Κλασικό χειμωνιάτικο φαγητό
Tο χοιρινό με πράσα και σέλινο σ’ αυτή του την εκδοχή δεν μαγειρεύεται στην κατσαρόλα, αλλά σιγοψήνεται στον φούρνο. Και μελώνει υπέροχα.
Υλικά
Μερίδες: 4-5
- 1 κιλό χοιρινός λαιμός, σε μερίδες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
- 2,5 κιλά πράσα, καθαρισμένα, κομμένα κατά μήκος στη μέση και έπειτα σε κομμάτια μήκους 2 εκ.
- 4 κλωνάρια σέλινο (τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια), λεπτοκομμένα
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
- Για το χοιρινό πρασάτο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε σε ένα πιάτο και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να κοκκινίσει το κρεμμύδι και να τσιγαριστεί ο πελτές.
- Προσθέτουμε και τα πράσα με το σέλινο, τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε όλα μαζί για μερικά λεπτά, μέχρι τα πράσα να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν.
- Αδειάζουμε τα πράσα σε μια γάστρα ή σε ένα μεγάλο ταψί και από πάνω τακτοποιούμε τα κομμάτια του κρέατος.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε περίπου 80 ml νερό.
- Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι της γάστρας ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή περισσότερο, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσουν καλά τα πράσα. Κάθε τόσο ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντοπίστηκαν τα πρώτα 100 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις και στην Κρήτη
Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για την οικογένεια Βελημβασάκη
Κρήτη: Σεισμός 3,2 ρίχτερ βόρεια του Ηρακλείου
«Νέκρα στην Σαντορίνη, η Κρήτη είναι φίσκα»: Αλλάζει ο χάρτης των διακοπών στην Ελλάδα - Ποια νησιά εγκαταλείπουν οι τουρίστες
Κρήτη: 250 αδέσποτα πρόβατα μάζεψε η αστυνομία - Ψάχνουν τους ιδιοκτήτες
Κρήτη: Κάνουν μπάνιο δίπλα στα λύματα - Εικόνες ντροπής σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντίστροφη μέτρηση για τις κατασχέσεις περιουσίας - Ποιοι δεν γλιτώνουν με τίποτα
Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών στον Καράβολα
Ο γραμματέας που «φεύγει με το κεφάλι ψηλά» και ο δήμαρχος που «δεν αντέχει συνεργάτες με άποψη»