Ηράκλειο: 30oC

Ηράκλειο: Το… «μπαλάκι» με την παραλιακή και τα φανάρια που δεν φτιάχνουν για μια…υπογραφή!

05.02.2025, 16:41

Κανείς φορέας δεν έχει αυτή τη στιγμή αρμοδιότητα επί της παραλιακής λεωφόρου του Ηρακλείου!

Απίστευτο από κάθε άποψη είναι αυτό που συμβαίνει εδώ και καιρό  στο Ηράκλειο, με την παραλιακή λεωφόρο  να έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ των φορέων και με τα φανάρια να μην φτιάχνουν  για μια ..υπογραφή που έχει χαθεί κάπου στο…δρόμο!

Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Επί της ουσίας, μετά την παραχώρηση του λιμανιού του Ηρακλείου στον όμιλο Γκριμάλντι και το νέο στάτους κβο που δημιουργήθηκε στην περιοχή , η παραλιακή λεωφόρος δεν ανήκει σε κανέναν φορέα. Η παραλιακή στο σύνολο της, δηλαδή από το ύψος του καρνάγιου στην Ν. Αλικαρνασσό , παραμένει ένα σημείο »ορφανό» από πλευράς αρμοδιότητας.

Βλέπετε, δεν ανήκει στο νέο Ο.Λ.Η, που έχει περάσει μέσω της σύμβασης παραχώρησης στα χέρια του Ομίλου Γκριμάλντι. Δεν ανήκει στο νέο Λιμενικό Ταμείο που έχει συσταθεί. Και δεν ανήκει , ακόμα τουλάχιστον , ούτε στον δήμο Ηρακλείου που κανονικά είναι να πάρει την αρμοδιότητα μέσω της γνωστής παραχώρησης της χερσαίας ζώνης.

Η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στον δήμο Ηρακλείου έχει συμφωνηθεί και διευθετηθεί πολιτικά. Ωστόσο δεν έχει κλείσει ακόμα τυπικά διότι εκκρεμεί μια υπογραφή!

Θα πρέπει να υπογραφεί μια τροπολογία από το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο άγνωστο γιατί, δεν λέει να την υπογράψει.

Όπως μάθαμε, ψάχνοντας την υπόθεση, η τροπολογία έχει κατατεθεί  καθόλα έτοιμη προς υπογραφή στο υπουργείο από τον ίδιο τον άμεσα ενδιαφερόμενο, δηλαδή τον δήμο Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός το έχει θέσει επανειλημμένως απευθείας στον ίδιο τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Μάλιστα το έθεσε στον υπουργό και πριν από 10 περίπου ημέρες.

Ωστόσο η έρμη η υπογραφή δεν λέει να πέσει από τον υπουργό. Και όσο δεν την υπογράφει, η χερσαία ζώνη δεν περνά και τυπικά στον δήμο Ηρακλείου, κάτι που σημαίνει πως ο δήμος δεν είναι αρμόδιος για να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση. Είτε πρόκειται για φανάρια που δεν λειτουργούν. Είτε πρόκειται για ζητήματα καθαριότητας , ηλεκτροφωτισμού, διαχείρισης πρασίνου κτλ.

Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η παράδοξη αλλά ελληνική απάντηση στο ερώτημα που βασανίζει πολύ κόσμο τους τελευταίους 2 μήνες , αναφορικά με τα φανάρια. Ο κόσμος περνά από την παραλιακή. Βλέπει τους φωτεινούς σηματοδότες , είτε στο κεντρικό σημείο, στη συμβολή δηλαδή της παραλιακής με την Εθνικής Αντιστάσεως, στο ύψος της εισόδου του λιμανιού, είτε προς το Καρνάγιο , στη συμβολή με την Καζαντζίδη να μην λειτουργούν. Και εύλογα απορεί, δυσφορεί, αγανακτεί. Διότι εδώ τίθεται , πέραν όλων των άλλων και ζήτημα δημόσιας ασφάλειας αφού μιλάμε για την παραλιακή λεωφόρο και κομβικά σημεία διασταυρώσεων.

φαναρια παραλιακη

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν έχει παρέμβει να φτιάξει τα φανάρια ο δήμος, με το δεδομένο ότι προσεχώς  αναμένεται να πάρει στα χέρια του την αρμοδιότητα αφού θα πάρει τη λεγόμενη χερσαία ζώνη του λιμένα.

Θέσαμε το σχετικό , λογικό ερώτημα στη Λότζια. Η απάντηση που λάβαμε ,  έχει δυο σκέλη:

Το πρώτο είναι ότι από τη στιγμή που ο δήμος Ηρακλείου δεν έχει τυπικά αρμοδιότητα και δικαιοδοσία , αν παρέμβει θα το κάνει στη…ζούλα! Αυτό σημαίνει  όμως πως σε περίπτωση κάποιου απρόοπτου η ατυχήματος ο δήμος θα είναι υπόλογος. Και συνεπώς είναι δύσκολο, ακόμα και σε υπηρεσιακό επίπεδο, να σταλεί κάποιο συνεργείο του δήμου για να φτιάξει π.χ τα χαλασμένα φανάρια στο ύψος της εισόδου του λιμανιού.

Το δεύτερο σκέλος , το οποίο σύμφωνα με τη Λότζια, κάνει ακόμα πιο δύσκολη ως…απαγορευτική την όποια παρέμβαση, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο δήμος δεν έχει στα χέρια του τα τεχνικά σχέδια με τα φανάρια, τα ηλεκτρολογικά τους, τα κοινόχρηστα δίκτυα. Ο  Ο.Λ.Η που έχει τα σχέδια δεν τα στέλνει και δεν μπορεί να τα στείλει στον δήμο όσο ο δήμος δεν έχει την τυπική δικαιοδοσία και ο δήμος μη έχοντας τα σχέδια δεν θα το ρίσκαρε να παρέμβει, ακόμα κι αν το αποφάσιζε να παρακάμψει το τυπικό ζήτημα της έλλειψης  δικαιοδοσίας.

Με αυτά και με αυτά λοιπόν, εν έτει 2025, η παραλιακή λεωφόρος του Ηρακλείου, της μεγαλύτερης πόλης της Κρήτης και μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας αποτελεί «νεκρή ζώνη» από πλευράς αρμοδιότητας. Κανείς δεν λογίζεται ως αρμόδιος και μέχρι να πέσει η πολυπόθητη υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών, οι πολίτες θα συνεχίζουν να δοκιμάζουν τα νεύρα, τις αντοχές αλλά και την ασφάλεια τους με τα χαλασμένα φανάρια. Αφήστε δε και το κομμάτι της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού , το μαύρο σκοτάδι που «τυλίγει» την παραλιακή τα βράδια , και πάει λέγοντας…

σκοτάδι παραλιακή

σκοτάδι παραλιακή

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα