Ηράκλειο: 26oC

Τι να τρώμε για δυνατή μνήμη και καλύτερη πέψη

06.02.2025, 7:18

Η διατροφή με το μεγαλύτερο όφελος

Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει το όφελος της μεσογειακής διατροφής και για την υγεία του εγκεφάλου και την ενδυνάμωση της μνήμης μέσα από αλλαγές στην ισορροπία των εντερικών βακτηρίων.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tulane, με επικεφαλής συγγραφέα τη Rebecca Solch-Ottaiano, διδάσκουσα νευρολογικής έρευνας στο Κέντρο Κλινικών Ερευνών Νευροεπιστήμης και διαπιστώνει ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή αναπτύσσουν σαφώς διαφορετικά πρότυπα βακτηρίων του εντέρου σε σύγκριση με τα άτομα που υιοθετούν τη δυτική διατροφή. Αυτές οι βακτηριακές αλλαγές συσχετίζονται με καλύτερη μνήμη και γνωστικές επιδόσεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Gut Microbes Reports.

Τα «νευροπροστατευτικά» βακτήρια

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρατηρήθηκε ότι τα υπό έρευνα ποντίκια που τρέφονταν με διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια και φυτικές ίνες επί 14 εβδομάδες παρουσίασαν αύξηση σε τέσσερις ευεργετικούς τύπους βακτηρίων του εντέρου και μείωση σε άλλους πέντε σε σύγκριση με αρουραίους που έτρωγαν κορεσμένα λίπη.

Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων όπως το Candidatus Saccharimonas συσχετίστηκαν με ισχυρότερη γνωστική λειτουργία, ενώ τα αυξημένα επίπεδα άλλων βακτηρίων, όπως το Bifidobacterium, φάνηκε να επιδεινώνουν τη μνήμη. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε πειραματικά αφενός με καλύτερη γνωστική ευελιξία -ικανότητα προσαρμογής σε νέες πληροφορίες- και βελτιωμένη μνήμη εργασίας και αφετέρου με χαμηλότερα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή ή οι βιολογικές της επιδράσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να βελτιώσουν τις σχολικές επιδόσεις των εφήβων ή τις εργασιακές επιδόσεις των νεαρών ενηλίκων», όπως υποστήριξαν οι νευροεπιστήμονες συγγραφείς Dr. Demetrius M. Maraganore, Herbert J. Harvey, Jr. Herbert Harvey Harvey.

Τα μεσογειακά διατροφικά συστατικά που «τροχίζουν» τη μνήμη:

ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους
άφθονα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
ψάρια και άπαχες πρωτεΐνες
περιορισμένο κόκκινο κρέας και κορεσμένα λίπη
υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών από διάφορες φυτικές πηγές

Πηγή ygeiamou.gr

 

πριν από 10 λεπτά
Κρήτη

«Κοκτέιλ» παρανομίας στο Ρέθυμνο: Πέντε συλλήψεις για χασίς, πλαστά ευρώ και όπλα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Αθλητικά

Μπούσης: «Μακάρι οι ομάδες να στηρίζουν τους Έλληνες παίκτες» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Πολιτισμός

Ποιος είναι ο λόγος που παγίδευσαν την τζαζ μουσική στον ψυχρό πόλεμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Viral

Απίθανο βίντεο: Της έκανε πρόταση πρόταση γάμου και μόλις είπε «ναι» εξερράγη το ηφαίστειο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ηράκλειο

Αυτοί είναι οι Τεχνικοί Σύμβουλοι για το έργο του ΒΟΑΚ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Κρήτη

Ελαφονήσι: Οι σημαίες των ναυαγοσωστών σε άθλια κατάσταση – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Αθλητικά

ΕΠΣΗ: Το πλήρες πρόγραμμα των πρωταθλημάτων και του Κυπέλλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στον Πειραιά: Ταξιτζής πέθανε πάνω στο τιμόνι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Γυναικοκτονία στον Βόλο: Στη φυλακή ο 40χρονος – Τι υποστήριξε στην απολογία του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Πλεύρης: «Το δόγμα στο μεταναστευτικό είναι φυλακή ή επιστροφή»

Διαβάστε περισσότερα