Η διατροφή με το μεγαλύτερο όφελος
Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει το όφελος της μεσογειακής διατροφής και για την υγεία του εγκεφάλου και την ενδυνάμωση της μνήμης μέσα από αλλαγές στην ισορροπία των εντερικών βακτηρίων.
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tulane, με επικεφαλής συγγραφέα τη Rebecca Solch-Ottaiano, διδάσκουσα νευρολογικής έρευνας στο Κέντρο Κλινικών Ερευνών Νευροεπιστήμης και διαπιστώνει ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή αναπτύσσουν σαφώς διαφορετικά πρότυπα βακτηρίων του εντέρου σε σύγκριση με τα άτομα που υιοθετούν τη δυτική διατροφή. Αυτές οι βακτηριακές αλλαγές συσχετίζονται με καλύτερη μνήμη και γνωστικές επιδόσεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Gut Microbes Reports.
Τα «νευροπροστατευτικά» βακτήρια
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρατηρήθηκε ότι τα υπό έρευνα ποντίκια που τρέφονταν με διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια και φυτικές ίνες επί 14 εβδομάδες παρουσίασαν αύξηση σε τέσσερις ευεργετικούς τύπους βακτηρίων του εντέρου και μείωση σε άλλους πέντε σε σύγκριση με αρουραίους που έτρωγαν κορεσμένα λίπη.
Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων όπως το Candidatus Saccharimonas συσχετίστηκαν με ισχυρότερη γνωστική λειτουργία, ενώ τα αυξημένα επίπεδα άλλων βακτηρίων, όπως το Bifidobacterium, φάνηκε να επιδεινώνουν τη μνήμη. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε πειραματικά αφενός με καλύτερη γνωστική ευελιξία -ικανότητα προσαρμογής σε νέες πληροφορίες- και βελτιωμένη μνήμη εργασίας και αφετέρου με χαμηλότερα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή ή οι βιολογικές της επιδράσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να βελτιώσουν τις σχολικές επιδόσεις των εφήβων ή τις εργασιακές επιδόσεις των νεαρών ενηλίκων», όπως υποστήριξαν οι νευροεπιστήμονες συγγραφείς Dr. Demetrius M. Maraganore, Herbert J. Harvey, Jr. Herbert Harvey Harvey.
Τα μεσογειακά διατροφικά συστατικά που «τροχίζουν» τη μνήμη:
- ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους
- άφθονα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
- ψάρια και άπαχες πρωτεΐνες
- περιορισμένο κόκκινο κρέας και κορεσμένα λίπη
- υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών από διάφορες φυτικές πηγές
Πηγή: ygeiamou.gr
Δημοφιλή
Το Ηράκλειο αποχαιρετά τον Γιώργο Βλάσση - «Έφυγε» σε ηλικία 47 ετών
Τραυματίστηκε σε τροχαίο η Αφροδίτη Λατινοπούλου
Τρομερή θλίψη στο Ηράκλειο: Την Παρασκευή 29/8 το τελευταίο αντίο στον 40χρονο Νίκο
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού
Τροχαίο στην Πιερία με νεκρό 9χρονο κοριτσάκι: Μάχη να κρατηθεί στη ζωή η 11χρονη αδερφή της - Εκτός κινδύνου η μητέρα τους
Viral ο μικρός Κρητικός που φλερτάρει νεαρή κοπέλα με μπικίνι - «Έλα να πάμε στο νησί»
Ήταν λάθος μου, έπρεπε να τον είχα πάρει μαζί μου, λέει η αδερφή του 5χρονου στα Καμίνια
Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη
Αγγλία: Κρατούσε νεκρά μωρά στο σαλόνι και τα έβαζε να «δουν» κινούμενα σχέδια