Ηράκλειο: 14oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Κοτόπουλο φρικασέ με σελινόριζα και μανιτάρια

23.02.2025, 16:11

Αναλυτικά η συνταγή

Με σελινόριζα, μανιτάρια και αυγολέμονο φτιάχνουμε ένα χειμωνιάτικο, πεντανόστιμο κοτόπουλο φρικασέ.

30′ προετοιμασία
45′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15′

Υλικά
Μερίδες: 4
1 μέτριο κοτόπουλο (περίπου 1.000 – 1.200 γρ.), κομμένο σε 10 κομμάτια, χωρίς το δέρμα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
700 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη, κομμένη σε κυδωνάτες φέτες
400 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα στη μέση (αν πάρουμε μικρά, τα αφήνουμε ολόκληρα)
1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (σε μορφή σκόνης σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε όλα τα μπαχαράδικα)
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο
2 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
χυμός από 1 1⁄2 λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο φρικασέ με σελινόριζα και μανιτάρια, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το κοτόπουλο.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος.
Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα μανιτάρια, τη σελινόριζα και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο, τη δάφνη, αλατοπίπερο, τον κόλιανδρο, το δυόσμο και τον κουρκουμά, και νερό τόσο ώστε να καλύψει το κοτόπουλο και τη σελινόριζα κατά τα 2/3.
Μόλις το υγρό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 – 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Θέλουμε το φαγητό να είναι αρκετά ζουμερό, αλλά όχι και σούπα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια σχετικά σφιχτή μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους με το λεμονοχυμό.
Αδειάζουμε τη μαρέγκα στους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά, να ενσωματωθεί.
Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε σταδιακά το περισσότερο από το ζουμί της κατσαρόλας και το αδειάζουμε σταδιακά στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας διαρκώς.
Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και σείουμε απαλά, ώστε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να σχηματιστεί μια κρεμώδης σάλτσα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

Ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης: Ρεύμα 100% από το ηπειρωτικό σύστημα χωρίς θερμικές μονάδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Κρήτη

Το κρητικό ελαιόλαδο παραμένει χωρίς «ταυτότητα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Υπογραφή της σύμβασης προαίρεσης για το νέο ΒΟΑΚ στο Τμήμα Χανιά -Πλατανιάς-Κίσσαμος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Κρήτη

Τελικά θα περάσουμε με μπλόκα τις γιορτές;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Συνελήφθη καθηγητής μετά από καταγγελία 17χρονης για σεξουαλική παρενόχληση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Θρίλερ με νεκρό βρέφος 5 μηνών – Κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Τέλη Κυκλοφορίας 2026: Ποιοι απαλλάσσονται πλήρως και ποιοι πληρώνουν διπλά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: «Η κρίση αξιοπιστίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ονοματεπώνυμο – και αυτό είναι κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Αθλητικά

Ολυμπιακός: Με σκούφους Άι Βασίλη το ΣΕΦ, ενόψει Βιλερμπάν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κρήτη

Αυτό το πόσο πήραν αποζημίωση οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης για την ευλογιά και την πανώλη

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →