφτέδες φούρνου με καψαλισμένα λεμονάτα πράσα, αμέσως.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Η Κίνα φορολογεί τα προφυλακτικά και τα αντισυλληπτικά για να αυξήσει τις γεννήσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Αίσιο τέλος για τον εξαφανισμένο 50χρονο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Μπλόκα: Οι αγρότες έκλεισαν την γέφυρα της Χαλκίδας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κρήτη

Στα 100 χλμ από την Κρήτη έφτασε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο που χτυπήθηκε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κόσμος

Τρόμος για ζευγάρι στη Γαλλία: Τους απήγαγαν και τους ανάγκασαν να δώσουν 8 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ηράκλειο

Η Κρήτη ανάμεσα στους 12 προτεινόμενους προορισμούς της Ευρώπης για διακοπές τον Ιανουάριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Style

Αδερφός Βασίλη Καρρά για τα δυο χρόνια από τον θάνατό του: «Κλείνω το ραδιόφωνο όταν ακούω τραγούδια του»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Style

Ποιο ζώδιο θυμώνει πάρα πολύ εύκολα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ηράκλειο

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Ιατρική Σχολή καταγγέλλουν τα «εντέλλεσθε» που οδηγούν σε παραιτήσεις γιατρών στο ΠΑΓΝΗ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θλίψη για τον πρόωρο χαμό του Γιάννη – Αύριο το τελευταίο αντίο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →