Πέντε σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ τα ξημερώματα
Δεν σταμάτησε να σείεται η γη στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά από τους σεισμούς, καθώς ένας ακόμη των 5 Ρίχτερ έγινε τα ξημερώματα.
Συνολικά, πέντε νέοι σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ καταγράφηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη.
Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τώρα έχουν γίνει στις Κυκλάδες πάνω από 1.100 σεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών, όπως ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος.
«Πρωτόγνωρο φαινόμενο»
«Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τί γίνεται.
Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Το πιο καλό σενάριο για όλους μας είναι να συνεχίσει αυτό το σμήνος και μην υπάρξει καμιά εξέλιξη περαιτέρω, αυτό που με ανησυχεί εμένα περισσότερο είναι αν βλέπουμε – και δεν το βλέπουμε τώρα – αν τα επίκεντρα των σεισμών εξαπλώνονται, αυτό σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμη μεγαλύτερη» είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.
Παράταση των μέτρων προστασίας
Στο μεταξύ, παράταση δόθηκε στα έκτακτα μέτρα για την προστασία των κατοίκων αλλά και όσον αφορά τα σχολεία της Σαντορίνης και των άλλων νησιών που «κινούνται» στον χορό των Ρίχτερ τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της εντονότατης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Αυτό ανακοινώθηκε την Τρίτη (11/2) από τον Κώστα Παπαζάχο, μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου.
Μέχρι πότε θα μείνουν κλειστά τα σχολεία
Ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος, προέτρεψε απόψε τους πολίτες «να τηρούν με προσοχή τα μέτρα και να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις» και κατά τη μετακίνηση να ακολουθούν ασφαλείς διαδρομές, ιδίως όσον αφορά τις περιοχές με έντονο κατολισθητικό κίνδυνο.
«Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στα τέσσερα νησιά (Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό) μέχρι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο (15/02), προκειμένου να επαναξιολογήσει τα δεδομένα και να εκδώσει το νέο της πόρισμα», επεσήμανε ακόμη.
Πηγή: newsbomb.gr
Δημοφιλή
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Τραγωδία σε χωριό της Κρήτης: Νεκρός 25χρονος με τραύμα από μαχαίρι – Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο