Ηράκλειο: 29oC

Επικίνδυνη «πληγή» τα ετοιμόρροπα στο Ηράκλειο – Με ρυθμούς… «χελώνας» οι κατεδαφίσεις

24.01.2025, 14:05

Που εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα

Μεγάλη «πληγή» συνεχίζουν να αποτελούν για το Ηράκλειο τα ετοιμόρροπα κτίσματα στην πόλη, καθώς οι διαδικασίες για την κατεδάφιση τους ή για τις αναγκαίες επισκευές και παρεμβάσεις σε αυτά, προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.

Η τελευταία καταγραφή

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, έπειτα από την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογράψει με τον Δήμο Ηρακλείου το 2015 και είχε αρχίσει να υλοποιείται το 2017, τα ετοιμόρροπα κτίσματα στην πόλη ξεπερνούν τα 700, ενώ για κάθε ένα από αυτά, είχαν καταγραφεί αναλυτικά οι παρατηρήσεις των μηχανικών για τις παρεμβάσεις που απαιτούνταν να υλοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, για την άρση της επικινδυνότητας της ετοιμορροπίας, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση προστατευτικών δικτυών.

Βέβαια, ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται συνεχώς, καθώς ένα ακίνητο που είναι σήμερα ετοιμόρροπο, μετά από κάποιες συνθήκες μπορεί να γίνει επικινδύνως ετοιμόρροπο ή ένα επισκευάσιμο μπορεί μετά από λίγο καιρό να είναι ετοιμόρροπο.

Επομένως, απαιτείται συνεχής επανέλεγχος, επανακαταγραφή και κατηγοριοποίηση των ετοιμόρροπων κτισμάτων, ενέργεια που, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη, πρόκειται να υλοποιηθεί από τον Δήμο Ηρακλείου το προσεχές διάστημα.

Εντός των τειχών η συντριπτική πλειοψηφία των κτισμάτων

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργο Ταβερναράκη, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις περιοχές εντός των ενετικών τειχών της πόλης του Ηρακλείου και ειδικότερα στην Αγία Τριάδα, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Λάκκου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί μόλις τον τελευταίο χρόνο, με πτώσεις τμημάτων μπαλκονιών και σοβάδων από κτίσματα που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Σταγόνα στον ωκεανό οι παρεμβάσεις – Πολύπλοκη και χρονοβόρα η διαδικασία

Το πρόβλημα από το 2017 έχει επιδεινωθεί, καθώς οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στα ετοιμόρροπα κτίσματα, μοιάζουν να είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και αυτό διότι οι διαδικασίες για την κατεδάφιση ενός κτιρίου είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και πολύπλοκες.

Η πολυπλοκότητα της διαχείρισης του προβλήματος, όπως τόνισε στο Cretaone ο κ. Ταβερναράκης, συνδέεται κυρίως με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ετοιμόρροπων κτισμάτων. Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου είτε δεν βρίσκουν τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι συνήθως είναι περισσότεροι από ένας, στα κτίσματα που έχουν εγκαταλειφθεί, είτε είναι ακόμα και άγνωστοι.

Παράλληλα, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις άκρως επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτισμάτων και να στείλει το «μπιλιετάκι» στους ιδιοκτήτες, ωστόσο και η συγκεκριμένη ενέργεια οδηγεί συνήθως σε δικαστική διαμάχη του Δήμου με τους ιδιοκτήτες των εν λόγω κτισμάτων.

Τι συμβαίνει με τα διατηρητέα;

Τέλος, αξίζει να προσθέσουμε πως το ίδιο ακριβώς καθεστώς, αναφορικά με τον έλεγχο και την κατηγοριοποίηση, ισχύει και για τα κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Με μια ωστόσο, ζωτική διαφορά! Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να τα αποκαταστήσει!

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα