Ή πώς το smartphone σας θα αποκτήσει ενεργειακή «μακροζωία»
Σύμφωνα με έρευνα του 2023, το 40,4% των ανθρώπων αγοράζουν καινούργιο κινητό κάθε δύο με τρία χρόνια. Περίπου στα τέσσερα χρόνια, λοιπόν, πολλοί από εμάς αλλάζουμε συσκευή με κύρια αιτία τη φθίνουσα πορεία της μπαταρίας. Οι νεότεροι προχωρούν πιο γρήγορα στην αντικατάσταση, ενώ οι γηραιότεροι επιλέγουν να κάνουν στωικά υπομονή, ώσπου τελικά η κατάσταση να γίνει αφόρητη.
Η ενεργειακή «μακροζωία» ενός smartphone εξαρτάται από πολλούς τεχνικούς και εν πολλοίς ανεξιχνίαστους για τους καταναλωτές παράγοντες. Το παρήγορο είναι, βέβαια, ότι μερικοί από αυτούς εναποτίθενται σ’ εμάς. Το πότε θα φάει τα ψωμιά της μια μπαταρία εξαρτάται εν πολλοίς από τη χρήση της (κυρίως από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά τη φόρτιση και τη χρήση), τους κύκλους της φόρτισης και τους φορτιστές που χρησιμοποιούμε. Για να την προστατέψουμε, λοιπόν, θα πρέπει να προσέχουμε αυτούς τους τρεις κανόνες.
Κατ’ αρχάς, είναι συνετό να φορτίζουμε τη συσκευή μας σε δροσερά μέρη. Η υπερβολική θερμότητα βλάπτει τις μπαταρίες. Έπειτα, πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε είτε τον φορτιστή που έρχεται με το κινητό είτε κάποιον πιστοποιημένο από τον κατασκευαστή του. Δεν κάνουμε πειράματα με ανώνυμους και φθηνούς φορτιστές γιατί μπορεί να μην έχουν την κατάλληλη τάση, με αποτέλεσμα να φθαρεί −ή και να καταστραφεί σταδιακά− η μπαταρία μας.
Ποιος όμως είναι ο σημαντικότερος κανόνας όσον αφορά τη ζωή της μπαταρίας του κινητού σας; Να εστιάσετε στις συνήθειες της φόρτισής σας. Μια συμβουλή (που θα σας ξεβολέψει) είναι να μην αφήνετε τη συσκευή σας να φορτίζει όλη τη νύχτα. Παρόλο που τα καινούργια τηλέφωνα έχουν τον τρόπο τους να αποφεύγουν την υπερφόρτιση, είναι προτιμότερο να αποσυνδέουμε το τηλέφωνό μας όταν ολοκληρώνεται η φόρτιση.
Παλαιότερα, μας συμβούλευαν να αφήνουμε το κινητό να «αδειάζει», αλλά στις σύγχρονες μπαταρίες λιθίου αυτό είναι βλαβερό. Τα σύγχρονα smartphones έχουν περίπου 300 με 500 κύκλους φόρτισης. Για να πάρετε το μέγιστο της ζωής που δίνουν οι κατασκευαστές, δεν πρέπει να αφήνετε την μπαταρία σας να πέφτει κάτω από το 20%, αλλά ούτε να φορτίζετε πάνω από το 80-90%. Έτσι, θα επιτύχετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας και δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε το κινητό σας πριν κλείσει την τετραετία. Ύστερα, όπως προστάζει η τεχνολογική νομοτέλεια, θα πάρει κι αυτό τον δρόμο του είτε προς τη μεταπώληση είτε μέσα στο βαθύ συρτάρι με τις παλιές ηλεκτρονικές συσκευές.
Δημοφιλή
Τραγωδία σε χωριό της Κρήτης: Νεκρός 25χρονος με τραύμα από μαχαίρι – Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο