Ηράκλειο: 34oC

Κέικ λεμονιού με σιρόπι καφέ

09.03.2025, 23:36

Απίθανα εύκολο και νόστιμο

Συνδυασμός λεμονιού και καφέ στο ίδιο κέικ; Βεβαίως! Ένα κέικ απίθανα εύκολο, με υπέροχα μαλακή υφή, παρότι γίνεται με ένα απλό ανακάτεμα, χωρίς μίξερ.

Υλικά

Μερίδες: 12

Για το κέικ

  • 165 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • 3 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • ξύσμα από 1 1⁄2 λεμόνι
  • 80 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 75 γρ. αλεύρι μαλακό + λίγο για τη φόρμα
  • 75 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1/2 κουτ. γλυκού (2,5 γρ.) μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, ζεστό + λίγο για τη φόρμα

Για το σιρόπι καφέ

  • 90 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 60 ml φρεσκοφτιαγμένος καφές εσπρέσο

Διαδικασία

Κέικ

  1. Για το κέικ λεμονιού με σιρόπι καφέ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 165°C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα περίπου 10 x 26 εκ.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός την καστανή ζάχαρη με τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και την κρέμα γάλακτος.
  4. Προσθέτουμε τα αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα ώστε να ενσωματωθούν.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να ενσωματωθεί και αυτό στο μείγμα.
  6. Το αδειάζουμε στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά.
  7. Περίπου 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι καφέ

  1. Σε ένα πολύ μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με τον εσπρέσο. Μόλις πάρουν μία βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Αμέσως μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε με ένα πινέλο με το ζεστό σιρόπι καφέ.
  3. Αφήνουμε το κέικ για περίπου 15 λεπτά και έπειτα το βγάζουμε από τη φόρμα.
  4. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά (κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα) και το πασπαλίζουμε ελαφρώς με ζάχαρη άχνη.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment