Ηράκλειο: 27oC

Μπούτια κοτόπουλου κονφί με πλούσιο πιλάφι

31.01.2025, 22:00

Αναλυτικά η συνταγή

Μπούτια κοτόπουλου κονφί με πλούσιο πιλάφι: Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό και εξαιρετική ιδέα για μια ιδιαίτερη περίσταση, αν δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε με ένα μεγάλο, ολόκληρο πουλί.

Άσε που θα σας διευκολύνει και στο σερβίρισμα, καθώς είναι έτοιμο, μεριδοποιημένο.

20′ προετοιμασία
3 ώρες και 35′ ψήσιμο
13 ώρες αναμονή
Σύνολο: 16 ώρες και 55′

Υλικά
Μερίδες: 6

Για το κοτόπουλο
6 μπούτια από κοτόπουλο αλάτι χοντρό
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες + 4 ολόκληρες, με τη φλούδα
2 φύλλα δάφνης
20 κόκκοι από μαύρο πιπέρι ελαιόλαδο (θα χρειαστούμε αρκετό)
φλούδα από 1 λεμόνι
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

Για το πιλάφι
500 γρ. ρύζι νυχάκι
1,5 λίτρο ζωμός κότας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100 γρ. σταφίδες μαύρες
100 γρ. κουκουνάρι
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Κοτόπουλο
Για τα μπούτια κοτόπουλου κονφί με χριστουγεννιάτικο πιλάφι, ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ λίγο χοντρό αλάτι, τις 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, τις δάφνες και τους μισούς κόκκους πιπεριού.
Τρίβουμε με αυτό το μείγμα τα μπούτια του κοτόπουλου και τα βάζουμε σε ένα δοχείο καλυμμένα με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.
Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
Ξεπλένουμε τα μπούτια, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ίσα να πάρουν χρώμα, χωρίς όμως να τα ψήσουμε.
Τα μεταφέρουμε σε μια γάστρα που να τα χωράει ακριβώς ή σε ένα βαθύ ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι να τα καλύψει (πρέπει να είναι βυθισμένα στο λάδι). Ρίχνουμε τη φλούδα λεμονιού, τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα τους, το δεντρολίβανο, και τους υπόλοιπους κόκκους πιπεριού.
Ψήνουμε για 3 ώρες. Αφού βγάλουμε τα μπούτια από τον φούρνο, τα αφήνουμε μέσα στο λάδι για 1 ώρα να ξεκουραστούν.
Πιλάφι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε το ρύζι σε ένα ψιλό σουρωτό και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Το αφήνουμε λίγο να στραγγίξει και το αδειάζουμε σε βαθύ ταψί μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Δεν ανακατεύουμε καθόλου. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, το βγάζουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15-20 λεπτά.
Σερβίρισμα
Λίγο πριν σερβίρουμε, βγάζουμε τα μπούτια από το λάδι και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε δυνατό φούρνο για να ροδίσουν ελαφρώς. Σερβίρουμε σε πιάτα και συνοδεύουμε με το πιλάφι.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 5 λεπτά
Ηράκλειο

ΔΕΔΔΗΕ: Σε ποιες περιοχές της Κρήτης θα κοπεί αύριο Τρίτη 2/9 το ρεύμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Αλίαρτος: Τρένο παρέσυρε κοπάδι ζώων που μπήκε στις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Style

Σταμάτης Γονίδης: Aποχωρεί από το σχήμα με τον Γιάννη Πλούταρχο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κρήτη

Μαφία της Κρήτης: Οι συλλήψεις ενδέχεται να φτάσουν τις 90 – Στόχος τους η εκκλησιαστική περιουσία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ελλάδα

Φρίκη στην Πεύκη: Άνδρας σκοτώνει γατάκια για να εκπαιδεύσει τα σκυλιά του (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Αυτοί είναι οι δύο φερόμενοι ως αρχηγοί της «Κρητικής Μαφίας» (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Κρήτη: Kινητοποιούνται οι κτηνοτρόφοι με αποκλεισμούς σε Πετρέ και Παντάνασσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Ειρήνη Μουρτζούκου για τον θάνατο του Παναγιωτάκη: «Δεν τον σκότωσα εγώ»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Μέγαρα: Φορτηγό ανατράπηκε και τυλίχτηκε στις φλόγες (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Φωτιά ξέσπασε στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής – Επιχειρούν εναέρια μέσα

Διαβάστε περισσότερα