Ηράκλειο: 31oC

Κοτόπουλο φρικασέ με σελινόριζα και μανιτάρια

23.02.2025, 16:11

Αναλυτικά η συνταγή

Με σελινόριζα, μανιτάρια και αυγολέμονο φτιάχνουμε ένα χειμωνιάτικο, πεντανόστιμο κοτόπουλο φρικασέ.

30′ προετοιμασία
45′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15′

Υλικά
Μερίδες: 4
1 μέτριο κοτόπουλο (περίπου 1.000 – 1.200 γρ.), κομμένο σε 10 κομμάτια, χωρίς το δέρμα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
700 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη, κομμένη σε κυδωνάτες φέτες
400 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα στη μέση (αν πάρουμε μικρά, τα αφήνουμε ολόκληρα)
1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (σε μορφή σκόνης σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε όλα τα μπαχαράδικα)
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο
2 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
χυμός από 1 1⁄2 λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο φρικασέ με σελινόριζα και μανιτάρια, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το κοτόπουλο.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος.
Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα μανιτάρια, τη σελινόριζα και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο, τη δάφνη, αλατοπίπερο, τον κόλιανδρο, το δυόσμο και τον κουρκουμά, και νερό τόσο ώστε να καλύψει το κοτόπουλο και τη σελινόριζα κατά τα 2/3.
Μόλις το υγρό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 – 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Θέλουμε το φαγητό να είναι αρκετά ζουμερό, αλλά όχι και σούπα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια σχετικά σφιχτή μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους με το λεμονοχυμό.
Αδειάζουμε τη μαρέγκα στους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά, να ενσωματωθεί.
Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε σταδιακά το περισσότερο από το ζουμί της κατσαρόλας και το αδειάζουμε σταδιακά στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας διαρκώς.
Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και σείουμε απαλά, ώστε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να σχηματιστεί μια κρεμώδης σάλτσα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Σοκ στον αέρα: Μεθυσμένος πιλότος προκάλεσε καθυστέρηση 18 ωρών σε πτήση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Υπόθεση βρέφους στο Κουκάκι: Όλα τα σενάρια ανοιχτά – Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ηράκλειο

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα Τιγκράν Μκρτσιάν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Style

Δείτε ποιες 6 ρουτίνες ακολουθούν όλοι οι χαρισματικοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά ΤΩΡΑ στη Θεσσαλονίκη – Ήχησε το 112

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Παρατείνεται η ημερομηνία λήξης λογαριασμών νερού από τη ΔΕΥΑΧ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Πολιτική

Νίκη για την Ελλάδα και την Κύπρο: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία Αρναούτογλου κατά της παράνομης Tουρκικής αλιείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Style

Ο Ίντρις Έλμπα απαντά στις φήμες για είσοδό του στην πολιτική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: «Η χώρα χρειάζεται εκλογές και πολιτική αλλαγή – Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον κύκλο της»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Σάλος στο Χολαργό: Βανδάλισαν εικόνα της Παναγίας σε σχολείο

Διαβάστε περισσότερα