Ηράκλειο: 26oC

Μοσχαρίσια στηθοπλευρά με ξινό τραχανά

02.02.2025, 23:36

Δείτε τη συνταγή 

Τι να πούμε γι’ αυτό το πιάτο πέρα από το ότι ευχαρίστως θα το τρώγαμε κάθε Κυριακή. Ψήνεται αργά σε χαμηλή φωτιά και το κρέας γίνεται τρυφερό και μελωμένο. Φαγητό, χωρίς να έχει ιδιαίτερο κόπο, λιτό ως προς τα υλικά, αλλά με γεύση συμπυκνωμένη.

Υλικά
Μερίδες: 4-5
  • 1 μοσχαρίσια στηθοπλευρά 2-2,5 κιλών, σε ενιαίο κομμάτι με το κόκαλο (ή κομμένη στη μέση αν δεν χωράει στην κατσαρόλα σας)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, σε φέτες
  • 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
  • 150 ml ξηρό κόκκινο κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κιλό ξινός τραχανάς, αλευρένιος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για τη μοσχαρίσια στηθοπλευρά με ξινό τραχανά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C. Αλατοπιπερώνουμε τη στηθοπλευρά.
  • Βάζουμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τη στηθοπλευρά και τη σοτάρουμε από όλες τις πλευρές πολύ καλά για 8 λεπτά.
  • Βγάζουμε το κρέας σε ένα άλλο σκεύος και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά. Τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, και σβήνουμε με το κρασί.
  • Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, το στρώνουμε σε μια ίσια επιφάνεια και από πάνω βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα.
  • Μεταφέρουμε τα λαχανικά πάνω στη λαδόκολλα και πάνω τους ακουμπάμε τη στηθοπλευρά και το θυμάρι.
  • Τυλίγουμε καλά το πακέτο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί στο οποίο προσθέτουμε 4-5 ποτήρια νερό. Ψήνουμε για 4 ώρες. Αν μειωθεί πολύ το νερό, συμπληρώνουμε με νέο.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κρέας να κρυώσει. Έπειτα, το ανοίγουμε και προσεκτικά μαζεύουμε τα ζουμιά του σε μια κατσαρόλα, μαζί με το νερό από το ταψί. Θέλουμε συνολικά 2 λίτρα υγρό.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον τραχανά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς.
  • Βάζουμε τον τραχανά σε μια βαθιά πιατέλα και από πάνω σερβίρουμε το κρέας, ολόκληρο το κομμάτι για να κοπεί στο τραπέζι ή κομμένο σε μερίδες.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 ώρα
Style

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κόσμος

Ξεκίνησε η ιστορική συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν στην Αλάσκα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Μαρία Αντωνά για Γιώργο Μαζωνάκη: «Η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

ΑΑΔΕ: Ανοίγει η υποβολή αιτήσεων για τους πληγέντες από την κακοκαιρία «Daniel»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κόσμος

Αλάσκα: «Πότε θα πάψετε να σκοτώνετε αμάχους;» – Η ερώτηση στον Πούτιν που αγνόησε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Λέσβος: Τρίτη πυρκαγιά μέσα σε λίγες ώρες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Ηλεία: «Eίχε πάρει τα κυνηγετικά όπλα των παιδιών μου και κρυβόταν μέσα» – Η περιγραφή της γυναίκας για τον διαρρήκτη που της αφαίρεσε κοσμήματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Tα ζώδια που ευνοούνται σε καριέρα και χρήμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Γιώργος Μαζωνάκης: Το νέο μήνυμα του τραγουδιστή μετά τον εγκλεισμό του στο ψυχιατρείο – Τι αναφέρει ο δικηγόρος του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

«Πρέπει να έχεις ανοιχτό μυαλό» – Συγκλονίζει η κατάθεση μαθητή για τον γυμνασιάρχη που κατηγορείται για ασέλγεια ανηλίκων

Διαβάστε περισσότερα