Ηράκλειο: 34oC

Ταραμοσαλάτα: Συνταγή και μυστικά για τέλεια γεύση

20.02.2025, 22:54

Η αυθεντική της εκδοχή γίνεται με λευκό ταραμά

Η ταραμοσαλάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για την Καθαρά Δευτέρα και κάθε νηστίσιμο τραπέζι.

Η αυθεντική της εκδοχή γίνεται με λευκό ταραμά, ο οποίος δίνει πιο φίνα γεύση και ανοιχτόχρωμο αποτέλεσμα.

Υλικά για σπιτική ταραμοσαλάτα (4-6 μερίδες)

  • 100 γρ. λευκός ταραμάς
  • 200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα)
  • 1 μικρό κρεμμύδι (τριμμένο)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml χυμός λεμονιού
  • 50 ml νερό (ή ανθρακούχο για πιο αφράτη υφή)

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό για 5 λεπτά και το στύβουμε καλά.
  2. Χτυπάμε τον ταραμά με το κρεμμύδι σε πολυκόφτη ή με μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Προσθέτουμε το ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και το λεμόνι, εναλλάξ, για να δημιουργηθεί μια κρεμώδης υφή.
  5. Αν η υφή είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό ή ανθρακούχο.
  6. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το λεμόνι ή το λάδι ανάλογα με τη γεύση μας.

Μυστικά για τέλεια ταραμοσαλάτα

  1. Χρησιμοποιούμε λευκό ταραμά για πιο φίνα γεύση και απαλό χρώμα.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά για να δέσει σωστά το μείγμα.
  3. Για πιο αέρινη υφή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ανθρακούχο νερό στο τέλος.
  4. Το κρεμμύδι πρέπει να είναι καλά τριμμένο ή πολτοποιημένο, για να μη χαλάσει η υφή.
  5. Αφήνουμε την ταραμοσαλάτα στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν το σερβίρισμα, ώστε να αναμειχθούν καλύτερα οι γεύσεις.

Σερβίρισμα

Συνοδεύεται ιδανικά με ζεστό ψωμί, ελιές, κρίθινα παξιμάδια και ωμά λαχανικά.

Καλή απόλαυση!

Advertisment