Ηράκλειο: 21oC

Μπούτια κοτόπουλου κονφί με πλούσιο πιλάφι

31.01.2025, 22:00

Αναλυτικά η συνταγή

Μπούτια κοτόπουλου κονφί με πλούσιο πιλάφι: Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό και εξαιρετική ιδέα για μια ιδιαίτερη περίσταση, αν δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε με ένα μεγάλο, ολόκληρο πουλί.

Άσε που θα σας διευκολύνει και στο σερβίρισμα, καθώς είναι έτοιμο, μεριδοποιημένο.

20′ προετοιμασία
3 ώρες και 35′ ψήσιμο
13 ώρες αναμονή
Σύνολο: 16 ώρες και 55′

Υλικά
Μερίδες: 6

Για το κοτόπουλο
6 μπούτια από κοτόπουλο αλάτι χοντρό
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες + 4 ολόκληρες, με τη φλούδα
2 φύλλα δάφνης
20 κόκκοι από μαύρο πιπέρι ελαιόλαδο (θα χρειαστούμε αρκετό)
φλούδα από 1 λεμόνι
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

Για το πιλάφι
500 γρ. ρύζι νυχάκι
1,5 λίτρο ζωμός κότας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100 γρ. σταφίδες μαύρες
100 γρ. κουκουνάρι
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Κοτόπουλο
Για τα μπούτια κοτόπουλου κονφί με χριστουγεννιάτικο πιλάφι, ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ λίγο χοντρό αλάτι, τις 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, τις δάφνες και τους μισούς κόκκους πιπεριού.
Τρίβουμε με αυτό το μείγμα τα μπούτια του κοτόπουλου και τα βάζουμε σε ένα δοχείο καλυμμένα με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.
Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
Ξεπλένουμε τα μπούτια, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ίσα να πάρουν χρώμα, χωρίς όμως να τα ψήσουμε.
Τα μεταφέρουμε σε μια γάστρα που να τα χωράει ακριβώς ή σε ένα βαθύ ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι να τα καλύψει (πρέπει να είναι βυθισμένα στο λάδι). Ρίχνουμε τη φλούδα λεμονιού, τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα τους, το δεντρολίβανο, και τους υπόλοιπους κόκκους πιπεριού.
Ψήνουμε για 3 ώρες. Αφού βγάλουμε τα μπούτια από τον φούρνο, τα αφήνουμε μέσα στο λάδι για 1 ώρα να ξεκουραστούν.
Πιλάφι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε το ρύζι σε ένα ψιλό σουρωτό και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Το αφήνουμε λίγο να στραγγίξει και το αδειάζουμε σε βαθύ ταψί μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Δεν ανακατεύουμε καθόλου. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, το βγάζουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15-20 λεπτά.
Σερβίρισμα
Λίγο πριν σερβίρουμε, βγάζουμε τα μπούτια από το λάδι και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε δυνατό φούρνο για να ροδίσουν ελαφρώς. Σερβίρουμε σε πιάτα και συνοδεύουμε με το πιλάφι.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Κρήτη

3.000 επιβάτες κρουαζιέρας στα Χανιά – Έδεσαν 2 πλοία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Style

Κιμ Καρντάσιαν: Το απρόσμενο «βήμα» της που κρύβει ένα μεγάλο μυστήριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κρήτη

Φωτιά σε Ι.Χ. και μοτοποδήλατο στο Ρέθυμνο – Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράνομες επιδοτήσεις ακόμα και στο όνομα νεκρών – Πέθανε το 2015 και έπαιρνε χρήματα μέχρι… χθες!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στον Βορίδη σε εστιατόριο – Δείτε βίντεο από την στιγμή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός στη Λάρισα: Άνδρας χάθηκε με το αυτοκίνητό του – Σπαρακτική έκκληση από την κόρη του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Ηράκλειο

Μάκης Βορίδης: «Χουλιγκάνοι της ακροαριστεράς μου επιτέθηκαν απρόκλητα σε εστιατόριο στο Ηράκλειο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον ανακριτή ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος – Ο λογιστής, τα «βοσκοτόπια-φαντάσματα» και τα ρολόγια πολυτελείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Μηχανική βλάβη σε πλοίο για Κεφαλονιά – Πολύωρη ταλαιπωρία για τους επιβάτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Συγκλονίζει η επίθεση με μαχαίρι σε αστυνομικούς – Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →