Ηράκλειο: 28oC

Κέικ μήλου σιροπιασμένο με μέλι και ρούμι

05.03.2025, 9:00

Δείτε τη συνταγή 

Ένα πλούσιο κέικ μήλου, κανελάτο, ξηροκαρπάτο, που με το σιρόπι -και ίσως και λίγη άγλυκη σαντιγί- γίνεται ακόμη πιο λαχταριστό. Τέλειο για τον καφέ ή το τσάι.

Υλικά
Μερίδες: 12

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 κουτ. σούπας για τα μήλα + λίγο ακόμα για τη φόρμα
  • 130 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 300 γρ. μήλα, τριμμένα + 300 γρ. μήλα, κομμένα σε κυβάκια 6 x 6 χλστ.
  • 300 ml ελαιόλαδο (επιλέγουμε κάποιο που δεν έχει έντονα πικρή γεύση) ή ηλιέλαιο
  • 300 γρ. λευκή ζάχαρη
  • 130 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
  • 3 κάψουλες βανιλίνη
  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • λίγο βούτυρο για τη φόρμα

Σιρόπι

  • 60 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
  • 1 τσιμπιά αλάτι σαντιγί για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε κέικ μήλου σιροπιασμένο με μέλι και ρούμι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C, με αέρα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα του κέικ με τρύπα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι, τα δύο είδη ζάχαρης, το ρούμι, τη βανιλίνη και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε και τα τριμμένα μήλα.
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής άλεσης, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  • Αδειάζουμε τα στερεά υλικά μέσα στο μείγμα με το λάδι και τα μήλα και ανακατεύουμε μέχρι ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα κυβάκια μήλου και τα καρύδια, προσθέτουμε τη 1 κουτ. σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα. Ανακατεύουμε ξανά το μείγμα ελαφρώς, ώστε να σκορπίσουν παντού τα μήλα.
  • Αδειάζουμε στη φόρμα, τη χτυπάμε 4-5 φορές πάνω στον πάγκο, για να απλώσει το μείγμα και να φύγουν τυχόν φουσκάλες αέρα, και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Μόλις βγάλουμε το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε πάνω σε πιατέλα.

Σιρόπι

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  • Περιχύνουμε το κέικ, όσο είναι ακόμα ζεστό, με το μισό σιρόπι, ζεστό κι αυτό, ώστε να το απορροφήσει με ευκολία. Αφήνουμε να κρυώσει και τότε σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι και σερβίρουμε.
  • Αν θέλουμε, συνοδεύουμε κάθε κομμάτι με 1 κουταλιά άγλυκη σαντιγί.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Ιωάννινα: Η μητέρα του βρέφους για τον θάνατό του – «Δεν υπάρχει κακοποίηση»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Σοκαριστικό ατύχημα στην Πάτρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε 15χρονο ποδηλάτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κόσμος

Νέα επιδρομή του Ισραήλ στην Υεμένη – Σοκάρει το βίντεο με χτυπήματα κατά των Χούθι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Καλάβρυτα: Τι κατέθεσε στον εισαγγελέα ο ηγούμενος του Μεγάλου Σπηλαίου για τις εικόνες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Κρήτη

Αποκαρδιωτικές εικόνες στην Κρήτη: Κοπάδι αιγοπροβάτων «αφάνισε» αμπέλι (Φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Πολιτική

Παύλος Μαρινάκης: Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιμερίσουν τα βάρη για την ηλεκτρική διασύνδεση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Κόσμος

Σοκ στην Πολωνία: Ρωσικό drone πέφτει σε σπίτι και το διαλύει – Οι εικόνες κόβουν την ανάσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Ελλάδα

Πειραιάς: Λεωφορείο συγκρούστηκε με τραμ – Mεγάλη αναστάτωση στην κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Αθλητικά

Eurobasket 2025: Ιστορική πρόκριση για τη Φινλανδία – Επικράτησε της Γεωργίας 93-79

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Aίθριος ο καιρός αύριο Πέμπτη 11/9 στο νησί – Που θα φτάσει η θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα